Informaticianul-pizzar si ceramistul-hairstilist. La ce se pricep cei care vor să ne administreze oraşul şi judeţul
- Scris de Valentin Malaescu
- 09 Mai 2016, 19:09
- Politica
- Ascultă știrea
Oare există facultăţi care scot absolvenţi pregătiţi în meseria de „lector universitar doctor", sau pentru a obţine o asemenea calificare e suficientă o şcoală profesională? Cei interesaţi trebuie să ia neapărat legătura cu candidatul de primar PSRO Mircia Giurgiu, care, potrivit dosarului său de candidatură, are drept pregătire profesională de bază, meseria de „lector universitar doctor", ocupaţia sa fiind „referent". Oare, având în buzunar un certificat de calificare în meseria de „lector universitar doctor", se poate accede şi la un loc de muncă mai acătări sau mai e nevoie de nişte studii pentru a urca mai sus de referent?
Trebuie spus că Giurgiu e excepţia printre candidaţii de primar al Clujului, ceilalţi nouă nepărând să aibă, cel puţin din punctul de vedere al termenilor „profesiune" şi „ocupaţie", probleme de înţelegere a limbii române. Astfel, în ordinea poziţiilor de pe buletinul de vot, Horvath Anna (UDMR) este economist-jurist, având ocupaţia de viceprimar, Emil Boc (PNL) e avocat cadru didactic, lucrând ca primar, David Ille (UCDR) e medic pediatru atât ca pregătire, cât şi ca ocupaţie, Bruno Roschnafsky (PPU-SL) are pregătire de manager şi un loc de muncă de inspector, Irina Pop (M10) e jurist şi lucrează ca avocat, Adrian Gurzău (PMP) e teolog restaurare conservare si are ocupaţia de deputat, Fancsali Erno (PPMT) e expert în relaţii internaţionale, având un loc de muncă de manager de proiect, Liviu Alexa (PML) e jurnalist, fiind director la un site local de ştiri, în vreme ce Octavian Buzoianu (indep.) are pregătire de inginer şi lucrează ca manager de proiect.
Analizând listele de candidaţi pentru consiliul local, respectiv consiliul judeţean, de departe, cei mai numeroşi sunt inginerii, urmaţi de economişti şi jurişti. Nu lipsesc nici dintre candidaţii de consilieri unii cu „meserii" din aceeaşi categorie cu „meseria" lui Giurgiu. Astfel, Ver Istvan Jeno (UDMR) are pregătire de „coordonator", Giacomo Dreoni (PNL) are meseria de „IT", Daniela Stoica (UCDR) a învăţat în şcoală meseria de „funcţionar public", Stela Mathe-Leszay (PPU-SL) are studii de „consilier", în vreme ce pe diploma de studii a lui Dan Horea (PNŢCD), scrie „şef lucrări". Tunyogi Bela şi Vincze Ioan (PPMT), împreună cu Alexandru Filep (PPU-SL) sunt de meserie „liceu" pe când Kovacs Andrei (PPMT) are o calificare pobabil mai elaborată, aceea de „liceu industrial". Pregătirea de bază a lui Adrian Jurcă (PPU-SL) este de „organizator evenimente", Filep Klara (PPMT) este de meserie „universitate", în vreme ce colegul său de partid Csorba Istvan are calificare de „şcoală generală". Mihai Pop (PMP) are o meserie de viitor, „administraţie publică".
Nu mai puţin de 15 candidaţi n-au nici o meserie, nici o calificare, cu alte cuvinte, nu se pricep la nimic. Cu toate acestea, unii dintre ei au ocupaţii mai mult decât onorabile. Cazul cel mai şocant este al candidatului PSD pentru consiliul judeţean Laura Chiorean, care, deşi a tras linie la rubrica „profesie", susţine că lucrează ca avocat. Tot fără vreo pregătire, Batinas Zoltan (UDMR) şi-a găsit un loc de muncă de specialist în marketing. Ar fi interesant de aflat ce fel de consultanţă dau candidaţii PMP Raluca Muntean şi Eugenia Rus, persoane, de asemenea, fără pregătire, care pretind că lucrează ca şi consultanţi. Alt necalificat, tot de la PMP, Ovidiu Rus, este nici mai mult nici mai puţin decât referent parlamentar. Iuliu Varga (Partida Romilor) nu ştie nici o meserie, dar susţine că lucrează ca „expert rrom".
La polul opus se plasează candidaţii fără vreun loc de muncă, în total 22 de şomeri care speră să pună mâna pe oareşece surse de venit în calitate de consilieri locali sau judeţeni. Nu în ultimul rând merită menţionate câteva relaţii cel puţin ciudate, dacă nu de-a dreptul amuzante, între pregătirea de bază şi ocupaţia unora dintre candidaţi. Spre exemplu, Emil Bodea (PSD) susţine că ar fi politolog, dar lucrează ca asistent laborator, în vreme ce colega sa de partid Carla Goia e tâmplar de meserie, dar lucrează ca secretară. Inginerul Gergely Istvan (UDMR) lucrează ca şofer, în vreme ce informaticianul Daniel Rusu (M10) şi-a găsit un loc de muncă de pizzar. Alt inginer, Marius Crăciun (PMP), lucrează nici mai mult nici mai puţin decât referent medical (şi ne mai mirăm că Sănătatea e la pământ în România). Dar ce spuneţi de candidatul PMP Livia Florian, care are calificare de ceramist, dar lucrează ca „hairstilist" sau de electronistul Relu Bocancea, care şi-a găsit de lucru ca agent de securitate?
Dar oare cât de performant e directorul comercial Bogdan Sas (PML), care are pregătire de mecanic frigotehnist Aceeaşi formaţiune politică se mai laudă cu doi politologi, Rareş Gavrilescu şi Eneea Makszin-Roman, care şi-au găsit de lucru ca agent vânzări, respectiv designer. Şi ALDE propune candidaţi eşuaţi profesional, cum ar fi economistul Alexandru Fărcaş ajuns cititor contor de apă sau electricianul auto Mircea Neag coborât la nivelul de pavator. PPU-SL intră în competiţie cu un medic veterinar, Dumitru Gabor, ajuns broker de asigurări. Dar cei mai mulţi recalificaţi par a fi fost adunaţi la PPMT. Biro Ferencz e un prelucrător piele, care lucrează ca şofer, Vajas Janos a ajuns din desenator tehnic, agricultor, frigotehnistul Bardos Attila lucrează ca agent de pază, Kis Arpad a dat mecanica agricolă pe tâmplărie, în vreme ce Valkai-Iani Andrei a dat tâmplăria pe construcţii. Teologul Daniel Mureşan (PRM) a lăsat cele sfinte pentru cele mult mai lumeşti şi s-a angajat director comercial.