Lideri ai opoziţiei din Cluj vor alegeri anticipate

Lideri ai opoziţiei din Cluj vor alegeri anticipate
Lideri clujeni ai partidelor din opoziţie spun că se poartă negocieri pentru formarea unei noi majorităţi fără PSD, dar că ar trebui luată serios în calcul şi ideea alegerilor anticipate.

Opoziţia încearcă să profite de căderea Guvernului şi de "războiul" PSD-PSD şi caută variante prin care să înlăture PSD de la putere.

Liderii PNL s-au reunit joi în Biroul Executiv unde au decis că nu vor purta nicio negociere pentru formarea noului guvern cu PSD. Deputatul PNL de Cluj Adrian Oros, vicepreşedinte al partidului, participant la şedinţa conducerii executive a PNL, a declarat pentru ZIUA de CLUJ:

Vicepreşedintele PNL Adrian Oros: Singura soluţie viabilă, alegerile anticipate

"Luni în şedinţa Biroului Executiv, la care o să invităm şi preşedinţii de organizaţii judeţene, o să stabilim delegaţia care merge la Cotroceni şi mandatul cu care merge la consultări. Noi am început şi purtăm discuţii exploratorii cu orice partener în afară de PSD, pentru a avea o majoritate, vom vota împotriva oricărui guvern PSD şi sigur, suntem conştienţi că actuala structură a parlamentului este oarecum defavorabilă pentru o construcţie a unei majorităţi stabile şi solide. Nici PSD nu mai are o majoritate şi asta s-a demonstrat ieri la votul pe moţiune, unde a fost nevoie de trădarea câtorva minoritari şi doi de la PMP, dar suntem conştienţi că şi nouă ne-ar fi foarte greu să creăm o majoritate, în aşa fel încât să ne asumăm responsabilitatea unei guvernări. De aceea, practic, singura soluţie viabilă, prin care noi ne-am putea asuma guvernarea ar fi alegerile anticipate şi schimbarea structurii parlamentului."

Senatorul Marius Nicoară: O nouă majoritate condusă de PNL sau alegeri anticipate

Conducerea PNL va consulta şi filialele judeţene cu privire la mandatul cu care va merge la consultările cu preşedintele Iohannis de luni. Senatorul PNL de Cluj Marius Nicoară, prim-vicepreşedinte al PNL Cluj, spune că se impune înlăturarea PSD de la conducerea tării. "Eu cred că Partidul Naţional Liberal ar trebui să caute parteneri pentru a stopa acest tăvălug de ridicol, de neseriozitate, acţiunile acestea care fac atât de mult rău României, pe care le face PSD. Ar trebui să ne constituim într-o forţă alternativă, împreună cu celelalte partide din opoziţie şi să nominalizăm noi un prim-ministru. Dacă nu, în cel mai rău caz să încercăm să ajungem la alegeri anticipate pentru că deja este de toată ruşinea ceea ce se întâmplă cu PSD", este de părere senatorul clujean.

Condiţiile USR pentru susţinerea unui Guvern al opoziţiei: Ministerul Justiţiei şi primari aleşi în două tururi

Un alt partid de opoziţie, USR, a anunţat după declanşarea crizei politice că soluţia ar fi alegerile anticipate. Delegaţia USR care va merge la Cotroceni va fi condusă de clujeanul Elek Levente, preşedintele interimar al partidului după demisia lui Nicuşor Dan. USR-ul crede şi el că viitorul premier nu ar trebui să fie de la PSD, pentru că "acest partid și-a pierdut legitimitatea morală de a mai guverna România, după circul politic dn ultima perioadă". USR are însă câteva condiţii pentru a susţine un guvern al opoziţiei cu un premier politic sau cu un premier tehnocrat.

"Decizia este la preşedinte. Noi ne-am dori un premier care să nu fie de la PSD. Dacă preşedintele va decide să numească un premier tehnocrat sau din alt partid care poate să formeze o majoritate, noi suntem dispuşi să susţinem, dacă premierul va fi o persoană integră şi cu condiţia ca ministrul Justiţiei să fie propus de USR pentru a garanta justiţia aşa cum am promis noi electoratului, să nu ne trezim cu o Ordonanţă 13 sau ceva asemănător. Şi de asemenea o altă condiţie importantă pentru noi este modificarea legislaţiei electorale, ne dorim alegerea primarilor în două tururi", a spus preşedintele interimar al USR, Elek Levente.

UDMR nu a anunţat încă cu ce mandat va merge la discuţiile cu preşedintele Iohannis care vor avea loc luni.

 

 

 

Comenteaza