Iohannis: Credem într-o Uniune Europeană unită. Important e să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste VIDEO

Iohannis: Credem într-o Uniune Europeană unită. Important e să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste VIDEO
România crede într-o Uniune Europeană "puternică, unită, solidară", la a cărei consolidare să participe toate celelalte 27 de state membre, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis.

"Nu am fost de părere că este bine să mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze sau cu două viteze. Nu, noi dorim o Uniune Europeană unită şi puternică, iar acest lucru a fost şi va fi prezentat ca şi poziţia României şi de mine. Consolidarea UE poate să aibă loc doar dacă coeziunea între state este întărită, nu slăbită. Este foarte adevărat că şi acum putem să constatăm că nu toată lumea se mişcă cu aceeaşi viteză. Faptul că avem o Europă cu mai multe viteze este o constatare facilă, aşa se întâmplă acum, dar nu înseamă că asta vrem să se întâmple şi pe viitor", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de plecarea la Consiliul European de primăvară, care se desfăşoară la Bruxelles, în perioada 9-10 martie.

Şeful statului a spus că, cel mai probabil, primele concluzii pe marginea acestui subiect vor fi discutate la Consiliul European din decembrie 2017. Tot atunci, ar urma să se stabilească şi acţiunile din perioada următoare, până în 2019, cân se doreşte finalizarea procesului de reconfigurare al UE.

"A generat această temă a viitorului Uniunii Europene un interes firesc în rândul opiniei publice de la noi, dar şi din alte ţări, pentru că punerea în discuţie nu se referă doar la viitorul Uniunii, ci evident, în acelaşi mod, la viitorul României, fiind parte a Uniunii Europene. Fac încă o dată precizarea că suntem chiar la începutul fazei de dezbatere, plecând, sigur, de la Carta Albă, cele cinci scenaii propuse de preşedintele Comisiei. Nu suntem în faza de decizie şi nici nu putem să fim siguri că vom alege unul dintre aceste cinci scenarii. (...) E posibil ca pe parcursul discuţiilor, şi vă asigur că vor fi multe discuţii, s-ar putea să apară alt scenariu mai potrivit, mai convenabil, mai fezabil", a mai declarat preşedintele.

Totodată, şeful statului a declarat că obiectivul ce va fi stabilit va fi unul pe termen lung şi nu trebuie să fie dezvoltate programe exclusiviste.

"S-a vehiculat că ţările care pot mai mult, să facă mai mult. Cei care nu au ajuns acolo trebuie să ajungă tot acolo. Ce este important, nu e să închidem variante ce pot fi începute de unii, imporant e să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste", a declarat Iohannis.

 

Comenteaza