Liberalii clujeni, mândri că sunt chiori între orbi

Liberalii clujeni, mândri că sunt chiori între orbi
Deşi au pierdut zece procente faţă de alegerile locale din vară, liderii liberali locali se mândresc cu faptul că, dintre toate rezultatele catastrofale al PNL, al lor figurează printre cele mai răsărite

Dacă în 5 iunie, PNL obţinea la votul politic (pentru consiliul judeţean) 37% dintre voturile clujenilor, jumătate de an mai târziu, în 11 decembrie, liberalii clujeni n-au mai reuşit să convingă decât pe 27% dintre alegători să le dea votul.

Cu toate acestea, unii dintre principalii vectori de imagine ai PNL Cluj sunt de părere că şi-au făcut, cu prisosinţă, datoria faţă de partid, atâta vreme cât Clujul este unul dintre cele doar trei judeţe în care liberalii au izbutit să-i înfrângă (deşi doar la mustaţă) pe social-democraţi. Ei nu ezită să dea vina pe USR pentru pierderea suferită.

„Mă bucur că Clujul e unul dintre extrem de puţinele judeţe care nu e cu roşu pe hartă, dar admit că se putea mai bine. Voturile s-au mişcat pe principiul vaselor comunicante între noi şi USR, aşa că, în continuare, în Cluj, dreapta este mult peste PSD", a spus preşedintele PSD Cluj, europarlamentarul Daniel Buda.

El a refuzat să comenteze decizia Alinei Gorghiu de a demisiona din fruntea partidului. „Nu comentez o decizie personală, pot spune că, în partid, va urma o analiză internă şi se vor lua decizii. Conform statutului, vom avea un congres la începutul lui 2017, unde, cu calm şi înţelegere, sunt convins că vom lua cea mai bună decizie", a adăugat liderul PNL Cluj, refuzând să lanseze vreo propunere de viitor preşedinte pentru PNL.

Liderul informal al aripii vechilor liberali din organizaţia clujeană, senatorul (reales pentru un al treilea mandat) Marius Nicoară, dă vina pe divizarea voturilor de dreapta. „În vară nu era atât de fărâmiţată dreapta şi, dacă adunăm şi scorul obţinut de USR, vom ajunge la un rezultat al dreptei la Cluj chiar mai bun decât astă-vară. Chiar şi aşa, rezultatul obţinut de PNL la Cluj e unul foarte bun. Spre exemplu lista pentru Senat a obţinut cele mai multe voturi dintre toate listele PNL din România", a explicat Nicoară.

El refuză să recunoască demisia Alinei Gorghiu de la comanda partidului. „Eu nu am auzit ca doamna Gorghiu să fi spus că demisionează din funcţie, a spus că-şi pune mandatul la dispoziţia conducerii partidului, care va lua o decizie.

Nu e acum momentul pentru o asemenea demisie, se vor întruni nişte foruri de conducere, care vor decide în ce direcţie va merge partidul. Sigur, e nevoie să fie convocat un congres cât de repede, dar nu suntem în criză de timp, mai întâi trebuie făcută o analiză a rezultatului acestor alegeri şi al motivelor care au dus la acest rezultat", a apreciat Nicoară.

Opinii similare are şi preşedintele PNL Cluj-Napoca, viceprimarul Dan Tarcea. „Având în vedere trendul naţional, rezultatul obţinut de PNL la Cluj este unul foarte bun, ţinând cont că suntem unul dintre cele doar trei judeţe în care PNL a câştigat alegerile", a afirmat Tarcea.

Nici el nu recunoaşte, deocamdată, demisia lui Gorghiu. „Trebuie analizat în forurile superioare, mai întâi trebuie analizate rezultatele. Nu am statutul să mă pronunţ asupra unei decizii a preşedintelui partidului, dar apreciez că orice decizie trebuie luată la rece, după o analiză.

Organizarea unui congres depinde foarte mult de ce se va întâmpla zilele acestea la vârful partidului. PNL are suficient resurse şi orice lider poate prelua conducerea partidului, dar deocamdată există un preşedinte, deoarece demisia Alinei Gorghiu va deveni efectivă eventual după şedinţa BPN de marţi", a comentat Tarcea.

Poate şi datorită vârstei şi experienţei politice, proaspătul senator Florin Stamatian, priveşte lucrurile mai nuanţat şi mai analitic. „Sigur strict matematic, rezultatul e mai slab decât astă-vară, dar, pe ceea ce a făcut administraţia locală, s-a păstrat dominaţia PNL în Cluj. În plus, ceea ce a obţinut USR sunt tot voturi de dreapta, venite de la tineri, informaticieni, oameni care n-au mai votat la alte alegeri, deci trendul politic al judeţului rămâne acelaşi.

Mai mult, eu vă spun că există încă suficiente procente de dreapta şi în judeţele care acum au ajuns roşii şi datorită promisiunilor electorale, pentru că, nu-i aşa, pe nimeni nu deranjează, nici măcar pe alegătorii liberali creşterea salariului minim", a explicat Stamatian.

El aprobă demisia lui Gorghiu şi nu eiztă chiar să facă un inventar al greşelilor strategice ale conducerii partidului. „În general e bine să-ţi asumi un eşec şi să faci un pas în spate, pentru că ai posibilitatea să te relansezi după aceea. Adevărul este că fuziunea dintre PNL şi PDL încă nu s-a realizat, suntem de dreapta şi unii şi alţii, dar suntem cam ca uleiul cu apa, greu de mixat. A fost mai greu de digerat o conducere PNL de către foştii membri PDL. Nu e plăcut nici să vezi pe prima pagină un candidat de premier neînregimentat politic şi abia pe ultima pagină candidaţii tăi pentru parlament, nu e în regulă.

Pe de altă parte, nu poţi face campanie, în România, pe un program politic, dacă n-ai şi oamenii care să-l pună în practică. M-am uitat şi eu prin programele tuturor şi, la ce mă pricep, educaţie şi sănătate, toţi spun cam aceleaşi lucruri. Dacă nu te individualizezi prin ceva şi te limitezi doar la atacuri personale, n-ai cum avea succes. Doamna Gorghiu e un om politic de valoare, care a făcut, însă, câteva greşeli în campanie, care au tras în jos partidul.

Eu nu prea îi cunosc pe cei din conducerea centrală, sunt un soldat disciplinat al partidului în organizaţia mea locală. Aşa că nu ştiu, din alte părţi, cine ar fi bun de preşedinte PNL. S-ar putea să fiu subiectiv, dar, pentru mine, Daniel (Buda - n. red.) e un adevărat om politic, numai că nu ştiu cât e de cunoscut în alte organizaţii. Oricum, ca medic, confirm faptul că boala lungă e moarte sigură, aşa că nu trebuie amânat foarte mult congresul, ar trebui ţinut după sărbători", a opinat Stamatian.

Comenteaza