Iohannis, după întâlnirea cu vicepreședintele SUA: Românii pot sta liniștiți, sunt apărați/ Am discutat şi despre vize

Iohannis, după întâlnirea cu vicepreședintele SUA: Românii pot sta liniștiți, sunt apărați/ Am discutat şi despre vize

Președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație la finalul întrevederii cu vicepreședintele american Kamala Harris, aflată în vizită în România.

Mă bucur că am ocazia să o primesc pe vicepreședintele SUA. Îi mulțumesc pentru prezența sa, în aceste momente de cumpănă.

"Vizita dumneavoastră, doamnă vicepreşedinte, reflectă o dată în plus profunzimea şi soliditatea parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al SUA pentru securitatea României şi a aliaţilor de pe Flancul Estic. I-am transmis doamnei vicepreşedinte aprecierea României pentru eforturile şi leadership-ul SUA, ale preşedintelui Biden, ale domniei sale şi ale întregii administraţii de la Washington în acest context foarte complicat", a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Doamna vicepreşedinte a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru privind apărarea colectivă din articolul 5 al Tratatului de la Washington, care cuprinde esenţa şi spiritul NATO şi garantează că orice încercare va primi răspunsul ferm prompt şi decisiv al întregii alianţe. 

O spun cu mare reposnsabilitate, NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusv a Românei. Este un scenariu pe care dorim să îl evităm, dar nu vom ceda niciun milimetru în respectarea angajamentelor care ne leagă.

Am mulţumit pentru consolidarea prezenţei militare a SUA în România, am subliniat necesitatea creşterii în continuare a prezenţei militare, pe termen lung

Am transmis că România înțelege că securitatea începe acasă, am luat decizia de creştere a cheltuielilor de apărare la 2,5%, fapt apreciat de SUA

Am subliniat că este necesară operaţionalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă al NATO pe teritoriul României.

Am discutat chestiunea Visa Waver pentru România şi sperăm să avem rezultate şi pe această linie

Sunt sigur că discuţiile pe care le-am avut vor fi urmate de măsuri concrete şi decizii adecvate contextului fără precedent pe care îl traversăm în această perioadă, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Comenteaza