Iohannis, la CSM: Proceduri neclare, ad-hoc, cu pumnul în gura Opoziţiei. Răspunsul lui Toader

Iohannis, la CSM: Proceduri neclare, ad-hoc, cu pumnul în gura Opoziţiei. Răspunsul lui Toader
Preşedintele Klaus Iohannis participă la prima ședință CSM din acest an în cadrul căreia se alege noua conducere a Consiliului şi se dezbate raportul de activitate pe 2017.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la şedinţa CSM, că persoanele condamnate, urmărite penal sau judecate nu au ce căuta în conducerea statului, precizând că ar trebui introdus principiul integrităţii în Constituţie.

"În general, a apărut aşa un entuziasm de a discuta în spaţiul public ce se întâmplă în sistemul de justiţie. Având în vedere că avem câteva persoane condamnate penal, urmărite penal, judecate penal, nu e de mirare. Am afirmat în repetate rânduri şi o să mai afirm că astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului fiindca dintr-un interes personal evident vor fi tot timpul tentate să pună sub semnul întrebării sistemul de justiţie, justiţia, judecătorii, procurorii, dăunând grav statului, încrederii cetăţeanului în stat şi în justiţie. Sistemul electoral a fost aşa contruit ca accesul acestor persoane a fost posibil, nu putem să negăm accesul acestor persoane la funcţii înalte în stat. Personal, sunt convins că dacă ne-am apuca odată să rediscutăm Constituţia, este obligatoriu să introducem principul integrităţii chiar în Constituţie", a declarat preşedintele României la CSM.

Klaus Iohannis a felicitat conducerea Consiliului din anul 2017, precizând că a fost "un an complicat politic pentru România, nu numai pentru CSM".

"În România justiţia e independentă şi trebuie să rămână aşa. Eu, preşedintele României, o să fac orice îmi stă în puterea constituţională să vă ajut să garantaţi independenţa justiţiei. (..) Despre independenţa justiţiei nu trebuie să discutăm, asta nu se discută, trebuie să rămână, să existe, face parte din nucleul dur al democraţiei din Românie, din valorile UE, din arhitectura de bază a unui stat democratic din secolul 21" .

Tot în cadrul ședinței CSM, Klaus Iohannis a criticat modificările la legilor Justiţiei, spunând că acestea s-au făcut precum îngrăşarea porcului în Ajun, cu "pumnul în gura Opoziţiei" şi fără transparenţă.

"O procedură parlamentară pe care în această formă nu am avut-o niciodată, cu discuţii lipsite total de transparenţă, cu pumnul în gura Opoziţiei, ba chiar unii au vrut să voteze ca Opoziţia să nu mai aducă amendamente de alea deranjante, cu lucrat noaptea, cu lucrat multe ore în ultimele zile ale sesiunii. De ce s-ar fi grăbit doamnele şi domnii parlamentari să îngraşe porcul înainte de Crăciun? Probabil n-au auzit de acea vorbă din popor cu îngrăşatul porcului în Ajun de Crăciun", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Şeful statului a mai criticat graba cu care parlamentarii vor să aducă modificări legilor Justiţiei.

"Au ieşit trei legi contestate, nu numai de Opoziţie la CCR, ci şide ICCJ, care a analizat aceste legi şi le-a considerat că nu se încacdrează în cadrul constituţional din România. Eu, preşedintele României regret că s-a ajuns ca legile justiţiei să se discute în proceduri neclare, ad-hoc, sub presiunea timpului, cu nerespectarea unor cutume în procedură parlamentară şi, în final, aprobate în mare viteză, voiteză neexplicată în spaţiul public şi ajunse toate să fie contestate de CCR ",va mai spus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a spus preşedintelui României, în şedinţa CSM, referitor la proiectul de modificare a legilor justiţiei, ca nu el a fost cel care l-a predat comisiei speciale, ci forul l-a preluat.

"Eu am în faţă un proiect de candidatură şi citesc o jumătate de frază, care în opinia mea este cheia bunului mers al justiţiei, şi anume: respectarea strictă a atribuţiilor constituţionale şi legale, a statutului judecătorilor si procurorilor. (...) Dumneavoastră, domnule preşedinte, ştiţi că într-un alt context m-am angajat să fac o radiografie a evoluţiei sistemului judiciar, a puterii judecătoreşti pentru a vedea în ce măsură echilibrul puterilor în stat poate fi etapizat, îmbunătăţit. (..) Aţi vorbit de procedura de elaborare a legilor justiţiei. Sigur, nu vreau să spun că a fost bine sau n-a fost bine. Dar cu certitudine vreau să vă spun că nu ministrul justiţiei a predat priectul de lege către Comisia specială, ci Comisia specială a invitat ministrul care a prezentat proiectul de lege de 50 de minute, după care Comisia l-a preluat şi l-a însuşit ca iniţiativă legislativă", a spus Tudorel Toader în şedinţa CSM prezidată de preşedintele Klaus Iohannis.

 

 

Comenteaza