Video Iohannis: "Nu mă joc, nu dictez, prezidez". Principalele declarații din dezbaterea cu jurnaliștii

Iohannis: "Nu mă joc, nu dictez, prezidez". Principalele declarații din dezbaterea cu jurnaliștii

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la începutul discuției de la Biblioteca Centrală Universitară că nu există teme aranjate, continuând cu un bilanț al mandatului său, în care spune că obstacolul a fost un PSD puternic ostil.

Vă redăm în continuare principalele declarații ale președintelui:

  • Am venit în această poziție acum 5 ani și am spus că vreau să fiu președintele României care face altfel de politică, să generez soluții, abordări comune, echitabile agreate cu toți partenerii instituționali, pentru a atinge câteva obiective naționale foarte importante, dar am întâlnit un PSD extrem de ostil.
  • PSD a vrut să distrugă nu doar statul de drept, ci și marile sisteme, și-a înșurubat neamurile în toate sistemele publice.
  • Eu m-am opus acestor demersuri, încercărilor PSD-iste de a acapara întreg statul român, folosind instrumentele oferite de constituție.
  • Am avut câteva realizări care vor influența semnificativ parcursul României pentru ani și ani
  • Am avut acel summit european la Sibiu, la care au participat toți liderii europeni relevanți în care am creionat parcursul UE pentru următorul mandat de 5 ani.
  • Am avut un mandat care a început ca un mandat de construcție, dar pe parcurs am ajuns de multe ori să am un mandat care trebuia să mențină România în marile coordonate dorite de români. Am reușit în acest fel să mă opun PSD suficient de mult pentru a menține România pe traiectoria europeană.
  • Timp de 30 de ani PSD a inhibat dezvoltarea României și acum lucrurile trebuie să se schimbe fundamental.
  • PSD trebuie înlăturat din decizia statului, în mod democratic, prin vot. E singurul mod democratic prin care un partid care a dăunat e trimis în opoziție
  • Mă adresez și electoratului USR PLUS. Din 2017 am luptat împreună pentru apărarea statului de drept, suntem de aceeași parte a baricadei. Mă adresez și electoratului PMP, maghiar. Mă adresez și electoratului PSD, are nevoie să fie reprezentat de un partid democratic.
  • Nu tăiem pensii, salarii, o să avem grijă ca ele să crească și îmi doresc ca și electoratul PSD să aibă un partid democratic care să îi reprezinte.
  • Eu mă adresez în special tinerilor, foarte mulți au mers la vot și au votat, le mulțumesc. Votul este vital și dacă doriți să participați la construcția viitorului României, trebuie mergeți la vot.
  • Suntem într-o situație care trebuie tratată cu foarte mare atenție și acest lucru îl vom face.
  • Politica economică a fostului guvern a fost axată pe consum și s-a ajuns să intrăm într-o zonă nesănătoasă la o serie de parametri.
  • Am retrimis Legile Justiției în Parlament la CCR, am cerut punct de vedere de la Comisia de la Veneția. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Nu sunt perfecte, sunt în vigoare, au trebuit promulgate pentru că am epuizat instrumentele constituționale. Lucrurile nu se opresc aici și voi avea grijă ca Guvernul să reia aceste chestiuni. Vom repara ce a mai rămas de reparat. Am început campania din 2014 cu promisiunea că voi întări statul de drept și m-am ținut de ea. Vă garantez, fără mine statutul de drept din România s-ar fi rupt.
  • Eu mi-am pus în practică strategia pentru campania electorală și am urmărit impactul pe Facebook. Numărul urmăritorilor este în creștere și mă bucur.
  • Mesajul meu este simplu. Vorbim despre Klaus Iohannis care știm ce a făcut și o candidată PSD care a guvernat împotrivă românilor. Invitația mea este simplă – să mă voteze. Eu sper să îi conving că oricând merită mers la vot. Eroul alegerilor nu este candidatul ci alegătorul cu ștampila de vot în mână. ÎI invit pe toți românii să devină campioni la vot.
  • O adevărată reformă instituțională se poate face modificând Constituția. Sper ca după alegerile Parlamentare să avem o majoritate pentru a repara lucruri care au fost făcute greșit. Astept de la noul guvern să fie foarte proactiv și sper să putem lucra apoi și pe arhitectura statului și pe descentralizare.
    E
  • u cred că se pot realiza alegeri anticipate. Știu că PNL își dorește și alte formațiuni își doresc. Vom vedea după prezidențiale dacă putem conctertiza această discuție.
  • Legea recursului compensatoriu a fost verificată și găsită constituțională. Dar Curtea Constiutionala a avut o abordare care făcea caducă o retrimitere în Parlament, care nu mai avea marja de manevră. Am ajuns la concluzia că altă soluție nu este și dea aceea am promulgat-o. Dar trebuie întoarsă și corectată erorile făcute atunci.
