Iohannis, avertisment către Guvern: Politicile pe termen scurt trebuie evitate

Iohannis, avertisment către Guvern: Politicile pe termen scurt trebuie evitate
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că guvernanții trebuie să evite capcana politicilor pe termen scurt, susținând că în caz contrar se distruge predictibilitatea.

"Predictibilitatea este vitală. (...) Partea statului, mai concret Guvernul și Parlamentul, ar trebui să se ocupe de politici economice și să genereze politici economice și politici fiscale care creează un cadru ce produce o bună predictibilitate. Aici putem să spunem că vorbim despre a treia capcană care este bine să o evităm, ea este generată în fond de dorința partidelor care ajung la guvernare de promisiunea de a avea performanță imediată și atunci capcana care trebuie evitată este de a venit cu politici pe termen scurt în detrimentul politicilor pe termen lung, distrugând astfel singurul lucru care de fapt trebuie realizat: predictibilitatea. Pe cine ajută o politică fiscală care ajunge în discuție publică hodoronc tronc, fără nicio pregătire și fără nicio viziune, în detrimentul unei politici fiscale care permite o îmbunătățire a performanței, care permite o predictibilitate? Sau pe cine a ajutat vreodată ca în sistemul de învățământ să se schimbe tot mai multe luni regulile? (...) Deci a se evita, și aici mă refer la guvernare, pierderea predictibilității", a spus Iohannis, la evenimentul "Președintele României în dialog cu mediul de afaceri", organizat la Camera de Comerț și Industrie a României.

El a subliniat că cei care fac investiții mari în România trebuie încurajați.

"Eu cred că trebuie să facem cumva să-i încurajăm totuși pe cei care fac cele mai mari investiții și nu vorbim de investițiile publice. Dacă acesta se fac cu cap, produc rezultate palpabile pentru toată lumea, dacă se fac în schimb pentru, hai să-i zicem, o grupare selectată nepublic, atunci foarte puțin probabil să producă efectele dorite", a afirmat șeful statului.

Președintele Iohannis a susținut că lipsa infrastructurii este cea mai bună dovadă că până în prezent niciun guvern nu a evitat capcana de a crea politici pe termen scurt, în detrimentul politicilor pe termen mediu și lung.

"Dacă cineva ar fi făcut-o, de bună seamă că infrastructura noastră ar fi mai bună. Nu s-a făcut, nu este. Nu poți să creezi o rețea de autostrăzi în patru ani, oricât de performant ar fi Guvernul", a arătat șeful statului.

 

 

Comenteaza