Klaus Iohannis, mesaj pentru vârstnici: "Stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia de acasă, să vă ducă în carantină!"

Klaus Iohannis, mesaj pentru vârstnici: "Stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia de acasă, să vă ducă în carantină!"
| Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a condamnat planul alarmist lansat de institutul condus de Adrian Streinu-Cercel și le-a transmis românilor trecuți de 65 de ani să stea liniștiți, pentru că nimeni nu-i va izola.

Președintele Klaus Iohannis a criticat planul propus de medicul Adrian Streinu-Cercel, ca persoanele cu vârste peste 65 de ani să fie izolate de familiile lor.

"În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel. Și am avut chiar în aceste zile un contraexemplu de „cum nu” de la un institut, de altfel bine cotat. A apărut o documentație care venea să explice ce trebuia făcut. Așa nu se poate! Nu poate fiecare institut, oricât de bine ar fi cotat, să vină cu un plan propriu, să-l pună pe masă și să spună „așa se va întâmplat”. Repet, lucrurile se vor întâmpla așa cum vor fi decise de autorități, în baza dovezilor clare, practice, științifice. A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște și vreau să vă spun clar cum stăm aici. Într-un astfel de plan, cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă – aberantă, altfel nu pot să-i spun – cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse în anumite zone de carantină.

Dragii mei, așa ceva nu se întâmpla, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel n-aș putea să le spun!

Deci, persoanelor în vârstă le spun clar: stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia de acasă, să vă ducă în carantină! Nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane!", a declarat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că după 15 mai se poate intra într-o fază de relaxare a măsurilor impuse de autorităţi, dar asta doar dacă numărul infecţiilor cu Covid-19 şi cel al deceselor scade.

„Acum este în vigoare un decret pentru starea de urgenţă care se termină pe data de 15 mai. Deci după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci în faza de relaxare”, a precizat Klaus Iohannis.

 

Comenteaza