  • După referendum s-au întors lucrurile în evoluția statului de drept în România și sunt încrezător că noul guvern va putea corecta lucruri chiar și în această arhitectură parlamentară.
  • PSD a dispus de o largă majoritate și a fost sprijinit activ și de ALDE și de UDMR, controlând 60% din Parlament, de aceea am acceptat nominalizarea pentru prim ministru. După votul din 26 mai și abia atunci a fost posibilă construirea unei majorități care a reușit să dea jos acel guvern eșuat PSD.
  • PSD este partidul care trebuie înlăturat de la butoanele puterii.
  • Aș fi putut să merg în CSM sau să încerc să fac presiuni publice în privință justiției, dar cred în independența ei și m-am abținut. Dacă au existat abateri, trebuie lămurite tot în CSM, fară președintele României. Dacă pot merge acolo și să iau parte la ședințe, nu înseamnă că o să și o fac. Sunt un fan al independenței justiției și las entitățile care trebuie să se ocupe de acest lucru, să o facă.
    Nu putem pune în balanță drepturile omului contra independenței justiției. Ambele trebuie apărate.
  • Locul nostru este în spațiul euro-atlantic. Trebuie să observăm că există însă și alte state cu care avem interese economice. Cu China nu ne considerăm parte din spațiul de valori promovat de ei. Avem obligația de a pune în practică dorința românilor de a fi parte din lumea euro-atlantică. Nu putem merge prea departe în zona colaborării cu state din Asia. Putem avea relații economice, dar valorile rămân cele europene. Vom analiza cu foarte mare atenție în CSAT relațiile cu China, ca să fie garatata securitatea națională.
  • Nu am intrat în detaliile tehnologiei 5G cu președintele Trump.
  • Nu am auzit despre centrele de reflecție privind schimbări în justiție.
  • Avem de-a face cu o gândire obscură, tipic PSD-istă. S-au trezit Dragnea și Dăncilă în politica externă, unde n-aveau ce căuta. Prim-ministrul nu putea dispune mutarea unei ambasade în Israel.
  • Cred că în al 2-lea mandat aș comunica mai mult. Poate partea de comunicare nu a ajuns la nivelul așteptat și împreună cu echipa mea vom căuta mai multe abordări.
  • Cu siguranță că poate fi interpretat că Ordonanța 114 poate fi un atentat la siguranță națională. A fost o șmecherie pesedista pentru a face rost e bani. S-a văzut că am avut dreptate că li s-au terminat banii și au vut să păcălească românii. Ordonanța a produs foarte mult deranj după ce a intrat în vigoare. Efectele ei nu sunt ușor de atenuat. Pot să îi asigur pe români că aceast lucru va fi rezolvat, însă.
  • Trebuie să știm ce vrem noi cu resursele României. „România first”. Și investitorii vor garanții, pe bună dreptate, dar trebuie găsită o legislație corectă pentru noi. Cu Exxpon sunt multe svonuri. Mi s-a spus că politica lor mare s-a schimbat și se vor retrage din câteva investiții din Europa. Nu am motive să nu cred că nu este răspunsul corect. Este nevoie de aprofundare. Posibil ca Exxon să nu se retragă. Cred că lucrurile sunt însă în desfășurare și e posibil să își schimbe deciziile.
  • Constituțional, președintele nu este responsabil ce face Guvernul în domeniul economic. Politica economică o face Guvernul. Guvernele PSD-iste au refuzat chiar și comunicarea cu mine. Simptomatic pentru acest fel obtuz de a guverna este chiar ultimele două ocazii de a discuta pe tema comisarului european. Doamna prim-ministru a chiulit pur și simplu. Apoi am convocat consultări cu partidele. A chiulit iar. Asta a fost atmosfera pe teme economice. Aceste lucruri se vor schimba radical. Există comunicare loială și cu guvernul Orban am avut discuții cât cu guvernele PSD-iste în 3 ani.
  • Lucrăm la o metodologie să vedem cât de pregătit este Ministerul Justiției că într-un termen rezonabil să ocupăm posturile vacante. Sper în februarie. Legislația e seacă și nu satisface cererile raporturilor MCV.
  • Nu vreau să fac rabat de la intergritate. Meritocrație și în domeniul justiției.
  • Câteodată de la PSD mi se spune că am fost inactiv, dar totodată dictator. În realitate adevărul este la mijloc. Nu mă joc, nici nu dictez. Prezidez!
  • O să mă aplec asupra chestiunilor de dezbatere a discriminării de orice fel. Poate chiam am deranjat zona PSD-istă, altfel de ce acum mă compară cu personaje abominabile din istoria secolului 20. Poate chiar au nevoie de câțiva ani de opoziție să-și revină, în zona valorilor europene, să abandoneze discursul urii. Nu am negat niciodată că sunt etnic german, dar sunt cetățean român 100% și nici nu mă supăr daca mă aseamănă cu foști dictatori. Dar așa ceva este inadmisibil.
