Update MAE cere clarificări oficialului din Germania care a declarat că românii aduc coronavirusul

MAE cere clarificări oficialului din Germania care a declarat că românii aduc coronavirusul

MAE cere explicaţii premierului landului federal german Renania de Nord-Westfalia, care a declarat că românii sunt o sursă a focarului de coronavirus identificat într-un abator din Rheda-Wiedenbruck.

UPDATE: Prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a precizat, joi, că nu a intenţionat să învinovăţească lucrătorii din România şi Bulgaria, infectaţi cu noul coronavirus, arată un comunicat al Ambasadei Germaniei la Bucureşti transmis AGERPRES.

"Există numeroase riscuri de răspândire a virusurilor, printre care se numără şi condiţiile şi modul de călătorie în Europa. Totuşi, ne dorim graniţe deschise şi o piaţă europeană a muncii. Am atras atenţia asupra faptului că acest virus nu ţine cont de frontiere. Este exclus să învinovăţim în vreun fel persoane de orice naţionalitate pentru răspândirea virusului. Este important să clarific faptul că acest lucru este de la sine înţeles atât pentru mine, cât şi pentru guvernul landului pe care îl conduc", a subliniat Armin Laschet, potrivit sursei citate.

El a afirmat că la răspândirea virusului printre angajaţii fabricii de carne din Gutersloh "au contribuit condiţiile de lucru şi de cazare de acolo".

"Condiţiile de lucru inumane nu sunt acceptabile nici în industria cărnii, nici în alte sectoare. Împreună cu guvernul federal dorim să creăm reglementări mai bune pentru protecţia lucrătorilor. Programul de protecţie a muncii pentru industria cărnii, conceput de guvernul federal, trebuie să fie cât mai repede consfinţit prin lege. Acelaşi lucru este valabil pentru reglementările privind contractele de antrepriză", a evidenţiat oficialul german.

Potrivit acestuia, "guvernul landului se află de săptămâni bune în contact cu reprezentanţii ţărilor afectate, pentru a ajunge la o îmbunătăţire substanţială a condiţiilor de lucru, mai ales pentru lucrătorii din România şi Bulgaria". "Continuăm această colaborare strânsă", a punctat Armin Laschet.

__________________________________________

Cu privire la declarațiile din 17 iunie 2020 ale premierului landului federal german Renania de Nord-Vestfalia referitoare la noul focar de coronavirus identificat la abatorul din Rheda-Wiedenbrück al procesatorului de carne Tönnies, și la referirile făcute în acest context, care ar putea aduce un prejudiciu de imagine lucrătorilor români din Germania, MAE s-a autosesizat și a întreprins următoarele demersuri:

A fost contactată Ambasada Germaniei la București pentru a semnala modul în care au fost percepute aceste declarații neclare, care lăsau o marjă de interpretare în sensul că lucrătorii români și bulgari ar fi la originea acestui nou focar de coronavirus, și pentru a solicita clarificarea, inclusiv publică, a declarațiilor menționate.

Totodată, Ambasada României la Berlin a adresat o scrisoare oficială premierului landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet, prin care a fost solicitată clarificarea declarațiilor sale.

Precizăm, de asemenea, că pe fondul acestor evoluții, Ralph Brinkhaus, deputat din landul Renania de Nord-Vestfalia și președinte al grupului parlamentar CDU/CSU din Parlamentul federal german, a contactat Ambasada României la Berlin pentru a transmite că muncitorii români nu sunt considerați în vreun fel responsabili pentru izbucnirea focarului de coronavirus.

Oficial al unui land din Germania: Muncitorii români și bulgari sunt la originea unor focare de coronavirus

Prim-ministrul Armin Laschet din Renania de Nord-Westfalia a afirmat că muncitorii din România şi Bulgaria au introdus virusul în fabrica de carne Tönnies din Rheda-Wiedenbrück.

Reacția sa vine după apariția unui nou focar într-un abator din regiune, unde cel puțin 400 de muncitori au fost depistați pozitiv.

„Asta nu spune nimic despre relaxare, pentru că virusul a fost adus de români și bulgari. Așa se va întâmpla peste tot. Avem peste tot în Germania măsuri (n.red. de relaxare) similare. Am avut cazuri de infectare pe o plantație de sparanghel din Bavaria acum câteva săptămâni, am avut cazul abatorului Coesfeld. Toate acestea nu sunt cauzate de relaxare, ci de condițiile în care sunt cazați și în care muncesc angajații”, le-a spus Laschet jurnaliştilor care au întrebat dacă focarul are legătură cu măsurile de relaxare din Germania.

 

Comenteaza