Iohannis, despre blocarea declarației UE pe tema mutării ambasadelor la Ierusalim: PSD face politică externă după ureche

Iohannis, despre blocarea declarației UE pe tema mutării ambasadelor la Ierusalim: PSD face politică externă după ureche

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Blaj, că nu a fost consultat cu în cazul declarației UE privind mutarea ambasadelor în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Președintele Klaus Iohannis a criticat, sâmbătă la Blaj, acțiunea de blocare a declarației UE pe tema mutării ambasadelor la Ierusalim și a adăugat că îl va chema pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, pentru a-i cere explicații cu privire la această declarație.

"În ceea ce priveşte cea mai recentă speţă, declaraţia care a fost pregătită de Serviciul de Acţiune Externă al UE, o să îl chem pe ministrul de Externe, ca să îmi explice ce şi cum s-a discutat şi care a fost motivaţia pentru măsura care s-a luat. În privinţa mutării ambasadei nu s-a făcut absolut niciun pas, în nicio direcţie. Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu. Punct! Indiferent cine ce spune", a declarat președintele Klaus Iohannis.

MAE a anunţat, sâmbătă, că propunerea Serviciului European de Acţiune Externă de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care şi România este una lipsită de echilibru, cu accent doar pe un element.

"Ţinând cont de contextul regional deosebit de complicat şi în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acţiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menţionăm, de asemenea, că poziţii similare au fost adoptate şi de alte state membre UE, Ungaria şi Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini", a precizat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă.

România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, care citează surse diplomatice.

Klaus Iohannis se află, sâmbătă, la Blaj, în judeţul Alba, unde participă la dezbaterea "Blaj 1848-2018: conştiinţă naţională şi destin european" şi va fi prezent la ceremoniile de reinaugurare a Palatului Cultural din Blaj, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a depus o coroană de flori la monumentul „Gloria” de pe Câmpia Libertăţii, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la Adunarea Naţională de la Blaj din 3/15 mai 1848.

Comenteaza