Foto Liderul PMP, la Cluj: „Rep. Moldova se confruntă cu cea mai dificilă criză de la dobândirea independenței”

Președintele Partidului Mișcarea Populară, europarlamentarul Eugen Tomac, se arată foarte îngrijorat de situația din Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina și a ultimelor acțiuni ale Rusiei.

Liderul PMP a vorbit, joi, într-o conferință de presă organizată la Cluj, la care au mai participat Vasile-Cristian Lungu - președinte PMP Cluj și Ovidiu-Călin Cosma, consilier județean al PMP, despre situația Republicii Moldova, despre Schengen, dar și despre o posibilă alianță cu USR și Forța Dreptei. 

„Cred că în aceste zile Republica Moldova traversează cea mai dificilă perioadă cu care s-a confruntat vreodată după obținerea independenței, pentru că conflictul transnistrean a adâncit o rană și cei de acolo nu au vrut să se subordoneze Chișinăului. Nu a fost un conflict care s-a produs după ce situația în Republica Moldova era stabilă, ci pur și simplu s-a desprins de URSS, cei de la Tiraspol nu au vrut să se subordoneze Chișinăului. Acum, asistăm la cea mai gravă criză, pentru că Rusia nu își mai asumă atacurile pe care le face și duce un război informațional extrem de agresiv”, a declarat Eugen Tomac.

De asemenea, europarlamentarul Eugen Tomac a afirmat că s-a adresat Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la decizia Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de a respinge aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen. 

„Tratatele Uniunii Europene trebuie să fie respectate de către statele Uniunii Europene și de către instituțiile europene. Consiliul Uniunii Europene a luat o decizie abuzivă în ceea ce privește România și Bulgaria. (…) Când am văzut că subiectul privind extinderea spațiului Schengen nu a fost pus pe ordinea de zi a Consiliul European din ianuarie, dar și abordarea complet neeuropeană a Guvernului austriac și a Guvernului olandez care s-a opus intrării în spațiul Schengen a Bulgariei, mi-am dat seama că singura soluție pe care o avem la dispoziție pentru a rezolva această nedreptate rămâne o acțiune în justiție, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. 

Am cerut Guvernului României, care are calitate de reclamant privilegiat, să acționeze în justiție acest act nedrept la adresa României. Am avut discuții inclusiv cu premierul Ciucă pe acest subiect și cu alți demnitari, din păcate poziția Guvernului este de a nu da curs unui asemenea demers. Totodată, am cerut Parlamentului European să acționeze la Curtea de Justiție a UE, în spiritul respectării tratatului de aderare la UE, eu fiind printre cei 33 de deputați ai României în Parlamentul European și acesta fiind forul cel mai reprezentativ din punct de vedere democratic.

De asemenea, am cerut tuturor guvernelor statelor membre, m-am adresat tuturor prim-miniștrilor din UE, invocând articolele care sunt încălcate din tratat. Având în vedere că Guvernul României, Parlamentul European, Comisia European și niciun stat membru nu a dorit să trimită în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene Consiliul pentru că nu a luat o decizie care se impunea ca obligatorie, singura soluție pe care am găsit-o potrivită pentru a nu  abandona acest dosar a fost să inițiez eu o acțiune împotriva Consiliului Uniunii Europene, în data de 7 februarie”, a explicat Tomac.

Alianță PMP-USR-Forța Dreptei?

Liderul PMP a precizat că o alianță a partidelor de dreapta împotriva PSD, PNL și UDMR se impune de la sine.

Suntem partide de opoziție și toate trei ne situăm în Dreapta eșicherului politic. Discuțiile despre înființarea acestei alianțe politice au început în toamna anului trecut, la Liga Aleților Locali PMP. Este normal să ne constituim într-o alianță politică împotriva actualei triplete aflată la guvernare. Evident că oamenii așteaptă de la noi acțiune și eu sunt încrezător. Deocamdată am avut doar schimburi de opinii cu vedere la un asemenea proiect”, a spus europarlamentarul.

Comenteaza