Iohannis, amendat de Consiliul pentru combaterea discriminării. Reacţia preşedintelui

Iohannis, amendat de Consiliul pentru combaterea discriminării. Reacţia preşedintelui

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, l-a amendat, miercuri, pe preşedintele Klaus iohannis cu suma de 2.000 de lei, pentru că în declaraţiile publice a folosit termenul "penali".

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va contesta decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării de a-l sancţiona cu 2.000 de lei, considerând măsura ca fiind una politică.

"Preşedintele României consideră că este o decizie politică şi va contesta la instanţa competentă decizia CNCD", se arată într-un răspuns al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit anunţului oficial al CNCD: "Utilizarea termenului “penali” de către preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fara a fi condamnaţi, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2000 lei".

În acest caz votul a fost de 5 la 4.

Totodată, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a stabilit, cu unanimitate, că "utilizarea termenului de “festivalul inculpaţilor” de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, nu excede libertăţii de exprimare, conform jurisprudenţei CEDO în domeniu".

Instituţia recomandă ambelor pesoane să evite formulările care sunt de natură să afecteze dreptul la demnitate a persoanelor cercetate penal şi în cazul cărora nu există o hotârâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Sesizarea a fost depusă de Lumea Justiţiei în luna februarie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi vizează folosirea etichetelor ”penali” şi ”inculpaţi”, în conferinţe de presă, de către preşedintele Klaus Iohannis şi Laura Codruţa Kovesi celor care ”atacă justiţia”.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza