Institutul Wiesel a cerut trecerea în coordonarea premierului, pentru "vizibilitate şi prestigiu"

Institutul Wiesel a cerut trecerea în coordonarea premierului, pentru
Directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel", Florian Alexandru, a declarat, astăzi, că instituţia pe care o conduce a fost cea care a cerut trecerea în coordonarea premierului, din subordinea Ministerului Culturii, pentru "prestigiu şi vizibilitate".

Florian Alexandru a declarat pentru Mediafax că Institutul a solicitat printr-un memorandum transferul instituţiei din subordinea Ministerului Culturii în coordonarea prim-ministrului încă din toamna anului trecut.

"A fost o solicitare a Institutului pentru Studierea Holocaustului, am făcut memorandum prin care am solicitat resubordonarea instituţiei de la Ministerul Culturii în coordonarea prim-ministrului. Este un proiect mai vechi al nostru, a început din toamna anului trecut şi acum s-a finalizat. Prin obiectivul pe care îl are Institutul a fi în coordonarea prim-ministrului înseamnă a avea o vizibilitate mai mare şi o posibilitate mai bună de a îndeplini funcţiunile, obiectivele sau menirea acestui institut", a susţinut Alexandru Florian.

El a precizat că acest demers a fost fundamentat pe mai multe argumente, principalul fiind legat de posibilitatea creşterii "prestigiului şi vizibilităţii" instituţiei.

"Faptul că suntem o instituţie publică care coordonăm la nivel naţional cercetarea în domeniu, faptul că administrăm Memorialul Victimelor Holocaustului din România, faptul că avem ca obiect de activitate printre altele să monitorizăm şi să realizăm recomandările Comisiei Wiesel care a funcţionat în 2003-2004 şi avem parteneriate cu instituţii importante din străinătate, cum ar fi Muzeul Holocaustului din Washington, Yad Vashem de la Ierusalim sau Memorialul de Shoah de la Paris şi am considerat că prin această repoziţionare, care este de fapt o creştere a prestigiului, oferă de fapt o posibilitate de creştere a prestigiului şi de vizibilitate pentru institut, ăsta a fost argumentul principal", a explicat pentru MEDIAFAX directorul executiv al Institutului "Elie Wiesel".

Florian Alexandru a fost întrebat dacă acest transfer presupune şi o eventuală alocare suplimentară de fonduri pentru activităţile instituţiei.

"Funcţionăm din 2005, nu am avut probleme financiare să nu putem să ne îndeplinim proiectele anuale pe care le avem, cred că din punct de vedere al subvenţiei bugetare pe care o vom primi va fi una conformă cu proiectele pe care ni le propunem. (...) Nu am avut probleme financiare nici până acum şi nu cred că vom avea nici de acum încolo", a mai afirmat Florian Alexandru.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" trece din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor în coordonarea prim-ministrului, potrivit unei Hotărâri de Guvern, publicate în Monitorul Oficial.

"Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» este instituţie publică cu personalitate juridică, coordonată de primul-ministru, prin Cancelaria primului-ministru", se arată în hotărârea de modificare şi completare a HG 902/2005 privind înfiinţarea Institutului.

Până la acest moment, Institutul «Elie Wiesel» se afla în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor.

"Institutul are ca obiect de activitate identificarea, culegerea, arhivarea, cercetarea, publicarea documentelor şi rezolvarea unor probleme ştiinţifice referitoare la Holocaust, elaborarea şi implementarea de programe educaţionale şi culturale privind acest fenomen istoric", se mai arată în textul hotărârii aprobate la 23 august.

Între atribuţiile Institutului stipulate în HG se prevede că acesta propune Secretariatului General al Guvernului iniţierea proiectelor de acte normative în domeniul său de activitate.

Institutul este condus de un director general, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a primului-ministru.

Numărul maxim de posturi al Institutului este de 18.

Cheltuielile curente şi de capital ale Institutului se finanţează din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, se arată în textul HG.

Pe lângă Institut funcţionează Consiliul ştiinţific - organ consultativ ştiinţific de specialitate, format dintr-un număr de până la 31 de personalităţi reprezentative şi recunoscute în domeniul studierii Holocaustului; membrii Consiliului ştiinţific sunt numiţi de către directorul general al Institutului şi nu sunt salarizaţi; şi Colegiul de onoare - format din personalităţi ale vieţii publice interne şi internaţionale, cu competenţe şi merite în domeniul studierii Holocaustului; membrii Colegiului de onoare sunt numiţi prin decizie a primului-ministru, la propunerea directorului general al Institutului şi nu sunt salarizaţi.

Conform informaţiilor de pe site-ul INSHR, directorul general al Institutului este Alexandru Florian. Colegiul de onoare este format din: Otto Adler, Andrew Baker (SUA), Traian Băsescu, Tova Ben Nun (Israel), Sarah Bloomfeld (SUA), Randolph Braham (SUA), Emil Constantinescu, Wesley Fisher (SUA), Radu Gabrea, Mircea Geoană, Menachem Hacohen (Israel), Carol Iancu (Franţa), Ion Iliescu, Vasile Ionescu, Sorin Iulian, Saul Kagan (SUA), Marco Katz (Israel), Ion Bogdan Lefter, Oliver Lustig, Dan Mariaschin (SUA), Mona Muscă, Majestatea Sa Regele Mihai I, Meir Rosenne (Israel), Avner Shalev (Israel), Aurel Vainer, Simone Veil (Franţa), Mihai-Răzvan Ungureanu, Elie Wiesel (SUA). Din Consiliul ştiinţific fac parte Viorel Achim, Lya Benjamin, Liviu Beris, Denis Deletant (Marea Britanie), Mihai Dinu Gheorghiu, Radu Ioanid (SUA), Andrei Pipidi, Liviu Rotman (Israel), Michael Shafir, Paul Shapiro (SUA), William Totok (Germania), Raphael Vago (Israel), George Voicu, Virgil Niţulescu. Comitetul educaţional este alcătuit din: Irina Cajal, Adrian Cioflâncă, Ioan Ciupercă, Alexandru Elias, Delia Grigore, Ladislau Gyemant, Andrei Oişteanu, Victor Opaschi, Ion Pătroiu, Maria Radosav, Gabriel Stan, Irena Steinfeldt (Israel), Felicia Waldman, Vasile Morar.

 

Comenteaza