Ioan Oltean poate fi arestat preventiv. Cătălin Teodorescu, salvat de colegii săi

Ioan Oltean poate fi arestat preventiv. Cătălin Teodorescu, salvat de colegii săi
Deputaţii au aprobat solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PNL Ioan Oltean. În schimb, în Camera Deputaţilor nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru arestarea preventivă a deputatului PNL Cătălin Teodorescu.

În cazul lui Oltean, potrivit rezultatului oficial prezentat în plenul Camerei Deputaţilor, din totatul de 298 de voturi exprimate, 186 de deputaţi s-au pronunţat "pentru" solicitarea DNA, iar 111 "împotrivă", iar un vot a fost anulat. Ridicarea imunităţii parlamentare se decide cu votul majorităţii celor prezenţi, în condiţiile de cvorum. Din totatul de 382 de deputaţi, la începutul votului, şi-au înregistrat prezenţa 318 parlamentari.

Oltean a declarat că şi-a făcut bagajul şi este pregătit să meargă în arest, dacă deputaţii vor încuviinţa cererea DNA. El a spus că a colaborat cu anchetatorii şi că măsura arestării preventive este "un abuz" pe care îl respinge cu "vehemenţă". La rândul său, Teodorescu a pledat nevinovat şi le-a cerut deputaţilor să voteze împotriva solicitării procurorilor.

Pe 2 decembrie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, cu 14 voturi "pentru", patru "împotrivă" şi trei abţineri cererea DNA de arestare preventivă a deputatului PNL, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. În aceeaşi şedinţă, membrii comisiei au avizat, cu 15 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri, solicitarea de arestare preventivă a colegului liberal Cătălin Teodorescu, acuzat în dosarul despăgubirilor ilegale în care este urmărit penal şi Oltean.

Acuzat că a luat mită de 600.000 euro în incinta unei biserici din Chitila, Oltean a susţinut că nu a fost niciodată în această localitate sau în biserica în care se presupune că a luat mita şi că nu-l cunoaşte pe denunţător, părintele Alexandrescu.

DNA a cerut aviz, la sfârşitul lunii noiembrie, de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de 61.000 mp. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.

Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP - Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru - a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri pătraţi din Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

Comenteaza