Liderul PSD Cluj, despre alegerile europarlamentare din 2024: „Vor reprezenta un barometru al participării la vot și al mobilizării electoratului”

Liderul PSD Cluj, despre alegerile europarlamentare din 2024: „Vor reprezenta un barometru al participării la vot și al mobilizării electoratului”
| Foto: Facebook.com/vasilesebastiandincu

Anul viitor este unul crucial pentru România din punct de vedere politic. Este pentru prima dată când vor fi organizate toate cele 4 rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare, dar și cele pentru desemnarea președintelui țării.

Liderul PSD Cluj, senatorul Vasile Dîncu, a participat, la reuniunea interparlamentară inițiată de Comisia pentru afaceri constituționale a Parlamentului European (AFCO), unde a vorbit despre procesul democratic, despre fenomenul fake-news, dar și despre alegerile de anul viitor.

Alegerile europene care vor avea loc în luna iunie 2024 sunt cele care deschid anul electoral 2024 în România. Aceste alegeri sunt cu atât mai importante pentru țara noastră întrucât vor reprezenta un barometru al participării la vot, al mobilizării electoratului, dar și un cadru de setare și de testare a comunicării electorale.

În cadrul reuniunii interparlamentare inițiată de Comisia pentru afaceri constituționale a Parlamentului European (AFCO), în colaborare cu Unitatea de dialog legislativ din cadrul Direcției pentru relația cu parlamentele naționale, care a avut loc, miercuri, la Bruxelles, am adus în atenție faptul că Europa se confruntă în această perioadă cu un deficit de democrație, fapt care facilitează propagarea discursului anti-european, dar și dezinformarea și fenomenul de fake-news.

De asemenea, am atenționat cu privire la faptul că discursul electoral care va preceda alegerile europene va pune accent pe problemele economice cu care se confruntă Europa, în această perioadă de poli crize, și va evidenția dimensiunea legată de extinderea Uniunii.

Ce pot face țările europene în aceste context?
- să își întărească coeziunea cu celelalte state europene,
- să modernizeze și să transparentizeze procesul electoral pentru a determina creșterea participării la vot a cetățenilor,
- să asigure dezbateri reale și democratice.

De asemenea, la nivelul Uniunii sunt necesare mecanisme care să întărească subsidiaritatea și proporționalitatea atunci când se elaborează politici europene, inclusiv în cazul legislației electorale. AFCO lucrează, în prezent, la un important raport privind alegerile europene din 2024 al cărui scop este de a transmite mesajele politice cheie ale Parlamentului European pentru a consolida dimensiunea europeană a organizării alegerilor din iunie 2024 și a procesului care va conduce la alegerea președintelui Comisiei Europene”, a transmis clujeanul Vasile Dîncu.

Comenteaza