Iohannis: "PSD caută soluţii pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu şeful lor de partid"

Iohannis: "PSD caută soluţii pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu şeful lor de partid"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că ordonanţa de urgenţă anunţată de ministrul Justiţiei prin care cei condamnaţi să poată depune contestaţii în anulare este ''cras neconstituţională''.

"Dacă (Tudorel Toader - n.r.) doreşte să facă ceea ce a comunicat public, chestiunea e cras neconstituţională", a afirmat Iohannis. El a explicat că o lege acţionează pentru viitor şi nu poate fi aplicată retroactiv. "Există câteva principii ancorate în Constituţie. Unul dintre ele e că o lege acţionează numai pentru viitor, legea nu poate să funcţioneze retroactiv", a spus şeful statului, precizând că, în caz contrar, ar dispărea "orice urmă de stabilitate, predictibilitate". "PSD încearcă să caute soluţii pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu şeful lor de partid", a adăugat Iohannis, care a participat la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german de la Aachen.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de completuri nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările. 

Și procurorii nemulţumiţi de deciziile de achitare date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nelegal constituite vor putea face contestaţie în baza ordonanţei de urgenţă pregătită de minister, nu doar persoanele condamnate definitiv, a subliniat Tudorel Toader, potrivit Digi24.ro.

Comenteaza