În politică nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită

În politică nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită
USL a introdus în noua Constituţie posibilitatea iniţierii referendumului naţional de către cetăţeni. Drept urmare, va fi reclamată la Comisia de la Veneţia.

Conform unuia dintre amendamentele admise de comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei introduce, în premieră în România, posibilitatea iniţierii unui referendum naţional de către cetăţeni. Dar pentru că iniţiativa acestora are nevoie de aprobarea parlamentului, PDL a decis să conteste amendamentul la Comisia de la Veneţia.

Potrivit amendamentului admis în comisie, un referendum pe teme de interes naţional va putea fi iniţiat nu doar de preşedinte, ca până acum, ci şi prin iniţiativă cetăţenească în condiţiile în care pentru iniţierea referendumului se adună 250.000 de semnături din minim jumătate din judeţele ţării, dar nu mai puţin de 20.000 de semnături din fiecare judeţ. Numai că, indiferent de iniţiator, pentru a fi pus în practică, referendumul va avea nevoie de aprobarea parlamentului. Amintim că, în acest moment, nu există posibilitatea lansării unui referendum naţional din iniţiativă cetăţenească. Cetăţenii pot iniţia doar referendumuri locale pentru demiterea primarului sau pentru dizolvarea consiliilor locale sau judeţene.

Deşi oferă, în premieră, posibilitatea cetăţenilor să iniţieze un referendum naţional, faptul că iniţiativa lor are nevoie de aprobarea parlamentului a determinat PDL să conteste amendamentul la Comisia de la Veneţia. „USL manifestă un dispreţ total faţă de cetăţenii României, a transformat Constituţia în hârtie igienică pentru Ponta şi Antonescu, încalcă referendumul, Constituţia şi statul de drept. Potrivit art.2 din Constituţie, poporul îşi exercită suveranitatea prin organele sale reprezentative, alese prin alegeri libere, periodice şi corecte şi prin referendum. De asemenea, nici un grup, nici o persoană nu poate exercita suveranitatea în nume propriu. Cu alte cuvinte, deşi exercită suveranitatea în numele poporului, parlamentul nu poate cenzura suveranitatea exprimată direct de popor prin referendum sau prin solicitarea unui referendum. Conform codului de bune practici al Comisiei de la Veneţia, orice persoană are dreptul să participe sau să organizeze un referendum. Parlamentul nu pot cenzura solicitarea a 250.000 de cetăţeni. Nici o instituţie a statului nu poate interfera cu dreptul populaţiei de a organiza un referendum. 500 de parlamentari nu se pot substitui la 250.000 de români", a afirmat vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe, membru al comisiei pentru revizuirea Constituţiei. El a anunţat că partidul său va sesiza Comisia de la Veneţia pe motiv că amendamentul respectiv încalcă dreptul cetăţenilor la referendum.

Vicepreşedinte al comisiei amintite, liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente apreciază, însă, că nu se încalcă niciuna dintre recomandările Comisiei de la Veneţia. „Nu e vorba de nici o limitare a dreptului cetăţenilor de a iniţia un referendum naţional, mai ales că acest drept nu exista până acum în legislaţia românească. Dar, dacă, să zicem, eu propun să facem un referendum naţional pentru coborârea vârstei de pensionare la 40 de ani, adun milioane de semnături în câteva zile, or pentru subiectul unui referendum naţional e nevoie de o minimă răspundere politică, de asta e nevoie de o decizie a parlamentului", a explicat Mate.

Etichete
Comenteaza