Ioan Rus: programul actualei coaliţii nu ar fi extrem de diferit de un program al unei guvernări PNL

Ioan Rus: programul actualei coaliţii nu ar fi extrem de diferit de un program al unei guvernări PNL
Vicepreşedintele PSD, Ioan Rus, vorbeşte într-un interviu acordat Mediafax, despre situaţia din partid. El a avut şi un mesaj pentru preşedintele Klaus Iohannis, susţinând că acesta va înţelege până la urmă că programul de guvernare al actualei coaliţii de la putere are şi o componentă liberală.

Ioan Rus, care este şi ministru al Transporturilor, critică "maxima tâmpenie pe care unii dintre politicieni o promovează permanent", şi anume că un lider trebuie să demisioneze dacă a pierdut o competiţie electorală, susţinând că sunt unii care consideră că locul doi trebuie să dispară pentru ca, eventual, să acceadă ei în poziţii de competiţie finală.

De asemenea, întrebat despre cât de oportună ar fi formarea unui guvern PSD-PNL, cu un alt premier, Rus a precizat că programul actualei coaliţii nu ar fi extrem de diferit de un program al unei guvernări PNL şi a avertizat că orice "deranj guvernamental" în 2015 va provoca "enorme pagube economice" României.

"Faptul că preşedintele Klaus Iohannis îşi doreşte guvern PNL este un lucru firesc. Provine din PNL, are afinităţi, păreri comune cu foarte mulţi dintre colegii săi şi se gândeşte că mult mai comod i-ar fi să colaboreze cu ei, dat fiind faptul că fac parte din acelaşi trunchi de gândire. Asta este acceptabil.Dar de la această dorinţă până la materializarea ei, se strâng nişte lucruri.

Primul lucru pentru care eu nu pledez pentru aşa ceva sub niciun motiv este următorul: anul 2015 este singurul an neelectoral în România. De ani de zile noi tot ne alegem, facem ceva. Este primul an de-adevăratelea în care ar trebui să muncim pe viaţă şi pe moarte, atât preşedintele, cât şi Guvernul, cât şi Parlamentul şi celelalte instituţii ale statului, pentru a materializa mai multe lucruri.

Din exerciţiul financiar al UE 2007-2013, noi am mai primit doi ani, până în 2015. Acesta este ultimul an în care trebuie să consumăm fonduri aferente acelui exerciţiu financiar. Este anul în care trebuie să lansăm proiecte pentru exerciţiul financiar 2014-2020 pe care îl începem la 1 ianuarie 2016. Orice deranj guvernamental în 2015 va provoca enorme pagube economice României şi va provoca nişte facilităţi, eventual, sau satisfacţii în ceea ce priveşte orgoliul unor partide politice în România. Aceasta este în contrabalans, orgoliul PNL să fie de mâine la putere, sau interesul naţional.

Preşedintele Klaus Iohannis va înţelege până la urmă faptul că, prin existenţa la guvernare a unei coaliţii care înglobează şi o parte din ideile liberale şi are un program guvernamental social-liberal, programul Guvernului de azi nu este extrem de diferit de un potenţial program pe care liberalii l-ar aduce. Am vorbit cam de acelaşi program, s-ar schimba oamenii, dar competiţia între opoziţie, preşedinte şi Guvern este una care va da satisfacţie şi va duce la rezultate mult mai bune pentru România în structura de azi.

Dacă ar fi să judecăm exclusiv prin interesul naţional, vă anunţ că acest Guvern trebuie să stea până în 2016. Anul acesta ar putea fi primul an din istoria ţării în care, pe seama creşterii economice minimale pe care o avem până în acest moment şi care este previzionată că aşa se duce mai departe, să trecem de la creştere economică la dezvoltare economică. Ar fi primul an în care, în linişte, cu colaborare între putere şi opoziţie, cu discuţii, cu dispute, să avem un nou Cod Fiscal, un nou Cod de Procedură Fiscală.

Eu am fost la discuţii, împreună cu ministrul Darius Vâlcov, cu marii agenţi economici din piaţa românească. Prima oară toată lumea înţelege că politicile economice, fiscale, trebuie făcute în concordanţă cu interesele marilor jucători economici. Este, în realitate, un moment extrem de pozitiv pentru România. Am şi eu spaima să nu îl stricăm, să nu îl distrugem din cauza disputelor noastre. Şi văd şi la noi în partid, că unii spun acum că trebuie să îl dăm afară pe unul sau pe altul, că nu se mai poate", a afirmat el pentru Mediafax.

 

Comenteaza