Justiţia obligă Guvernul Ponta să facă alegeri pentru şefia CJ Cluj

Justiţia obligă Guvernul Ponta să facă alegeri pentru şefia CJ Cluj
Curtea de Apel Cluj a admis astăzi acţiunea formulată de filiala clujeană a PNL împotriva executivului condus de Victor Ponta.

Co-preşedintele executiv al PNL Cluj, Mihai Seplecan, a confirmat pentru ZIUA de CLUJ că instanţa a obligat Guvernul să treacă la acţiunile prevăzute de lege pentru stabilirea datei alegerilor parţiale anticipate pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

"În halul acesta a ajuns Victor Ponta să-și dorească menținerea la putere, încât a trebuit obligat prin hotărâre judecătorească să ia în serios legea și să nu-și bată joc de drepturile clujenilor de a alege și de a fi ales. Sper că, în interesul cetățeanului, Guvernul Ponta va avea decența să respecte legea chiar dacă aceasta - după cum a invocat în apărare "nu prevede pedepse" pentru nerespectarea ei. Profit de ocazie să atrag atenția asupra unor astfel de legi date de dragul de a fi date, care nu prevăd și pedepse pentru cei care le încalcă, generând motiv de abuz. Poate legiutorul le va lua la purecat și le va armoniza cu cerințele", a declarat Seplecan.

Soluţia pe scurt dată de instanţă arată că se "admite acţiunea formulată de PNL-Filiala Cluj în contradictoriu cu pârâtul Guvernul Romaniei. Obligă pârâtul să efectueze operaţiunile prevăzute de lege în vederea stabilirii datei desfăşurării alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj".  Decizia nu este definitivă, Guvernul poate ataca soluţia cu recurs întermen de 15 zile de la comunicare.

Potrivit legii, Guvernul ar fi trebuit să organizeze alegeri la şefia forului judeţean în termen de 90 de zile din momentul în care postul a rămas vacant, prin demisia lui Horea Uioreanu (6 octombrie 2014).

Mihai Seplecan a fost cel care a avut iniţiativa acţionării în judecată a guvernului şi a premierului. În instanţă guvernul nu s-a prezentat şi a trimis doar o întâmpinare în care a informat că acest demers ar impune suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.

"Aceste proiecte nu au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței Guvernului la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne. MAI a motivat cererea sa prin faptul că organizarea alegerilor parțiale locale și a celor parțiale parlamentare la date diferite ar impune suplimentarea bugetului acestei autorități cu suma de 10,7 milioane lei ceea ce ar reprezenta dublarea cheltuielilor ce revin aestui minister petru asigurarea pazei si altor activități ce intră în atribuțiile sale", au precizat reprezentanții Guvernului.

Seplecan a ocupat vremelnic, de două ori, perioade de câteva zile, funcţia de preşedinte interimar al CJ Cluj, dar hotărârile de numire ale plenului au fost atacate de Prefectul Judeţului în instanţă, iar unul dintre procese a şi fost pierdut de consilierul liberal.

Recent, mai mulţi lideri politici clujeni au susţinut că nu cred că guvernul condus de Victor Ponta va mai organiza alegeri pentru conducerea CJ Cluj mai devreme de iunie 2016.

Comenteaza