Video Independența agroalimentară în România, o necesitate. Ioan Oleleu (PSD Cluj): „Aș scoate din sertar Strategia de dezvoltare locală în acest domeniu”

Independența agroalimentară în România, o necesitate. Ioan Oleleu (PSD Cluj): „Aș scoate din sertar Strategia de dezvoltare locală în acest domeniu”
| Foto: Facebook Ioan Oleleu

Ioan Oleleu, candidat PSD Cluj la Consiliul Județean, a susținut recent, în cadrul unei conferințe cu tema Dezvoltăm comunități locale importanța independenței agroalimentare a României, un subiect sensibil și strategic, totodată.

Vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Sigutanța Alimentelor, Ioan Olelelu, a declarat, la ZIUA LIVE, că această independență trebuie să fie o prioritate pentru clasa politică, din mai multe puncte de vedere.

„E foarte important de cunoscut faptul că România poate să asigure tot ceea ce înseamnă hrană pentru un număr de peste 80 milioane de locuitori, acesta e potențialul agriculturii românești, avem acest potențial natural de a hrăni peste 80 de milioane de locuitori.

Acum, așa cum arată datele problemei, sunt produse alimentare, fie că vorbim de cele de origine animală sau de origine nonanimală, la care suntem importatori la volume destul de însemnate.

Primul principiu este cel al potențialului, după care e nevoie să echilibrăm balanța economică a României pe acest subiect. Nu în ultimul rând, e o chestiune națională, strategică, ce trebuie să prindă contur la nivel național”, a spus Ioan Oleleu.

Campioni la importul cărnii de porc

În momentul de față, țara noastră importă câteva produse în cantități mari, între acestea fiind și carnea de porc. Ioan Oleleu subliniază că Guvernul a luat deja câteva măsuri importante în ce privește independența agroalimentară pe segmentul crescătorilor de animale.

„Independența agroalimentară a României ca și concept presupune o abordare strategică, pe fiecare tip de produs unde suntem deficitari.

Iar aici, aș menționa câteva lucruri făcute de actualul guvern în acest sens, în primul rând, susținerea prin subvenționarea și acordarea de subvenții atât din fondurile proprii, cât și din ceea ce reprezintă subvențiile din fondurile europene, pentru crescătorii de animale. Din acest an a intrat la subvenție tot ceea ce înseamnă susținerea crescătorilor de ovine, apoi subvenții pentru sectorul creșterii păsărilor și a creșterii de porcine, pentru că pe zona de carne de porc avem un deficit destul de important. Nu în ultimul rând, războiul din Ucraina ne-a arătat și ne arată ce înseamnă și cât e de important să ai această independeță agroalimentară”, a mai precizat Oleleu.

Social democratul mai subliniază că măsurile luate de actualul guvern în direcția acestei independențe agroalimentare trebuie să ajungă la toate comunitățile astfel încât să fie un plan integrat și să funcționeze ca un puzzle.

Pe de altă parte, mai arată Oleleu, trebuie să fie susținute și continuate actualele programe începute de Guvernul Ciolacu în ce privește implicarea în segmente precum zona de reproducție. „Suntem importatori chiar și de purcei pentru popularea fermelor, la nivel național. Există un program de sprijinire a celor care doresc să înființeze ferme de reproducție, astfel încât să avem purceii noștri. Ulterior, se intervine în partea de subvenționare a creșterii porcului, până la sacrificarea acestuia și susținerea din punct de vedere financiar a tot ceea ce înseamnă partea de procesare.

Ministerul Agriculturii a derulat un proiect de susținere mergând pe zona de susținere a procesării. Cealaltă componentă care privește ajutorul de amenajare și constituire a unor exploatații de porcine ține tot de acest minister. Atunci când avem o astfel de strategie sau când se va finaliza vom ajunge ca importurile de carne de porc să scadă și îmi doresc ca acest lucru să se întâmple cât de repede”, a mai spus Ioan Olelelu.

Un alt aspect important în care e nevoie de o intervenție a administrației centrale este zona de comercializare a produselor. „Mica producție de la nivel național trebuie să prindă contur, pentru că avem în zona rurală cantități mari de produse agroalimentare primare care nu își găsesc locul într-o procesare sau într-o formă sau alta pentru a fi comercializate.

Pentru acest lucru, am trecut la un proces amplu de simplificare a legislației și reducere a birocrației și de simplificare a tot ceea ce înseamnă procesul de autorizare, înregistrare din punct de vedere sanitar- veterinar, prin reducerea condițiilor necesare pentru a funcționa. La modul concret, dacă vorbim de exemplu de procesarea produselor lactate cei care nu sunt constituți într-o formă juridică pot să își înregistreze, din punct de vedere sanitar-veterinar, și să pună pe piață produse în baza carnetului de comercializare și a atestatului de producător, ca persoană fizică”, a mai spus Ioan Oleleu.

În opinia sa, e foarte important dialogul cu producătorii și asigurarea unui cadru legal pentru discuții și colaborare cu cei care conduc supermarketurile. Nu în ultimul rând, e nevoie de o colaborare a acestora și în mediul rural cu magazinele din acest spațiu.

Dezvoltarea comunităților locale, o prioritate

Ioan Oleleu a mai declarat că, în perioada în care era vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, a inițiat la nivelul acestui for, prin Clusterul de agricultură și industrie alimentară o strategie de dezvoltare a comunităților locale, unde s-a făcut o inventariere, alături de specialiști, în care pentru fiecare comunitate s-a stabilit o strategie de dezvoltare. Din acest studiu au rezultat necesitatea înființării în primă fază a unor depozite de colectare de legume și fructe și a unui obiectiv de abatorizare animale. „Am preluat terenul de la Iclod, am făcut toate demersurile necesare, dar din păcate administrația care a venit ulterior nu a înțeles importanța acestui obiectiv. Un alt obiectiv prevăzut în strategie viza Centrul de colectare a legumelor și fructelor din zona Câmpia Turzii, oprit și acesta ca și un centru de colectare fructe de pădure și ciuperci pentru zona de munte.

Dezvoltarea comunităților locale este un deziderat și un proiect politic al social democraților clujeni care vor să ajungă în Consiliul Județean. În acest sens, este foarte important să avem în vedere tot ceea ce înseamnă dezvoltarea de infrastructură, fie că vorbim de apă, canal, drumuri, în domeniile sănătății sau învățământ. cultură etc. E foarte important să avem strategie și să susținem dezvoltarea economică a comunităților noastre. Fiecare comunitate are un anumit specific, nu neapărat agroalimentar.

(...) Primul lucru pe care l-aș face odată ajuns la Consiliul Județean Cluj... aș scoate din sertar strategia care a fost elaborată în perioada 2012-2014 de dezvoltare agoalimentară a județului Cluj. Pe această strategie avem foarte clar prevăzut ce este de făcut, iar ca direcții mari de acțiune cred că e nevoie de o susținere din punct de vedere economic a unor obiective, cum ar fi centrele zonale de colectare legume-fructe, unitatea de abatorizare, iar ca noutate la nivel de județ, se impune și o unitate de procesare a laptelui care să joace un rol foarte important de a absorbi surplusul de lapte materie primă care există în anumite momente ale anului pe piață”, a mai afirmat Oleleu.

Comenteaza