  • Avem nevoie să diminuăm inegalitățile și a crea șanse egale. Este nevoie nu doar de intervenția mea ci și de guvern, cu proiecte coerente. Sunt optimist că vom putea mișca lucrurile în această nouă configurație. Am fost unul dintre primii președinți care a promovat la ONU egalitatea de gen.
  • Intervenția din 10 august în Piață Victoriei a fost cea mai gravă a statului împotriva cetățenilor de la Mineriadă încoace. Filosofia cu care s-a intervenit a dovedit că PSD este anti-român și anti-democratic. De asta nu pot avea dezbatere cu cineva care reprezintă un sistem represiv de sorginte comunistă. Statul care acționează contra propriilor cetățeni vine din istoria comunismului naționalist al lui Ceaușescu.
  • Toate dictaturile se bazează pe credința că cetățeanul trebuie să existe pentru stat și nu invers.
  • Doamna contra-candidată umblă prin studiourile tv și spune că la 10 august a fost o încercare de lovitură de stat. Dacă aș fi mers și eu acolo, aș fi alimentat această acuzație.
  • Împotriva exploatărilor forestiere am încercat să facem o strategie coerentă. S-au făcut pași, există norme, dar lucrurile trebuie duse mult mai departe. Am de gând să îmbunătățim considerabil situația.
    Am un profund regret că autoritățile nu au reușit să facă mai mult în privința pădurarilor uciși. O să cer soluții în această zonă.
  • Până la Sibiu fac cam 4 ore cu mașina. Sunt ferm hotărât să facem infrastructura. Este cazul să ne apucam de treabă. Am deja o colaborare bună cu Guvernul. Eu voi fi foarte ferm, chiar intransigent. Nu avem timp să ne pierdem în discuții de complezență. Am vorbit deja despre drumul-expres dintre Craiova și Pitești, Autostrada Moldova, legarea Ploieștiului cu Brașovul și în general legarea provinciilor istorice. Nu vreau să promit. Vreau să le facem.
  • În privința „pericolului din est”, pe partea militară alocăm o cotă foarte mare pentru dotarea armatei, dar multe chestiuni nu pot fi făcute publice.
  • Îmi mențin intenția de a desființa Secția Specială în justiție. Nu trebuia înființată. Am opiniile unor specialiști, cum ar fi Comisia de la Veneția, Greco, MCV. Dacă toți spun asta, înseamnă că se bazează pe ceva. Este un instrument care poate fi ușor transformat în ceva ce poate controla neconstituțional magistrații.
  • În privința Armatei Europene, am creionat deja un proiect numit PESCO. Suntem parteneri și este destinat revigorării industriei de apărare. Trebuie să avem sisteme de apărare proprii, eficiente și moderne, complementare însă cu NATO. Crearea unui paralelism cu NATO nu ajută pe nimeni.
  • Aș vrea să rămân în cartea de istorie, după 10 ani de mandat, așa cum or să mă vadă cei care scriu istoria. Vom vedea. Eu sunt concentrat pe construcție și soluție. Ar fi o variantă bună ca „președintele care a adus în România normalitate”.
  • „România educată” a intrat într-o mică pauză, dar proiectul merge mai departe și va fi implementat. Legea Educației are 64 de modificări PSD-iste.
  • Am o relație bună cu președintele Macron, dar NATO este pentru noi garanția securității. Chestiunile care nu merg bine le vom discuta la summit-ul de la Londra în decembrie.
  • Relația cu Rusia este foarte complicată. Încearcă să se militarizeze pe flancul ei vestic, în Crimeea, Donbas și abordarea noastră este aceeași pe care o împărtășim cu NATO. Avem o postură serioasă, care ne garantează securitatea.
  • Pe mine m-a ajutat să cunosc mai multe limbi străine. Dar să știți că în Consiliul European nu toată lumea vorbește limbi străine. E însă anevoios să folosești traducător. E indicat că președintele să știe măcar o limbă de largă circulație.
  • E bine că studenții să rămână în țară, dar e folositor un stagiu în afară. Eu aș fi putut să plec, dar am decis să rămân. Și îmi pare bine. Am fost 15 ani profesor și le-am spus elevilor să rămână, dar pot să studieze și afară.
  • În domeniul sportiv, se pot face multe. Aia aștept să ne apucăm de treabă și în această zonă. Trebuie sport de masă și apoi performanță cu sprijin organizat. Avem campioni punctual, dar România are un potențial mult mai mare. Trebuie început de jos. Sistemul e anacronic și neperformant, după modelul din 1968. Trebuie refăcut.
  • Sunt convins că voi obține toate voturile românilor care vor să fiu eu președinte.
  • Suntem mult în urmă la capitolul digitalizare. Nu suntem în stare să oferim o interfață modernă între cetățean și stat. Avem însă idei multe. Am vorbit cu prim-miniștrii Danemarcei și cred că putem lua exemplul lor.
  • Vă promit că, dacă primesc un al 2-lea mandat, voi avea mai multe dezbateri.

Comenteaza