Legile Justiţiei | Toate cele trei proiecte au trecut de Parlament. Legea privind organizarea şi funcţionarea CSM, modificată

Legile Justiţiei | Toate cele trei proiecte au trecut de Parlament. Legea privind organizarea şi funcţionarea CSM, modificată
Senatul a adoptat, joi, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind funcţionarea CSM, printre cele mai importante prevederi fiind cea referitoare la Inspecţia Judiciară, care va funcţiona ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM.

Senatorii au adoptat proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM cu 81 de voturi pentru şi 28 împotrivă.

Plenul Senatului a adoptat joi, în calitate de for decizional, proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM, fără modificări majore faţă de forma adoptată de Comisia specială pentru legile justiţiei.

Un amendament admis miercuri în şedinţa de plen, formulat de Şerban Nicolae, prevede ca şedinţele de plen şi de secţii ale CSM se transmit în direct audio-video pe pagina de internet a Consiliului şi se înregistrează şi se publică pe pagina de internet a Consiliului, cu excepţia deliberărilor şi a audierilor în materie disciplinară.

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi seara, Raportul, cu amendamente, la proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM, Inspecţia judiciară rămânând în cadrul CSM.

Comisia nu a adus modificări la forma adoptată de Camera Deputaţilor în ceea ce priveşte Inspecţia judiciară, care va funcţiona ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM.

PSD a renunţat astfel la introducerea articolului care prevede înfiinţarea Consiliului Naţional de Integritate a Judecătorilor şi Procurorilor, precum şi la ideea ca Inspecţia Judiciară să devină o instituţie autonomă aflată sub controlul acestui Consiliu de Integritate.

Comisia a adoptat, marţi, un amendament care prevede că „plenul CSM, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări în vederea apărării independenţei".

Un alt amendament prevede că „proiectului ordinii de zi şi proiectele de hotărâri ce se supun votului Plenului sau Secţiilor se publică cu 3 zile înainte pe pagina de internet a CSM" şi că „în ordinea de zi publicată nu se includ cererile privind încuviinţarea precheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu controlului judiciar sau pe cauţiune cu privire la judecători, procurori ori magistraţi asistenţi".

„Calitatea de membru ales al CSM reprezentant al societăţii civile, reprezentant al societăţii civile, reprezintă vechime în specialitate recunoscută în profesiile juridice, şi pe durata mandatului este incompatibilă cu exercitarea calităţii de parlamentar, ales local, funcţionar public, judecător, procuror, notar public, avocat, consilier juridic, mediator, arbitru, executor judecătoresc, practician în insolvenţă, grefier, consilier de probaţiune şi a altor profesii juridice reglementate de lege", prevede un alt amendament adoptat marţi seara.

 

Comenteaza