Jorj îi cere preşedintelui CJ destituirea lui Arman de la Tribuna

Jorj îi cere preşedintelui CJ destituirea lui Arman de la Tribuna
Preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, îi solicită preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, într-o scrisoare deschisă, destituirea managerului Mircea Arman de la conducerea revistei culturale Tribuna, finanţată de forul judeţean.

"Domnul Arman a instaurat o stare de teroare în redacţia Tribunei, a dat afară trei redactori din patru: Ştefan Manasia, Claudiu Groza şi Ioan Pavel Azap, a insultat, cu un limbaj incredibil pentru un intelectual, persoane marcante ale vieţii noastre culturale şi ceea ce este mai grav îndepărtează colaboratori importanţi ai revistei cum ar fi rectorul UBB, academician Ioan Aurel Pop, Ion Vartic, Marta Petreu, Mircea Popa, Adrian Popescu, Ion Pop etc. <Tribuna> este acum o revistă improvizată, în cădere liberă şi dacă acest lucru nu este stopat prin destituirea pe loc a celui care a provocat toată această stare ruşinoasă şi tensionată, o persoană deloc frecventabilă din punct de vedere a moralităţii, cultura românească în general şi cea transilvăneană în special ar putea avea o pierdere irecuperabilă", arată Mircea Jorj, preşedintele PSD Cluj-Napoca, într-un comunicat de presă.

Jorj face şi o prezentare a contextului în care a fost înfiinţată publicaţia, în 1884, la Sibiu, de către Ioan slavici, enumerând şi câteva din personalităţile de renume care au fost redactori-şefi, redactori, respectiv au colaborat cu publicaţia.

Preşedintele PSD Cluj-Napoca infirmă sprijinirea de către formaţiune a managerului revistei Tribuna. "Se zvoneşte sau se doreşte a fi lansat zvonul că domnul Mircea Arman este susţinut de USL; ca preşedinte al Partidului Social Democrat Cluj - Napoca îi asigur pe clujeni şi pe dumneavoastră că partidul nostru nu are nici o legătură cu acest lucru şi de asemenea nu vreau să cred că PNL ar putea susţine o persoană de tipul domnului Mircea Arman", arată Jorj.

Şi deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea, a transmis astăzi un comunicat de presă în care îşi manifestă susţinerea pentru jurnalişrii publicaţiei:

"Doresc să-i asigur, în primul rând, pe jurnaliştii revistei Tribuna că vor avea în mine un susţinător şi un partener de dialog. Mesajul meu este îndreptat şi către scriitorii clujeni, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor, şi care au criticat în repetate rânduri situaţia degradantă în care a ajuns revista de cultură. Scrisorile lor deschise nu au rămas fără efect. Apoi, îi transmit preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, cu care am avut mai multe discuţii la finalul acestei săptămâni, că îl voi sprijini în toate demersurile sale ferme de rezolvare a situaţiei create de managerul revistei", a precizat Aurelia Cristea.

"Nu e treaba politicienilor să evalueze sau să reglementeze actul cultural. Însă, atunci când constatăm abuzuri, acestea trebuie devoalate şi oprite. În acest caz punctual, Tribuna, există abuzuri din partea managerului. Nu poţi face cultură cu bâta, aşa cum nu poţi face performanţă prin presiuni inutile şi răfuieli mărunte", adaugă Cristea.

La finalul săptămânii trecute şi conducerile Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, respectiv a PEN România - centrul din ţară al unei organizaţii internaţionale din care fac parte scriitori de renume mondial, au protestat faţă de situaţia de la Tribuna şi atitudinea managerului, respectiv au reclamat îngrădirea libertăţii de exprimare.

Amintim, redactorii publicaţiei culturale clujene Tribuna şi managerul revistei, Mircea Arman, se află în conflict, după ce primii reclamă restricţiile abuzive impuse de noul coordonator al publicaţiei. Unul dintre redactori, poetul Ştefan Manasia a fost chemat în faţa unei comisii disciplinare convocate de către Arman, după ce a criticat, într-o altă revistă culturală, politica managerială a noului coordonator al revistei. La scurt timp el a mai fost convocat o dată în faţa aceleiaşi comisii, fiindu-i imputate faptele că nu ar fi făcut bilet scris pentru deplasarea la un târg de carte desfăşurat în vecinătatea redacţiei, respectiv pentru că nu ar fi vândut un anumit număr de abonamente.

La sediul Tribunei au avut loc două proteste, în aprilie şi mai. De asemenea peste 500 de reprezentanţi ai mediului cultural din România, în special din Cluj, dar nu numai, au semnat o petiţie de solidarizare cu jurnaliştii publicaţiei. Aceştia au adresat la rândul lor un memoriu Consiliului Judeţean Cluj, for care finanţează revista. Mai mult, Claudiu Groza, teatrolog şi readactor al revistei a trimis şi el încă o scrisoare deschisă către preşedintele CJ Cluj.

Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu a manifestat public susţinerea festivalului pentru jurnaliştii publicaţiei, cărora sunt supuşi unor restricţii excesive şi i-a cerut public preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, să rezolve situaţia.

Paradoxal, la doar câteva zile, trei dintre redactorii revistei, Şetafn Manasia, Ioan Pavel Azap şi Claudiu Groza au aflat că vor fi concediaţi de către Mircea Arman, pe motiv că nu au dat concurs pe post.

Managerul revistei, Mircea Arman, susţine că redactorii s-ar fi revoltat împotriva sa pe fondul dorinţei unui alt om de cultură de a prelua publicaţia. Claudiu Groza, redactor al revistei, a negat însă informaţia, precizând că "este pură fantezie".

Pe de altă parte, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a precizat că nu poate face nimic "înctâ să pot să mulţumesc pe toată lumea".

 

 

 

Comenteaza