Liberalii clujeni, în război deschis cu şefii justiţiei. Cer capetele lui Cazanciuc şi Niţu

Liberalii clujeni, în război deschis cu şefii justiţiei. Cer capetele lui Cazanciuc şi Niţu
Doi dintre membrii marcanţi ai PNL Cluj se războiesc cu şefii justiţiei din România. Ei cer demisia procurorului general şi a ministrului Justiţiei dar şi anchetă a CSM despre cum a fost soluţionat dosarul premierului Ponta de la Parchetul General.

Co-preşedintele executiv al PNL Cluj, Mihai Seplecan, a cerut joi demisia ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, după ce în urmă cu două zile ceruse şi demisia procurorului general al României, Tiberiu Niţu.

Tot scandalul a pornit imediat ce procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis să dea neînceperea urmăririi penale împotriva premierului Victor Ponta, la o plângere penală de abuz în serviciu, făcută de PNL Cluj, după ce că premierul a refuzat să organizeze alegeri parţiale pentru şefia CJ Cluj.

Mihai Seplecan a cerut iniţial demisia procurorului general Tiberiu Niţu din „funcţia în care a fost numit, din moment ce ține să o trateze ca pe o sinecură politică din care trebuie să-și mulțumească binefăcătorul."

Deși există trei decizii a trei instanţe din România: Curtea de Apel Cluj şi de două ori Curtea de Apel Bucureşti, care confirmă faptul că guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat, procurorii de la Parchetul General, condus de Tiberiu Niţu, au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Viorel Ponta", a susţinut Seplecan.

El a fost secondat de deputatul PNL de Cluj, Radu Zlati, care a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) să verifice cum este posibil ca, deşi trei instanţe judecătoreşti au stabilit că Guvernul se face vinovat de încălcarea legii, doi procurori (procurorul de caz şi procurorul şef de secţie de la Parchetul General) să dea şi apoi să confirme o scoatere de sub urmărire penală a şefului Guvernului.

CSM-ul verifică dacă s-a adus atingere independenţei procurorilor

CSM-ul a reacţionat joi în urma acestor declaraţii. „Ca urmare a informaţiilor lansate în spaţiul public de către reprezentanţi ai clasei politice referitoare la unele activităţi procedurale desfăşurate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi a sesizării transmise de ministrul justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări în legătură cu posibila atingere adusă independenţei procurorilor şi independenţei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare", a informat CSM-ul printr-un comunicat de presă.

În acelaşi document, forul superior al justiţiei din România le-a cerut politicienilor să fie mai rezervaţi. „Pe această cale Consiliul Superior al Magistraturii solicită tuturor reprezentanţilor clasei politice şi nu numai, să respecte obligaţia de rezervă faţă de activităţile sistemului judiciar, cu atât mai mult cu cât opiniile exprimate public fac referire la dosare aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti. Depăşirea obligaţiei de rezervă ce incumbă reprezentanţilor puterilor statului de drept afectează echilibrul acestuia şi aduce atingere valorilor sale fundamentale", se mai spune în comunicatul CSM.

Mihai Seplecan a revenit joi, după reacţia CSM, şi cu cererea de demisie a ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc.

După Procurorul General Tiberiu Nițu, vine și ministrul Justiției Robert Cazanciuc să ne arate că Legea poate fi folosită în interes de familie. Mai întâi, Tiberiu Nițu, colegul de facultate al premierului cu dosar penal, a fost amabil să ignore trei decizii de instanță judecătorească prin care se confirmă faptul că guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat(..). Acum vine verișorul Robert Cazanciuc să ceară Consiliului Superior al Magistraturii declanșarea de verificări pentru a se stabili dacă recentele mele declarații cu privire la modul în care și-a făcut datoria față de Lege colegul de facultate Nițu, față de vărul Ponta, aduc atingere independenței Justiției. Și cui i se adresează această cerere? Președintelui CSM, Marius Badea Tudose, fost coleg de generație cu Victor Ponta, Tiberiu Nițu și Robert Cazanciuc. Constat cam multă "amiciție" la nivel înalt în Justiție", a mai afirmat Mihai Seplecan.

PSD Cluj, apel la responsabilitate

În acest război al declaraţiilor a intervenit şi PSD Cluj, care a făcut „un apel la responsabilitate şi decenţă publică" în acest caz.

„PSD Cluj atrage atenţia că orice declaraţie publică a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, trebuie realizată sub spectrul responsabilitaţii administrative şi a decenţei în comunicare, această funcţie reprezentând clujenii şi administraţia judeţeană. (..)Îi solicităm public domnului Mihai Seplecan să nu mai târască instituţia Consiliului Judeţean Cluj în declaraţii contra puterii judecătoreşti, separarea puterilor în stat fiind un model de organizare a statelor democratice de astăzi", se arată în apelul lansat de social-democraţii clujeni.

 

 

 

Comenteaza