Iohannis, prima reacție la criza din Irak: ”Singura soluție este o abordare calmă, diplomatică. Sunt o serie de români expuși în zonă”

Iohannis, prima reacție la criza din Irak: ”Singura soluție este o abordare calmă, diplomatică. Sunt o serie de români expuși în zonă”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți, referitor la criza din Irak, că situația ne privește fiindcă "sunt o serie de cetăţeni români expuşi în zonă" și că singura soluţie pentru aceasta este o abordare calmă, diplomatică. 

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

”Tema este foarte importantă pentru noi. Personal, acord foarte multă atenţie. Sunt în contact permanent cu guvernul, în special cu miniştrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speţă Externele şi Apărarea, şi sunt convins că singura soluţie pentru aaceastă criză care a apărut este o abordare calmă, diplomatică, o deescalare şi revenirea la un calm în această zonă”, a declarat Klaus Iohannis în timpul declaraţiei comune cu preşedintele grupului parlamentar CSU, Alexander Dobrindt.

El a reamintit că în Orientul Mijlociu trăiesc mulţi români.

”Trebuie să fim realişti - situaţia din Irak ne priveşte, fiindcă noi avem foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni şi în Irak şi în alte ţări din zonă, avem reprezentanţe şi în acest sens sunt o serie de cetăţeni români expuşi în zonă. Ne preocupă şi vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă e nevoie. Avem şi noi militari în Irak, staţionaţi, care fac parte din forţele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire, sunt instructori şi siguranţa lor ne preocupă. O parte dintre militari au fost deja relocaţi”, a adăugat şeful statului.

Iohannis a apreciat că România nu are probleme pentru faptul că are parteneriat strategic cu SUA, este membră UE, iar la Deveselu este găzduit scutul antirachetă.

”Parteneriatul strategic cu SU este solid şi funcţionează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte din sistemul defensiv NATO şi este foarte bine că funcţionează optimal”, a mai spus şeful statului, citat de Mediafax.

Relaţiile între SUA şi Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacţie, autorităţile iraniene au lansat mai multe ameninţări la adresa Statelor Unite.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza