INTERVIU - Rareş Bogdan, REACŢIE DURĂ la declaraţiile ambasadorului SUA în Moldova: "Un bou, un dobitoc!"

INTERVIU - Rareş Bogdan, REACŢIE DURĂ la declaraţiile ambasadorului SUA în Moldova:
Jurnalistul Rareş Bogdan a reacţionat extrem de dur la afirmaţiile diplomatului american aflat la post în Republica Moldova.

"Republica Moldova nu este România". Afirmaţia aparţine Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, şi a fost făcută în cadrul unui interviu acordat postului Moldova 1.

Reporter: Cum vedeți declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău?

Rareş Bogdan: Declarația ambasadorului american la Chișinău este fără precedent și necesită o reacție de urgență a autorităților din România, pentru că în ceea ce privește statutul Moldovei, România trebuie consultată. Noi nu putem fi țară de mâna a doua în relațiile noastre bilaterale cu SUA sau cu Germania.

Reamintesc că acum o lună, ministrul de Externe al Germaniei a vorbit pentru prima dată despre Transnistria ca teritoriu cu statut special, iar asta înseamnă căderea de pe hartă a Transnistriei definitiv, ignorarea României și ignorarea Moldovei. Noi, astăzi, asistăm la cel mai mare afront adus României de către aliatul nostru strategic SUA. Aici pare o înțelegere între Rusia, Germania și SUA peste capul României.

România este, în acest moment, victima unui război informatic fără precedent. Ni se trage de la faptul că suntem în apropierea Rusiei și am pornit scutul de la Deveselu, iar rusii pur și simplu au înnebunit din cauza asta și vor acționa în următoarele luni pentru decredibilizarea României, așa că trebuie să ne așteptăm la ce este mai rău pentru România.

România este singura insulă de stabilitate din Estul Europei, singura țară pe care UE și SUA se pot baza și ce primești tu? Un picior în fund de la SUA? Un ambasador american care, chiar dacă este într-o țară de mâna a doua, face niște declarații absolut incredibile. Acum ar merita pus mâna pe telefon, sunat la secretarul de stat, la vicepreședintele SUA și întrebat dacă aceasta este poziția Statelor Unite.

Această declarație necesită o declarație imediată, prin care România, sigur, nu poate să o facă direct, nu o poate face la nivel prezidențial, nu poate să o facă la nivelul primului ministru, pentru că ar fi implicarea în treburile interne ale altui stat, dar președintele și premierul Moldovei pot cere de îndată retragerea ambasadorului SUA.

De asemenea, vectorii de opinie și opinia publică din România trebuie să ceară de urgență retragerea acestui ambasador al SUA, a acestui imbecil, care este un bou, un dobitoc! Trebuie retras imediat. Din respect pentru România, SUA ar trebui să-l retragă imediat acest dobitoc de ambasador.

Rep.: Cum joacă președintele Klaus Iohannis, în acest context?

R.B.: Președintele Iohannis stă în expectativă pentru că respectă Constituția, după un președinte jucător mult prea prepotent, cum a fost Traian Băsescu. Președintele Iohannis nu va ieși din litera Constituției. El face exact ce ar trebui să facă un președinte într-o țară stabilă a NATO, care nu se poate certa cu Turcia lui Erdogan, cu Ungaria lui Viktor Orban, care face declarații din ce în ce mai belicoase sau cu Polonia, al cărui premier a fost activat și a făcut niște declarații care dau serios de gândit aliaților.

Lumea este extrem de critică la adresa lui Klaus Iohannis, pentru că oamenii și-au pierdut răbdarea, pentru că lumea se aștepta ca Iohannis să fie o copie a lui Traian Băsescu, însă Klaus Iohannis va respecta întocmai litera Constituției, va respecta rezultatul alegerilor parlamentare și nu va încerca să facă niciun fel de fofârlică, cum a făcut Traian Băsescu în 2008 sau în 2009 și va respecta întocmai rezultatul alegerilor.

Rep.: Credeți că Iohannis va da premierul PSD-ALDE, dacă va fi un scor strâns, de 51-52%?

R.B.: Klaus Iohannis nu va ieși din litera Constituției. Klaus Iohannis este președintele care, dacă PSD va obține 37-38% la votul direct, care îl va duce la 42-43% după redistribuire, iar PNL va lua 27% la votul direct, ceea ce îl va duce la 32-33% la restribuire, ei bine, Klaus Iohannis nu va ezita să dea Guvernul partidului care a scos cel mai mare scor, să respecte dorința cetățenilor.

Klaus Iohannis va da Guvernul PSD și aliaților de la ALDE, UDMR, dacă obțin peste 50%, la fel cum sunt convins că Iohannis nu va ezita să dea Guvernul celor de la PNL, dacă vor avea majoritate. Dacă liberalii își închipuie să Iohannis este al lor sunt niște fraieri, niște proști. Iohannis este un președinte al românilor.

Rep.: Este posibil un Guvern de mare uniune națională?

R.B.: Sunt un opozant feroce al Guvernului de mare uniune națională. Am avut în România un astfel de experiment și a fost un dezastru uriaș. Guvernul PSD-PDL ne-au arătat că nu se poate.

Citiţi aici CONTINUARE INTERVIULUI acordat de Rareş Bogdan portalului ştiripesurse.ro.

Reamintim, ambasadorul SUA la Chişinău a declarat, într-un interviu acordat postului Moldova 1, că Republica Molodva trebuie să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure şi că unirea ţării cu România "nu este o alegere practică" indiferent de motiv.

Întrebat de ce factori ar trebui să ţină cont poporul moldovean atunci când face o alegere privind viitorul ţării, în contextul în care la nivelul societăţii există mai multe tendinţe, inclusiv cel al unirii cu România, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, a declarat că Republica Moldova "trebuie să ramână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure", informează Mediafax.

"Consider că este foarte important şi aceasta desigur este politica noastră, cred că şi politica de aici, ca Republica Moldova să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova.

Ceea ce ar face lucrurile mai bune aici în Republica Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oameni pentru ca ei toţi să contribuie pentru a face din Republica Moldova o ţară mai bună pentru moldoveni", a spus James Pettit.

"Republica Moldova nu este România, Republica Molodova are propria sa istorie şi proriile provocări. Printe aceste provocări se numără faptul că Republica Molodova este o ţară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, care este scopul final, dar un statut special în cadrul Republicii Molodva. Potentialul aici este foarte mare, aveţi un popor calificat şi harnic, există multe promisiuni în anumite sectoare pe lângă agricultură, şi asta include sectorul textil şi IT".

Ambasadorul a mai fost întrebat de ce Washingtonul a decis să recunoască independenţa Republicii Molodova în anul 1991, în pofida unor temeri manifestate în acest sens de mari actori internaţionali precum Germania, Franţa sau Marea Britanie.

"Ţin minte foarte bine când s-a destrămat Uniunea Sovietică şi într-adevăr, înteraga lume s-a schimbat. Eu am crescut în timpul Războiului Rece şi deodată am simţit că au apărut noi oportunităţi pentru toată lumea, inclusiv pentru republicile fostei Uniuni Sovietice. Aşa că a devenit o prioritate politică pentru Statele Unite să înfiinţeze ambasade şi să extindă recunoaşterea diplomatică asupra noilor republici cât mai repede posibil din diverse motive.

Unul dintre ele a fost ca să ne asigurăm că este menţinută stabilitatea, dar de asemenea pentru a începe un nou capitol în istorie, unde în loc să avem in permanenţă aceste relaţii dificile date de statutul de adversari, noi puteam de fapt să ne împărtăşim experienţa, puteam fi prieteni, puteam încuraja comerţul şi turismul, lucru care era aproape imposibil în perioada sovietică. (...)

Deci, pentru noi, aceasta era o prioritate, speram atunci ca fostele republici ale Uniunii Sovietice, inclusiv, Federaţia Rusă, să se alăture unor organisme internaţionale, precum UE, chiar şi NATO, să deschidă o piaţă comună (...). Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat în totalitate, cu siguranţă nu s-a întamplat în cazul unora dintre republici", a răspuns acesta.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, el şi-a exprimat speranţa că ţara va continua "să urmeze calea europeană, să adopte valorile europene şi să devină un partener productiv în comunitatea mondială".

James Pettit a caracterizat relaţiile dintre Statele Unite şi Republica Moldova ca fiind pozitive, adăugând că ţara sa a contribuit cu suma de 1,4 miliarde de dolari în asistenţa oferită acestei ţări în diferite sectoare.

"Ţara mea a contribuit cu peste un miliard de dolari, de fapt cu 1,4 miliarde de dolari în diferite sectoare, inclusiv în ceea ce priveşte creşterea economică, relaţiile culturale, democraţie, guvernare", a declarat diplomatul.

"Încercăm să ajutăm Republica Moldova să se conformeze standardelor europene şi vom continua să lucrăm cu orice guvern aflat la putere, iar scopul nostru este ca ţara să devină mai prosperă şi mai democratică", a precizat ambasadorul Statelor Unite la Chişinău.

Comenteaza