Ioan Aurel Pop, despre sondajul europarlamentar asociat cu numele Academiei Române: "Noi nu l-am aprobat"

Ioan Aurel Pop, despre sondajul europarlamentar asociat cu numele Academiei Române: "Noi nu l-am aprobat"

Rectorul UBB Cluj-Napoca şi preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a vorbit despre controversa din jurul barometrului de opinie care a fost asociat cu numele Academiei Române.

"Eu nu am participat la acel sondaj, noi nu l-am aprobat", a spus Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, pentru Mediafax.

În acelaşi timp, istoricul a declarat că "institutele au autonomie în cadrul Academiei, iar Institutul Ion Brătianu are personalitate juridică. Conducerea Academiei nu controlează cercetările care se petrec în institute sau iniţiativele institutelor", a spus Ioan Aurel Pop.

Problema sondajului dat publicităţii este aceea că a fost legat de numele întregului for ştiinţific nu doar de institutul care l-a realizat: "Institutul trebuia să prezinte aceste date fără implicarea Academiei Române, dar aceste lucruri le pot prezenta numai după ce vorbesc cu colegii mei", a spus preşedintele Academiei Române.

Mediafax precizează că, până la ora publicării ştirii, conducerea Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale Ion I. C. Brătianu (ISPRI) al Academiei Române nu a răspuns invitaţiei de a-şi exprima punctul de vedere cu privire la situaţia creată.

Prezidiul Academiei a negat, marţi, comandarea sondajului lansat ca "Barometrul de opinie publică al Academiei Române", realizat de INSCOP Research. "Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română", se arată ]ntr-un comunicat remis presei.

Academia Română arată că nu a comandat niciodată sondajul de opinie prezentat luni de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale Ion I.C. Brătianu.

"Biroul Prezidiului Academiei Române a luat la cunoştinţă cu surprindere de faptul că un institut al Academiei Române - este vorba despre Institutul Ion I. C. Brătianu - a dat publicităţii un sondaj de opinie privitor la aspecte actuale ale vieţii politice româneşti. Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română. Reamintim că instituţia noastră nu se implică în chestiuni de natură politică", notează Biroul Prezidiului Academiei Române.

Luni, INSCOP anunţa lansarea unui studiu care ar fi fost realizat din iniţiativa Academiei Române. "Proiect unic la nivelul societăţii româneşti, Academia Română îşi propune să ofere o privire evolutivă asupra societăţii româneşti", se spunea în anunţul transmis presei ce prezenta "Barometrul de opinie publică al Academiei Române".

VEZI: Europarlamentare 2019. PNL și PSD, pe picior de egalitate la intenția de vot

Comenteaza