LUP, paznic la OI. ”Viitorul se arată sumbru pentru ape și păduri”

LUP, paznic la OI. ”Viitorul se arată sumbru pentru ape și păduri”
USR Cluj susține că numirea fostului electrician de la CFR Ioan Deneș ca ministru este o greșeală.

”Ioan Deneș se numără printre cei care au votat, pe 23 octombrie 2017, proiectul cu dedicație de dinamitare și cianurare a ariilor naturale protejate. Potrivit proiectului legislativ, limitele ariilor naturale protejate (parcuri naționale, situri de interes comunitar Natura 2000, monumente ale naturii etc.) ar putea fi modificate în mod discreționar, pentru a permite exploatări miniere care au primit licență înainte de anul 2007 (anul aderării României la UE, implicit la normele europene de protecție a mediului). Proiectul încalcă două directive europene (Directiva 79/409/CEE privind conservarea păsărilor sălbatice și Directiva 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice), jurisprudența europeană în domeniu și principiile dreptului internațional al mediului (conform cărora avizele și autorizațiile de mediu trebuie să respecte legile și regimul de protecție din momentul eliberării lor). În ciuda a mai multor întrebări și interpelări formulate de senatorul USR Mihai Goțiu în toamna lui 2017, ministerele Mediului și Apelor și Pădurilor, ANANP și ANRM nu au prezentat încă o listă completă a ariilor naturale protejate care vor fi afectate de proiectul legislativ", au scris cei de la USR Cluj pe website-ul propriu.

"E vorba de o lege cu dedicație pentru care riscăm un nou infrigement, destinat tuturor celor care, înainte de aderarea la UE au pus ochii pe resursele naturale ale României, indiferent de costurile și distrugerile pentru mediu, comunitățile locale și pentru toți contribuabilii, cu care realizarea unor astfel de proiecte miniere vin la pachet. Până nu e prea târziu, le solicit liderilor PSD să se răzgândească și să vină cu o altă propunere de ministru. Dacă d-nul Deneș e cea mai "competentă" persoană pe care o au în partid în domeniul apelor și pădurilor, atunci viitorul se arată sumbru pentru ape și păduri", a declarat senatorul Mihai Goțiu.

Cu 66 de voturi "pentru" (inclusiv cel al lui Ioan Deneș) și 22 de voturi "împotrivă", proiectul legislativ la care face referire parlamentarul USR a fost votat la Senat pe 23 octombrie 2017 și trimis la Camera Deputaților, cameră decizională.

Ioan Deneș este din Bistrița, a devenit subinginer la Universitatea Tehnică din Cluj și a lucrat la electrician la CFR.

Etichete
Comenteaza