News alert Update Video Klaus Iohannis anunţă prelungirea stării de urgenţă. Preşedinte: Şcolile rămân închise

Klaus Iohannis anunţă prelungirea stării de urgenţă. Preşedinte: Şcolile rămân închise
| Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a emis decretul de prelungire a stării de urgenţă cu încă 30 de zile. La începutul lunii şeful statului anunţa că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă.

Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis:
 
Am emis decretul cu 30 de zile a stării de urgenţă pe întreg teritoriu al Romaniei. În pofida restricţiilor adoptate de statele lumii nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri ale ritmului evoluţiei pandemiei. Numărul persoanelor infectate cât şi numărul deceselor cresc zilnic într-un ritm alert. Ne luptăm cu o epidemie destul de greu de controlat.
 
Cu siguranţă că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate. Acţiunea fermă şi timpurie salvează vieţi şi produce efecte pozitive. Dragi români, pericolul nu  a trecut, iar o relaxare a restricţiilor în perioada următoare ar duce la o creştere vertiginoasă de noi cazuri de infectare.
 
Staţi acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital. Altfel vom avea un val de îmbolnăviri şi de decese foarte mare. Nu putem permite niciun pas înapoi în contextul în care avem de a face cu o răspândire intracomunitară. Ca atare, se impune prelungirea stării de urgenţă.
 
Pe perioada acestei stări sunt necesare prevederi care să faciliteze funcţionarea administraţiei publice şi a altor instituţii. Astfel în mod evident şcolile rămân închise şi se supenda toate activităţile didactice ce presupun prezenţa fizică. Am hotărât că Guvernul va lua toate măsurile astfel încât să fie asigurată siguranţă alimentară a cetăţenilor.
 
Se pot plafona preţurile la medicamente şi la aparatură medicală, medicamente şi energei elerctrica, gaze. Am adăugat o menţiune specială pentru situaţia în care se va constata o scădere a energiei electrice. Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte în preţul emis de locuitori.
 
Decretul menţionează explicit şi posibilitatea că pe durata stării de urgenţă managementul unităţii sanitare civile să poată fi asigurat de către personalul ataşat. În această perioadă, e interzisă încetarea activităţii centrelor rezidenţiale şi a vârstinicilor, precum şi a altor categorii vulnerabile.
 
Activitatea de judecată continuă. În domeniul  Transporturilor, guvernul stabileşte condiţiile specifice astfel să fie asigurată protecţia populaţiei.Acestea sunt doar câteva măsuri luate prin noul decret.

Comenteaza