Klaus Iohannis a depus jurământul pentru al doilea mandat: "Voi fi preşedintele tuturor românilor"

Klaus Iohannis a depus jurământul pentru al doilea mandat: "Voi fi preşedintele tuturor românilor"
| Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la ceremonia de depunere a jurământului pentru un nou mandat, că va fi preşedintele tuturor românilor. "Nu există mai multe Românii, ci o singură Românie care ne aparţine tuturor şi căreia îi aparţinem".

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Şeful statului a mai spus că, dincolo de progresele evidente, "bilanţul ultimilor 30 de ani nu este satisfăcător şi este dezamăgitor în raport cu potenţialul ţării", citat de News.ro. Iohannis s-a adresat şi românilor din diaspora: ”Şi nouă ne este dor de voi şi vă aşteptăm cu drag acasă”. Klaus Iohannis, reales pentru un nou mandat de cinci ani, a depus jurământul pentru al doilea mandat ca preşedinte într-o şedinţă solemnă a Plenului Parlamentului. În sală au fost prezenţi fostul preşedinte Emil Constantinescu, premierul Ludovic Orban, miniştri, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, reprezentanţi ai mai multor instituţii.

În sală au fost prezenţi fostul preşedinte Emil Constantinescu , dar şi premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, miniştrii, judecătorii CCR, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, dar şi reprezentanţi ai cultelor religioase.

Ceremonia a început cu intonarea imnului naţional.

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, a citit hotărârea prin care a fost validată alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte. 

Şeful statului a depus jurământul la începutul celui de-al doilea mandat şi a adresat un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului. 

În cadrul ceremoniei a fost citită Declaraţia Parlamentului cu privire la depunerea jurământului, iar Patriarhul Daniel a binecuvântat învestirea preşedintelui. 

La eveniment au mai fost invitaţi şefii unor instituţii, între care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii, Avocatul Poporului, şefii SPP, STS, SRI şi SIE, dar şi guvernatorul BNR, MUgur Isărescu. 

Curtea Constituţională a României a validat, în 28 noiembrie, rezultatul alegerilor prezidenţiale, într-o şedinţă solemnă.

Potrivit articolului 82 din Constituţie, candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".

Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

Klaus Iohannis a fost votat de 6.509.135 de alegători, reprezentând 66,09% dintre cei care s-au prezentat la urne. 

Numărut total al alegătorilor care au votat în al doiea tur de scrutin a fost 10.031.762, reprezentând o prezenţă de 54,86%.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza