Klaus Iohannis: "Convoc acel referendum din 26 mai. Justiţia a ajuns în situaţia de acum din vina PSD"

Klaus Iohannis: "Convoc acel referendum din 26 mai. Justiţia a ajuns în situaţia de acum din vina PSD"
Klaus Iohannis | Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după consultările avute la Cotroceni, că Justiţia a ajuns în situaţia de acum din vina Partidului Social Democrat şi a precizat că România va avea referendum pe data de 26 mai.

"Astăzi am continuat seria de consultări cu partidele politice. Au venit la consultări cei din delegaţia de la PSD, am avut o discuţie pe Justiţie, mai exact pe modificările legilor Justiţiei, despre abordarea generală. Cred că nu este o surpriză pentru nimeni dacă spun că opiniile lor cu ale mele sunt destul de diferite despre aceste chestiuni. După părerea mea, Justiţia a ajuns în situaţia în care este acum din vina PSD-ului. PSD-ul dă un asalt asupra Justiţiei constant, intens, de la începutul mandatului lor. PSD-ul este vinovat că despre Justiţie se discută foarte mult, foarte mult în termeni de îngrijorare şi de preocupare. Românii sunt îngrijoraţi, se tem că PSD-ul va subjuga politic Justiţia românească. Cum sunt convins că PSD-ul este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai mult, PSD-ul este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai bine (...) - este nevoie de referendum şi vom avea referendum pe 26 mai. (...) Pentru că românii trebuie să dea un răspuns asaltului pesedist asupra Justiţiei, convoc acel referendum din 26 mai", a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, la finalul consultărilor avute cu partidele politice parlamentare.

El a precizat că a discutat pe scurt şi despre referendum cu delegaţia PSD şi i-a acuzat pe social-democraţi că s-au folosit de cei doi foşti deţinuţi politic.

"Am discutat foarte pe scurt şi despre referendum, fiindcă este un referendum, în continuare cu tema centrală, cu preocuparea principală - Justiţie şi am reiterat aşteptările mele în ce priveşte acţiunea Parlamentului. Am subliniat că aştept un răspuns cât se poate de rapid şi pozitiv din partea Parlamentului, la scrisoarea mea de consultare. (...) Din delegaţia pesedistă au făcut parte şi două persoane foşti deţinuţi politic. După partea oficială de consultare, mi-am făcut timp şi i-am ascultat pe cei doi. Am auzit două poveşti de viaţă cutremurătoare şi pot să reiterez ce am mai spus: torţionarii comunişti trebuie să fie traşi la răspundere şi să suporte consecinţele legii pentru faptele lor. Dar, trebuie să spun, în acelaşi timp, că încercarea PSD-ului de a se folosi de cazul acestor doi foşti deţinuţi politic, pentru a-şi legitima asaltul asupra Justiţiei, este o încercare de-a dreptul jalnică. Nu-mi imaginez că cineva care a fost nedreptăţit în perioada comunistă, cineva de care şi-au bătut joc comuniştii, cineva care a trăit în perioada comunistă îşi doreşte altceva decât o Justiţie independentă şi o Justiţie dreaptă", a spus Iohannis.

După declaraţia de presă, preşedintele Iohannis a precizat, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că cei doi foşti deţinuţi politic nu i-au prezentat nicio posibilă întrebare pentru referendum, aşa cum a anunţat deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Eugen Nicolicea a afirmat, la finalul consultărilor, că cei doi foşti deţinuţi politic au dorit să sugereze întrebări pentru referendum. ''Considerând că există posibilitatea conexiunii temei de consultare de astăzi şi anume Justiţie cu întrebările despre referendum pe care nu le avem încă, dânşii au dorit să sugereze una sau două întrebări", a explicat Nicolicea prezenţa celor doi foşti deţinuţi politic la consultările de la Palatul Cotroceni.

El a prezentat cele două propuneri de întrebări pentru referendum: "Fraţi români, este moral, legal şi constituţional ca la 30 de ani după Revoluţia sângeroasă anticomunistă din decembrie 1989 să se tolereze în funcţii înalte de conducere foşti torţionari? E normal ca la 30 de ani după căderea regimului opresiv comunist foştii torţionari să fie promovaţi în funcţii gigantice de conducere?", a menţionat Nicolicea.

Comenteaza