Legile Justiţiei, pe ordinea de zi a şedinţei Senatului de luni

Legile Justiţiei, pe ordinea de zi a şedinţei Senatului de luni
| Foto: România Liberă

Cele trei legi ale Justiţiei, modificate de Comisia Iordache, care au trecut de Camera Deputaţilor, ar putea fi dezbătute şi votate în şedinţa de luni, după ce vor fi analizate amendamentele depuse.

Comisia specială condusă de deputatul social-democrat Florin Iordache se reuneşte, luni, la ora 10:00, pentru a dezbate şi vota amendamentele depuse de senatori la Legile Justiţiei, dar şi pentru a da un raport asupra acestora. În cazul în care membrii comisiei vor adopta cele trei legi în şedinţa de luni, acestea vor fi trimise spre dezbatere şi vot la Senat, care este for decizional.

Vicepreşedintele Senatului Adrian Ţuţuianu a declarat, după şedinţa de marţi a Biroului Permanent al Senatului, că Legile Justiţiei ar putea fi înscrise pe ordinea de zi a şedintei de luni sau de miercuri.

"Ştiţi foarte bine că astăzi s-au finalizat în cadrul comisiei speciale dezbaterile pe cele trei legi trimise spre reexaminare de preşedinte, 303, 304, 317, din 2004, aşa-numitele Legi ale justiţiei. Ele vor intra în procedura de lucru de la Senat", a declarat vicepreşedintele Senatului Adrian Ţuţuianu, potrivit Ziare.com.

În şedinţa de marţi, 20 martie, comisia a finalizat Legea 303, adică legea statutului magistraţilor. Astfel, aleşii au redefinit eroarea judiciară a magistraţilor, astfel încât, există eroare judiciară atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcției a încălcat norme de drept material și procesual, fapt ce a condus la încălcarea "drepturilor absolute ale persoanei". Totodată, au terminat de pus în acord şi legea 317, oragnizarea CSM. Luni, 19 martie, comisia a parcurs legea 304, a organizării judiciare, şi l-a scos pe preşedinte din procedura de numire şi revocare a şefilor ICCJ. Toate modificările au fost făcute la propunerea PSD-ALDE. 

Modificările aduse celor trei legi ale Justiţiei au fost votate în şedinţa de marţi, în pofida protestului Uniunii Salvaţi România, ai cărei deputaţi au purtat tricouri inscipţionate cu mesajul #FaraPenali.

Comenteaza