INTERVIU. Concluziile Aureliei Cristea, după prima lună în rol de tampon între guvern şi sindicate

INTERVIU. Concluziile Aureliei Cristea, după prima lună în rol de tampon între guvern şi sindicate
Unii i-au spus Elena Udrea de Cluj şi i se reproşează că a ajuns ministru pornind de jos, de la aprozar. Susţine că n-o deranjează aceste răutăţi, dar nu vrea să le comenteze. A avut o ascensiune politică fulminantă.

Acum un an şi jumătate participa la primele sale alegeri, obţinând un mandat de consilier judeţean, după mai puţin de şase luni avansa în Parlamentul României, pentru ca după puţin peste un an de deputăţie să ajungă ministru delegat pentru Dialog Social în cabinetul Ponta III. Zvonerii spun s-ar pregăti ca în 2016 să-i ia locul lui Emil Boc în fruntea Clujului. ziuadecj.ro vă propune un interviu cu Aurelia Cristea, ministrul clujean pentru Dialog social.

Sunteţi economist, veniţi din mediul privat, unde aţi activat în domeniul asigurărilor. Ce legătură are această experienţă profesională cu rolul de mediator social pe care trebuie să-l jucaţi în guvern?

Să ştiţi că am avut tangenţe cu mediul sindical şi înainte de a fi ministru, chiar am fost desemnată reprezentant al salariaţilor într-o companie multinaţională, poziţie din care am încercat să găsesc un echilibru între cerinţele salariaţilor şi ceea ce putea oferi patronatul. În plus, de 28 de ani lucrez cu oamenii, iar asta fac şi acum, lucrez cu oamenii. Pe de altă parte, consider că poate fi un factor generator de schimbare faptul că vin în zona publică oameni care au lucrat în privat, pentru că ei încearcă reducerea birocraţiei, reducerea timpilor de aşteptare. Eficienţa e o mare problemă în sistemul de stat, personal mi-ar plăcea ca lucrurile să se întâmple mai repede, dar nu e uşor.

Care e programul unei zile de lucru a unui ministru?

Îmi încep ziua la 8:30 şi o termin seara la 21-22. În timpul ăsta am întâlniri cu federaţiile sindicale, cu comisia de dialog social, discutăm tot ce ţine de partea socială, de diverse modificări legislative, de inadvertenţe legislative, de probleme sociale, de salarizare, patrimoniu, analizez toate aceste solicitări. Apoi am de analizat tematici venite de la celelalte ministere. Mai trebuie să fac extrem de multă documentare pe legislaţie, să coordonez activitatea din minister, iar până îmi epuizez toate întâlnirile e deja seară târziu. De cele mai multe ori nu apuc nici să citesc presa.

În parlament mai ajungeţi?

Marţea ajung în parlament, mă informez asupra ordinii de zi, unde urmăresc iniţiativele mele legislative sau cele la care sunt coiniţiator şi la aceste proiecte încerc să ajung la votul final. În comisie nu mai ajung, acolo mi-am desemnat un supleant.

Ca parlamentar de Cluj aţi fost printre cei mai vizibili susţinători ai Autostrăzii Transilvania, ca ministru pentru dialog social aveţi un cu totul alt obiect al muncii. Ce au de câştigat clujenii din faptul că, după un an şi jumătate, au din nou un reprezentant la masa guvernului?

Într-adevăr, am un alt obiect al muncii, dar fac parte dintr-o echipă guvernamentală în care discutăm toate proiectele care pot aduce un plus românilor. Personal sunt orientată către proiectele care generează plusvaloare Clujului şi regiunii noastre, discutăm în guvern şi Autostrada Transilvania şi proiectul Cluj Innovation City şi Spitalul Regional de Urgenţă şi în general toate problemele de la nivelul judeţului Cluj care sunt neclarificate sau nerezolvate.

Cât de mult este afectat Clujul de faptul că atât primarul municipiului Cluj-Napoca, cât şi preşedintele consiliului judeţean aparţin unor partide aflate în opoziţie?

În guvern am văzut o orientare spre proiecte, spre proiecte consistente. Pentru mine, personal, nu conează că primarul e de la PDL şi preşedintele consiliului judeţean de la PNL, scopul comun este dezvoltarea comunităţii.

Victor Ponta joacă rolul „ba nu vrea, ba se lasă" când vine vorba de candidatura la alegerile prezidenţiale şi continuă să sugereze că important este să existe un candidat al defunctei USL. Sincer, ar fi dispus poporul PSD-ist să susţină un candidat din afara partidului?

Orice e posibil, important e să urmărim un interes naţional şi cred că cel mai important lucru e să facem un altfel de politică şi să avem un nou început ca naţiune şi eu spun că lucrurile încep să se aşeze.

Aţi început antrenamentul pentru competiţia pentru funcţia de primar din 2016?

Nu. Eu am un mandat de parlamentar şi vă asigur că nu mi-am uitat nici un obiectiv asumat în campania electorală, iar în noua funcţie încerc să duc lucrurile la capăt aşa cum aşteaptă premierul şi românii de la mine. Acestea sunt singurele mele preocupări în acest moment.

Vă deranjează că unii v-au spus Elena Udrea de Cluj?

Eu mă consider Aurelia Cristea de Cluj.

 

Comenteaza