Liberalii rămân cu doi cai la căruţă până la anul

Liberalii rămân cu doi cai la căruţă până la anul
Tentativa secretarului general al PNL, Ilie Bolojan, de a forţa organizarea, cât mai repede, a unui congres care să marcheze încheierea fuziunii PNL-PDL prin alegerea unui preşedinte unic al partidului a eşuat.

Alina Gorghiu şi Vasile Blaga vor conduce, în continuare, în tandem, „atelajul" liberal cel puţin până anul viitor. Acesta este mesajul transmis public de cei doi copreşedinţi. „Noi vom ajunge la o concluzie la momentul potrivit. Nu am avut până acum această discuție și cea mai bună soluție pe care o vom identifica cu ea vom merge. Acum prioritatea noastra este desemnarea. Eu nu cred că e nevoie de un congres în această perioadă", a declarat Blaga, potrivit stiripesurse.ro.

Gorghiu i-a ţinut isonul. „Văd că asta este preocuparea mai mare a presei decât a noastră. Noi avem proiecte importante și le vom discuta și de acum încolo. Discuții despre această variantă le vom avea în partid, pentru noi acum tema președintelui unic nu este de actualitate", a pus lucrurile la punct şi reprezentanta vechilor liberali în fruntea „marelui" PNL.

Conform surselor din interiorul partidului, cel mai vehiculat scenariu este cel în care „jilţul" de lider unic s-ar ciopli după măsurile Alinei Gorghiu, Blaga neavând nici carisma, nici discursul necesar pentru a juca rolul de locomotivă electorală pentru un partid de calibrul PNL.

Nu a mirat, aşadar, faptul că „buldogul" a fost primul şi cel mai apăsat adversar al scenariului propus de Bolojan, subliniind că trecerea PNL de urgenţă la sistemul normal cu lider unic este doar „părerea domniei sale".

Adevărul este că, potrivit calendarului fuziunii convenit de la bun început, congresul pentru alegerea unui preşedinte unic este prevăzut abia pentru 2017. Nici cei doi lideri (formali sau informali) ai PNL Cluj, chestionaţi de ZIUA de CLUJ zilele trecute, nu au primit cu prea mare entuziasm ideea alegerii unui preşedinte unic al partidului înaintea alegerilor parlamentare.

„Nu mă pronunţ până nu se fac evaluările necesare, pentru că nu ţine de păreri personale. Performanţa electorală se obţine în teritoriu şi nu ţine de numărul de preşedinţi de la Bucureşti. Noi, la Cluj, am avut performanţe electorale şi cu un preşedinte şi cu doi, pentru noi e irelevant acest lucru. Nici n-ar trebui discutat în spaţiul public.

Ca opinie personală, cred că ar trebui să intrăm în logica desemnării candidaţilor pentru alegerile parlamentare, să pregătim programul politic, să pregătim campania electorală din toamnă", afirmase preşedintele (rămas unic) al PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda.

În schimb, cel care a rămas liderul de facto al vechilor liberali clujeni, senatorul Marius Nicoară, a fost mult mai tranşant, excluzând ipoteza organizării unui congres înaintea alegerilor parlamentare din toamnă. „După alegeri! Înainte e riscant, pentru că se împarte partidul în două şi rămân urme, n-are niciun sens", spunea Nicoară.

Trebuie spus că riscul real, invocat de Nicoară, cel al scindării partidului după un asemenea congres în care s-ar alege un preşedinte unic, va rămâne cel puţin la fel de mare şi anul viitor, mai ales în cazul în care, după alegerile din toamnă, liberalii vor trece în opoziţie, lucru care ar potenţa la un nivel acut frustrările din partid.

Pe de altă parte, dintr-un PNL aflat la guvernare, adică în fruntea bucatelor, eventualele defectări urmare a nemulţumirilor generate de alegerea unuia sau a altuia drept şef unic al partidului, ar fi mult mai reduse numeric şi categoric mult mai uşor de gestionat de viitorul leadership al partidului.

Comenteaza