Ioan Rus si-a dat demisia. Clujul, din nou fara ministri

Ioan Rus si-a dat demisia. Clujul, din nou fara ministri
Ministrul Transporturilor, social-democratul clujean Ioan Rus, si-a dat demisia, dupa o discutie cu premierul Victor Ponta.

Decizia a fost luata în urma declaratiilor inflamatorii legate de românii din strainatate, facute de ministrul clujean la o emisiune TV, iar demisia acestuia din functie a fost confirmata chiar de primul-ministru, printr-o postare pe pagina sa de Facebook. 

"Regret situatia generata de declaratiile dlui Ioan Rus! Acesta si-a asumat raspunderea si mi-a prezentat demisia din functia de ministru! Am acceptat demisia si saptamâna viitoare vom discuta despre înlocuitorul la acest portofoliu!", a scris el.

Anterior, ministrul a spus ca va demisiona doar daca situatia o impune, deoarece trebuie sa mai fnalizeze procedurile legate de Master Planul pentru transport.

Cu o zi în urma, Rus a facut mai multe declaratii care au stârnit reactii aprinse din partea liberalilor la o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre românii din strainatate si despre cât câstiga acestia muncind în constructii.

"România are trei milioane de oameni, sa zicem, din forta activa, în acest moment, în occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonisti, fierari si asa mai departe. Lucreaza în constructii, autostrazi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii astia, copiii se fac golani acasa si nevasta curva. De 700 de euro vin acasa jumatate", a declarat Ioan Rus, miercuri seara, la o emisiune a postului Digi 24.

Joi, ministrul Ioan Rus a revenit printr-un comunicat de presa si a sustinut ca prin declaratiile facute la adresa românilor din strainatate a vrut "sa atraga atentia asupra unei realitati dure din România de astazi" si nu sa jingeasca pe cineva.

"Îmi cer scuze daca prin formularea aleasa am jignit pe cineva, dar intentiile mele au fost de a semnala o situatie grava cu care se confrunta multe familii de români, fara sa-i jignesc, ci chiar compatimindu-i. Am facut referire la destramarea familiilor si la copiii lasati în grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului ca parintii lor au plecat sa munceasca în alte tari în speranta de a-si construi un trai mai bun. Nu am dorit sa aduc în niciun fel atingere demnitatii vreunei persoane prin acele declaratii, ci doar sa atrag atentia asupra pretului mare pe care-l platesc mii de români care au ales sa plece sa munceasca în strainatate", a transmis ministrul Transporturilor. 

El a spus ca, totodata, a dorit sa le transmit celor plecati departe de casa ca, în viitorul apropiat, multi dintre acestia si-ar putea gasi un loc de munca în tara, pentru ca "România va avea nevoie de forta de munca, de specialisti în domeniul constructiilor, odata ce vor fi demarate proiectele de infrastructura prevazute de Master Planul General de Transport".

Afirmatiile sale au stârnit reactii dure din partea liderilor PNL, care i-au cerut demisia. Într-o postare de pe pagina sa de pe reteaua de socializare Facebook, co-presedintele PNL Alina Gorghiu a avut un mesaj extrem de dur la adresa afirmatiilor facute de ministrul clujean, sustinând ca acesta ar fi "o rusine pentru România". De asemenea, ea a criticat liderii social-democrati aflati la conducerea tarii, solicitând si demisia premierului Victor Ponta.

"Absolut revoltator. Dupa ce ca nu îi lasa sa voteze pe românii din diaspora, le mai ?i jignesc în mod abominabil familiile! Ace?ti oameni sunt o ru?ine pentru România. Demisia, Ioan Rus! Demisia, Victor Ponta!", a scris ea.

La scurt timp dupa, PNL a dat publicitatii un comunicat de presa, prin intermediul caruia liberalii cer, la rândul lor, demisia ministrului Transporturilor.

"Afirmatiile ministrului PSD Ioan Rus prin care jigneste românii care muncesc în strainatate si îsi bate joc de sotiile si copiii ramasi acasa arata modul în care se raporteaza, cu sfidare si dispret, la cei care si-au parasit de nevoie caminele si pe cei dragi pentru a le asigura un trai mai bun. Ministrul Rus este obligat sa-si dea demisia astazi din Guvern, pentru ca astfel de afirmatii nu pot fi sustinute niciodata de un demnitar al statului român, oricare ar fi functia lui. Daca Ioan Rus va ramâne în Guvern înseamna ca jignirile sale sunt asumate de întreg Guvernul si implicit de premierul Victor Ponta. Este al doilea atac virulent la românii din Diaspora, facut de un oficial de rang înalt al statului român, dupa acuzatiile formulate de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care spunea ca acestia sunt capabili sa-si vânda votul pentru un mic si o bere", au afirmat liberalii.

Comenteaza