Iohannis, nou atac la Guvern: Nu-mi doresc să recreăm Cântarea României

Iohannis, nou atac la Guvern: Nu-mi doresc să recreăm Cântarea României

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, în cadrul evenimentului „România la Centenar”, că nu îşi doreşte să recreeze Cântarea României cu prilejul a 100 de ani de la Marea Unire şi nici un festivism inutil.

„Cum foarte bine s-a spus, ar fi greşit să cădem într-un festivim inutil. În niciun caz nu-mi doresc să recreăm Cântarea României. Vă amintiţi unii dintre dumeavoastră ce a fost: o sumă de evenimente culturale, unele dintre ele chiar bune. Dar, cel puţin eu nu-mi amintesc că ar fi apărut, aşa, o mândrie, o bucurie naţională de acolo. Dar de data asta îmi doresc să apară, fiindcă dacă reuşim acest lucru, atunci vor apărea sinergiile, va apărea la fiecare participant, organizator şi facilitator sentimentul că într-adevăr este parte din ceva mai mare, contribuie la ceva important pentru naţiune. Şi atunci o să apară o energie care ne duce cu bine în următorul nostru secol pe care cu toţii cred că ni-l dorim de modernitate. Din acest motiv e important să nu uităm că o naţiune fără trecut nu are viitor. Dar ca să creezi viitorul, trebuie să se străduieşti. Nu e suficient să ştii istorie. Istoria trebuie celebrată, iar viitorul trebuie creat”, a susţinut şeful statului, la Cotroceni.

Acesta a adăugat că notele critice care au apărut pe parcursul evenimentului, inclusiv din partea sa, trebuie tratate cu optimism.

„Chiar dacă în cadrul acestei întâlniri au apărut, inclusiv din partea subsemnatului, au apărut câteva accente critice, vă rog să le tratăm cu optimismul de rigoare, cu optimismul care se cuvine unui Centenar. Ideea generală a fost şi este să vă încurajez, să vă spun acest lucru şi să transmit un pic de optimism care, din când în când, s-a dovedit a fi necesar. Indiferent dacă ne facem un plan naţional sau nu, evenimentele ocazionate de Centenar vor avea loc, datorită dumneavoastră şi altora care s-au pregătit şi se pregătesc pentru ele”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut joi, la dezbaterea „România la Centenar”, că jocul politic mărunt a avut câştig de cauză în faţa oportunităţii de a construi consens politic, deşi a încurajat toate guvernele de după 2015 să-şi asume angajarea ţării în al doilea secol de modernitate.

La eveniment au fost invitaţi iniţiatori ai unor importante proiecte şi manifestări dedicate Centenarului, personalităţi provenind din mediul academic şi cultural, din administraţia publică locală şi societatea civilă.

Comenteaza