Liderii recunosc, PSD e la pământ în Cluj-Napoca. Şi nu au soluţii

Liderii recunosc, PSD e la pământ în Cluj-Napoca. Şi nu au soluţii
Dacă în restul judeţului PSD s-a luptat aproape de la egal la egal cu liberalii, ba chiar şi-a asigurat un spor de zece primari, în Cluj-Napoca social-democraţii au fost pur şi simplu umiliţi la scrutinul din 5 iunie.

14,13% este scorul obţinut de alianţa PSD+ALDE în competiţia pentru Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca, din care ar trebui să scădem contribuţia (atâta câtă a fost) a ALDE (la votul politic, pentru consiliul judeţean, ALDE a adunat în Cluj-Napoca 2,08 procente), ceea ce ar coborâ nivelul adevărat al susţinerii populare de care se mai bucură social-democraţii în capitala Ardealului la un nivel mai mult decât ruşinos. Aşa se face că PSD s-a ales cu doar patru din cele 27 de mandate de consilier local. UDMR are cinci consilieri locali.

Rezultatul dezastruos din Cluj-Napoca are, cu certitudine, printre motive şi instabilitatea structurilor de conducere ale organizaţiei municipale a PSD. Legislatura proaspăt încheiată a început, în 2012, cu Mircea Jorj la conducerea PSD Cluj-Napoca. Ambiţiile de mărire ale Aureliei Cristea au declanşat, însă, un şir de veritabile explozii în lanţ, care s-au finalizat cu acest eşec monumental al social-democraţilor în Cluj-Napoca. După ce a „lucrat-o" pe Claudia Anastase, luându-i locul în fruntea organizaţiei de femei a PSD Cluj, Cristea a ajuns la concluzia că nu-i ajunge. Aşa că a pus la lucru „săpăliga" până l-a determinat pe Jorj să demisioneze, cocoţându-se, după o perioadă de aşa-zis triumvirat de ochii lumii, în funcţia despre care credea că-i va asigura culoarul spre fotoliul de primar al Clujului.

Numai că, se pare, există o justiţie divină şi Cristea s-a trezit, la rândul său, lovită pe la spate şi înlăturată din competiţia pentru funcţia de primar în cel mai neelegant mod cu putinţă. În mod firesc şi-a dat demisia din funcţie şi doar cu câteva zile înaintea începerii campaniei electorale, liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a pus în fruntea organizaţiei municipale, funcţie care ar trebui să aibă în fişa postului inclusiv, sau poate mai presus de orice, interpretarea rolului de locomotivă eletorală, un ilustru necunoscut, un tânăr care timp de patru ani nu s-a făcut remarcat cu absolut nimic în consiliul local, Dan Morar, mai anonim chiar decât soţia sa, fostul consilier judeţean Andreea Morar, care măcar a fost băgată în seamă de presă când a ales să profite de ordonanţa traseiştilor şi să demisioneze din PDL.

Foştii preşedinţi ai PSD Cluj-Napoca evită să comenteze dezastrul din 5 iunie. Mircea Jorj susţine că a abandonat definitiv activismul de partid şi că în relaţia sa cu politica nu va mai depăşi niciodată nivelul chibiţului. „Nu mă interesează acest subiect. Am decis acum câţiva ani să renunţ la zona politică, să fac ce ştiu mai bine, administraţie. Nu vreau să comentez nici rezultatele alegerilor", au fost singurele declaraţii ale lui Jorj.

Cristea, în schimb, nu uită şi nu iartă. „N-am ce comenta. Domnul preşedinte Remus Lăpuşan a spus că-şi asumă în totalitate decizia de a schimba candidatul de primar şi rezultatele, să-şi asume. Altceva n-am ce comenta. La momentul respectiv, am spus că nu cred în acest proiect", a afirmat Cristea, sugerând că eşecul s-ar datora tacticii falimentare de susţinere a unui candidat din afara partidului pentru funcţia de primar.

Actualul lider al organizaţiei municipale, Dan Morar o contrazice şi spune că alegerea candidatului de primar n-are legătură cu eşecul PSD în competiţia pentru consiliul local, fiind vorba de două scrutine diferite. „La acel moment (al renunţării la propriul candidat şi anunţarea susţinerii unui candidat independent - n.red.) părea o decizie inspirată. Dar înainte de a analiza votul la primar să analizăm votul politic la CL, care a fost mult sub aşteptări. Nu putem da vina pe alţii, pe domnul Buzoianu, pentru eşecul organizaţiei. A fost un rezultat prost. Speram să obţinem mult mai mulţi consilieri locali şi am obţinut cu unul în minus faţă de ce am avut în vechea legislatură, iar o parte din vină aparţine organizaţiei municipale. N-am fost suficient de eficienţi în ultimii patru ani, va trebui ca in CL să facem o opoziţie mult mai puternică. Nu ştiu încă ce se va întâmpla, dar e clar că avem nevoie pe termen scurt să construim până în toamnă la alegerile parlamentare", a spus Morar.

Conştient că, după doar o lună de mandat în fruntea organizaţiei, e printre ultimii vinovaţi pentru eşecul clădit cu sârg în ultimii ani, el nu se gândeşte la demisia din funcţie, ba are chiar gânduri de mărire. „Nu pot demisiona, sunt interimar, n-am câştigat funcţia de preşedinte să demisionez. Am primit o sarcină din partea partidului şi trebuie să asigur interimatul până se vor organiza alegeri, probabil în perioada următoare, nu cred că voi rămâne interimar până la alegerile din toamnă. Nu ştiu dacă voi candida la preşedinţie, dar îmi doresc să rămân într-o formulă de conducere. Fiind primul pe lista de consilieri locali, având această onoare, fireşte că doresc să-mi duc mandatul până la capăt în următorii patru ani atât în CL, cât şi în conducerea organizaţiei. Colegii consilieri vor decide cine va fi lider de grup în CL, dar sigur că îmi doresc această funcţie, mai ales că sunt singurul aflat la al doilea mandat", a afirmat Morar.

Până una alta, hăţurile se află tot în mâinile şefului PSD Cluj, Remus Lăpuşan, dar nici el nu dă impresia că ar avea soluţia în buzunar. Lăpuşan vorbeşte, totuşi, lucru extrem de important, despre necesitatea unei schimbări de mesaj. „Soluţia e legată şi de o anume mentalitate pe care o avem în organizaţie, există nişte limite pe care nu le putem depăşi. Va fi necesară o analiză mult mai amplă, problema necesită schimbări structurale, nu ajunge doar schimbarea unor oameni, trebuie schimbat şi mesajul", spune Lăpuşan. El e gata să întindă o mână şi „fiilor pierduţi" Mircea Jorj, Claudia Anastase sau Aurelia Cristea. „Toţi sunt necesari, avem nevoie de toţi cei care sunt de stânga, singura condiţie este să vrea să se implice", a declarat Lăpuşan.

Liderul PSD Cluj îşi apără în continuare decizia privind înlocuirea propriului candidat de primar cu un independent şi sugerează că dezastrul PSD la Cluj ar fi putut fi şi mai mare. „Am avut analize încă din martie, era clar că, dacă nu încercam să rezolvăm cumva dezechilibrul cu PNL pe municipiu, în judeţ am fi avut negocieri mult mai grele după 5 iunie. De asta am luat acea decizie. N-am ce să-mi reproşez în privinţa acelei decizii, îmi reproşez rezultatul votului, dar într-un oraş aşa mare e greu să schimbi trendul în timp scurt, n-ai cum să ajungi la toată lumea", a explicat Lăpuşan.

 

Comenteaza