Iohannis: Se conturează o rectificare bugetară extraordinară pentru a aloca bani pentru sănătate şi pentru protecţie socială

Iohannis: Se conturează o rectificare bugetară extraordinară pentru a aloca bani pentru sănătate şi pentru protecţie socială

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că se conturează o rectificare bugetară extraordinară pentru a aloca mai mulţi bani pentru sănătate şi pentru protecţie socială şi că Guvernul e pregătit ca joi să dea OUG pentru amânarea plăţii ratelor la bancă pentur persoane fizice şi firme.

” Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale. Noi am înţeles că şi românii au probleme imense, şi firmele au probleme foarte mari. Dorim să venim cu măsuri de sprijin şi pentru oamenii simpli şi pentru firmele româneşti pentru a nu sacrifica mai mult decât este necesar. Criza se va termina la un moment dat, iar atunci ne dorim ca România să fie în stare să repornească imediat economia. Sunt două măsuri pe care le-am convenit: Se conturează o rectificare bugetară extraordinară care se face pe 2 paliere: mai mulţi bani pentru Sănătate, prima prioritate. Este evident nevoie şi de oameni şi de bani. A doua chestiune se referă la cei care nu mai pot merge la serviciu pentru că se închide firma sau intră în şomaj tehnic. Trebuie să suplinim banii pentru şomaj tehnic”, a declarat preşedintele după şedinţa de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu prim-ministrulLudovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Finanţelor Publice, Vasile Cîţu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.

O altă măsură anunţată de preşedinte, despre care a afirmat că ”îi va bucura pe mulţi”, este amânarea plăţii ratelor la bănci.

” Guvernul este pregătit să dea mîine ordonanţă care permite amânarea plăţii ratelor la bancă, pentru persoanele fizice şi firmele din Româna, la cererea celor care au datorii la bănci. Ratele pot fi amânate cu până la 9 luni, până la finalul anului. Suntem convinşi că până atunci economia îşi va reveni”, a afirmat şeful statului.
Iohannis a subliniat că la nivelul Guvernului ”există multe proiecte bune, implicare şi dorinţă de a rezolva problemele”.

Comenteaza