Klaus Iohannis, viitorul preşedinte al Consiliului European?

Klaus Iohannis, viitorul preşedinte al Consiliului European?

Informaţie surprinzătoare pe scena politică. Numele preşedintelui Klaus Iohannis este luat in calcul la Bruxelles pentru pozitia de viitor presedinte al Consiliului European, pozitie ocupata in prezent de Donald Tusk, fost premier al Poloniei.

Nu este clar daca presedintele Iohannis este interesat de aceasta pozitie, insa in mod cert de bucura de sustinerea oficialilor europeni care au si inceput sa pregateasca terenul acceptarii presedintelui Iohannis pentru pozitia de presedinte al Consiliului. Intrebata care este pozitia presedintelui in legatura cu o eventuala candidatura la presedintia Consiliului European, Administratia Prezidentiala nu a raspuns solicitarii Hotnews.

Mandatul lui Donald Tusk, actualul preşedinte al Consiliului European expiră în 2019.

Atribuţiile preşedintelui Consiliului European

Rolul Președintelui este prevăzut la articolul 15 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE).

În special, președintele Consiliului European are următoarele responsabilități: să prezideze reuniunile Consiliului European și să impulsioneze lucrările acestuia să asigure pregătirea reuniunilor Consiliului European și continuitatea lucrărilor acestuia, în cooperare cu președintele Comisiei și pe baza lucrărilor formațiunii Afaceri Generale a Consiliului să acționeze pentru facilitarea coeziunii și a consensului în cadrul Consiliului European să prezinte Parlamentului European un raport după fiecare reuniune a Consiliului European Președintele Consiliului European asigură, de asemenea, reprezentarea externă a UE la nivel de șefi de stat sau de guvern: în ceea ce privește chestiunile legate de politica externă și de securitate comună (PESC) a UE, alături de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, care contribuie la punerea în aplicare a PESC și la asigurarea unității, coerenței și eficacității acesteia la summiturile internaționale, de obicei, alături de președintele Comisiei Europene

Cum este ales preşedintele Consiliului

Președintele Consiliului European este ales de Consiliul European cu majoritate calificată. Acesta este ales pentru un mandat de 2,5 ani, care poate fi reînnoit o singură dată. În conformitate cu practica stabilită, președinția asigurată prin rotație se ocupă de coordonarea procesului electoral. În timpul Consiliului European în care se discută despre alegerea președintelui, respectiva parte a reuniunii este prezidată de prim-ministrul care reprezintă Președinția. Președintele nu poate deține în același timp o funcție la nivel național.

Comenteaza