Klaus Iohannis critic la adresa Guvernului și la ambasada SUA

Klaus Iohannis critic la adresa Guvernului și la ambasada SUA

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei la ambasada SUA, că pentru a putea consolida parteneriatul cu Statele Unite, România trebuie să aibă stabilitate şi o guvernare transparentă care să respecte statul de drept.

"Sunt convins că preşedinţia Consiliului UE va prezenta o oportunitate deosebită pentru promovarea parteneriatului transatlantic. Doresc să asigur partenrul nostru strategic că sunt ferm angajat ca ţara noastră să rămână acelaşi actor implicat, responsabil şi stabil. Cooperarea dintre România şi SUA în plan politic, military şi de Securitate au ajuns la un nivel exceptional. Încurajem consolidarea dimesniunii economice, inclusiv prin investiţii, în domenii precum cel energetic, însă ca acest obiectiv să fie posibil, avem nevoie de stabilitate, predictibilitate, un sistem de justiţiei puternic, independent, o guvernare transparentă şi responsabilă care chiar respect statul de drept. Toate acestea nu reprezintă o opţiune ci singura cale pentru o Românie puternică, un partener strategic. Veţi găsi mereu în România un aliat, un partener şi un prieten pe care vă puteţi baza", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis a adăugat că democraţia nu este ceva ce trebuie tratată ca şi cum ar fi un dat.

"Istoria României şi prin ne reaminteşte constant că democraţia nu trebuie luată drept un dat garantat. Poate aceasta e cea mai mare lecţie pe care trebuie să ne-o însuşim acum, la 100 de ani de prietenie cu SUA. Democraţia trebuie apărată consolidate în fiecare zi cu toată determinare, în Europa, România şi toate colţurile lumii", a completat şeful statului.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat, cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei, că Statele Unite vor susţine consolidarea instituţiilor democratice din ţara noastră, inclusiv a unui sistem judiciar independent, şi a unui viitor democratic în România.

"Vom colabora pentru a îmbunătăţi securitatea cibernetică şi a oferi apărare împotriva ameninţărilor hibride. Vom promova valorile americane şi vom aplauda îmbrăţişarea de către România a unui viitor democratic şi consolidarea instituţiilor sale democratice, inclusiv a unui sistem judiciar independent. Vom încuraja contribuţiile României la securitatea energetică a Europei, inclusiv prin luarea măsurilor necesare investiţiilor strategice în producţia de energie în Marea Neagră, care are extraordinarul potenţial de a transforma România într-un centru regional de producţie şi distribuţie de energie. Vom sprijini un mediu de afaceri şi investiţional stabil, previzibil şi transparent, pentru a atrage investitori americani în România, a dezvolta comerţul dintre ţările noastre şi a promova prosperitatea economică comună", a afirmat, vineri seară, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România.

Ambasadorul a mai spus că SUA va continua să prezinte România ca un aliat NATO model.

"Vom continua să prezentăm România ca un aliat NATO model, care îşi îndeplineşte sau depăşeşte angajamentele faţă de Alianţă investind în apărarea sa, modernizându-şi capacităţile şi contribuind nu doar la securitatea regională, ci şi la apărarea transatlantică şi la eforturile de a pune capăt conflictelor din zone aflate la mare distanţă, precum Afganistan. Împreună vom menţine şi consolida legăturile transatlantice", a completat ambasadorul SUA la Bucureşti.

Oficialul american a mai precizat că Statele Unite vor încerca să aprofundeze şi să extindă Parteneriatul strategic SUA.

"Acum, când sărbătorim independenţa Americii, Centenarul unităţii României şi prietenia existentă între America şi România în ultimii 100 de ani, sper la un parteneriat şi mai puternic, pe măsură ce întâmpinăm împreună provocările şi extraordinarele oportunităţi ce ne aşteaptă", a conchis Hans Klemm.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi premierul Viorica Dăncilă nu au participat la recepţia organizată, vineri seara, de ambasada SUA cu ocazia celei de-a 242-a aniversări a Zilei Independenţei. Printre politicienii prezenţi se află Mihai Tudose, Eugen Teodorovici, Alina Gorghiu, Meleşcanu, Ecaterina Andronescu, Fifor, Cimpeanu, Remus Procopie, Raed Arafat, Cristian Diaconescu. La eveniment este şi şeful SRI, Eduard Hellvig.

Comenteaza