Iohannis continuă vineri consultările, cu UNPR şi ALDE, chemând în premieră şi societatea civilă

Iohannis continuă vineri consultările, cu UNPR şi ALDE, chemând în premieră şi societatea civilă
Preşedintele Klaus Iohannis continuă, vineri, consultările cu partidele pentru formarea noului Guvern, fiind aşteptate la Cotroceni UNPR şi ALDE, dar şi, în premieră, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai protestatarilor, care s-au putut înscrie pentru unul din cele aproximativ 20 de locuri.

Astfel, consultările vor continua vineri, începând cu ora 11.30, când la Palatul Cotroceni va sosi delegaţia UNPR. De la ora 12.30, urmează să discute cu preşedintele Iohannis şi reprezentanţii ALDE. Până în acest moment, nici UNPR şi nici ALDE nu au anunţat componenţa delegaţiilor.

Din declaraţiile publice, UNPR s-a arătat în favoarea continuării guvernării alături de PSD şi de ALDE, în actuala coaliţie, însă fără prezenţa lui Gabriel Oprea în Guvern. ALDE nu a prezentat un mandat clar, însă copreşedintele Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat împotriva variantei prezentate de PNL, privind alegerile anticipate, afirmând că acestea ar "paraliza" instituţiile statului.

Totodată, este de menţionat faptul că, miercuri, în urma şedinţei coaliţiei de după anunţul demisiei lui Victor Ponta de la Palatul Victoria, liderii PSD, UNPR şi ALDE au făcut declaraţii privind continuitatea coaliţiei şi faptul că formaţiunile îşi doresc în continuare formarea unui guvern în jurul acestei majorităţi. PSD a schimbat însă discursul în cadrul consultărilor de joi cu preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit declaraţiilor publice ale liderului PSD, Liviu Dragnea, social-democraţii şi-au prezentat propriul punct de vedere privind o largă consultare a partidelor pentru formarea unui Guvern cu mandat clar stabilit, punct de vedere la care speră că vor adera şi partenerii din UNPR şi ALDE. Potrivit unor surse social-democrate, PSD a transmis, indirect, preşedintelui Klaus Iohannis că ar accepta orice Guvern, inclusiv unul tehnocrat, în care PSD nu deţine prima funcţie, dacă în jurul ideii se va forma o majoritate parlamentară.

UNPR şi ALDE sunt chemate astfel la consultări, după ce PSD a prezentat preşedintelui o altă soluţie decât cea discutată iniţial în cadrul coaliţiei. Este o premieră şi faptul că aceste consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru şi formarea noului Cabinet au loc pe parcursul a două zile, însă acest lucru poate fi atribuit programului preşedintelui Iohannis, care avea deja stabilite pentru joi două alte evenimente la Palatul Cotroceni. Aceasta nu este singura premieră din cadrul acestor consultări.

Joi, Klaus Iohannis a anunţat în cadrul unei declaraţii de presă că va chema la discuţii şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi lideri reprezentantivi pentru protestatarii din ţară, care au ieşit în stradă în ultimele două zile. Ulterior acestui anunţ public, Administraţia Prezidenţială a precizat şi modalitatea în care doritorii se pot înscrie pentru a ajunge la întâlnirea cu preşedintele. Potrivit unor surse oficiale, numărul participanţilor la această rundă suplimentară de consultări va fi de aproximativ 20.

Comenteaza