“Latifundiarii” care vor în parlament

“Latifundiarii” care vor în parlament
11 km² este suprafaţa de teren pe care o posedă candidaţii clujeni pentru parlament. 13 n-au o casă a lor, iar 33 n-au maşină proprietate personală.

Încheiem astăzi seria analizelor declaraţiilor de avere ale candidaţilor din judeţul Cluj pentru alegerile din 9 decembrie. Ultimul episod este dedicat averilor imobiliare şi mijloacelor de locomoţie aflate în proprietatea candidaţilor.

54 din cei 83 de candidaţi sunt proprietari de terenuri, deţinând în total peste 11 km², mai precis 11.242.193 m² de teren. Aproape 90% din această suprafaţă, adică 1.000 de hectare de teren apar în declaraţia de avere a avocatului Szöcs Sandor, candidat PPMT în colegiul 10 pentru Camera Deputaţilor, fiind, însă, vorba de un composesorat cu 112 proprietari. Chiar şi împărţind suprafaţa la 112, lui Szocs i-ar reveni aproape 9 hectare, care oricum l-ar păstra în Top 5 latifundiari printre candidaţi. Clasamentul proprietarilor de terenuri ar fi condus, în acest fel de candidatul PRM în colegiul 6 deputaţi, Nicolae Hiţian, proprietar a peste 20 de hectare de teren. 134.780 m² deţine fostul parlamentar UDMR, actualul candidat PPMT în colegiul 1 senatorial, Vekov Karoly, urmat în top de fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii, candidatul ARD în colegiul 4 senatori, Cristian Haiduc. Cu 2 ari de pământ în posesie, candidatul ARD în colegiul 1 deputaţi, Adrian Papahagi, închide topul celor 54 de proprietari de terenuri.

În materie de clădiri, lider detaşat al candidaţilor este consilierul local USL Steluţa Cătăniciu, proprietară peste nu mai puţin de 13 apartamente şi o casă. Cu câte cinci imobile în proprietate se laudă liderii locali PDL şi UDMR Daniel Buda, respectiv Mate Andras Levente, precum şi candidatul ARD (FC) în colegiul 5 deputaţi Felicia Gheorghiu, în vreme ce patru imobile deţine candidatul PPDD în colegiul 2 deputaţi, Mihai Platon. 13 candidaţi spun că n-au nici un imobil în proprietate. Printre cei care n-au, cum se spune, o casă a lor, figurează şi liderul grupului consilierilor locali UDMR, Csoma Botond, precum şi fostul şef al Direcţiei Judeţene de Cultură, Leonard Horvath. Candidaţii de Cluj nu sunt colecţionari de maşini. Doar doi dintre ei, Adrian Oros, candidat USL în colegiul 1 deputaţi şi Mirel Ţăgorean, candidat PPDD în colegiul 1 senatori, deţin câte trei autovehicule şi doar alţi şapte au câte două maşini în garaj. Nu mai puţin de 32 de candidaţi n-au un autoturism proprietate personală. Printre ei apar nume precum Mate Andras Levente, Adrian Papahagi, Ramon Moldoveanu, Gheorghe Funar, Petru Călian, Radu Zlati, Marius Nicoară, Cornel Itu, Eckstein-Kovacs Peter (el n-are nici permis de conducere), Adrian Gurzău, Elena Uioreanu, Liviu Alexa sau Matis Jenö.

 

Comenteaza