Maghiarii, nemulţumiţi de relaţia UDMR cu PSD. “Rugăm UDMR să reprezinte cu adevărat comunitatea maghiară, și nu comunitatea coruptă a României”

Maghiarii, nemulţumiţi de relaţia UDMR cu PSD. “Rugăm UDMR să reprezinte cu adevărat comunitatea maghiară, și nu comunitatea coruptă a României”

O petiţie online inițiată de Szabolcs Demeter pe platforma declic solicită partidului condus de Kelemen Hunor să nu susțină PSD în Parlament pentru modificarea legilor justiției și a codului penal. Numărul semnăturilor a crescut rapid, ajungând la aproape 500, după ce fostul senator Eckstein Kovacs Peter a anunţat, sâmbătă, la Cluj-Napoca demisia din UDMR după 28 de ani, nemulţumit de parteneriatul cu PSD și poziţia formaţiunii faţă de legile justiţiei.

Nemulţumirea maghiarilor este cauzată, în principal, de susţinerea pe care partidul o arată faţă de modificarea legilor justiţiei, dar şi de lipsa transparenţei şi a argumentării în spaţiul public a proiectelor pe care aleşii UDMR le susțin în Parlament, alături de PSD.

“Nu suntem de acord cu atitudinea UDMR prin care se spală pe mâini și consideră că este responsabilitatea partidelor de la guvernare si a celor din opoziție să se gândească la binele țării. În primul rând suntem cetățeni al României. Nu ne permitem să fim indiferenți față de acțiunile care ne scad nivelul de trai. Și da, în situația actuală a țării dorim de la UDMR să elaboreze și să susțină în mod transparent proiecte cu efect benefic pentru cetățeni (care se reflectă asupra noastră, a tuturor cum ar fi infrastructura, serviciile publice, șamd.) și să evite susținerea proiectelor nocive sub pretextul că ele reprezintă interesele comunității maghiare”, susţin semnatarii campaniei “Nem az én nevemben! - Nu în numele meu!”.

“Acest mesaj devine mult mai important dacă ne gândim la legile justiției și modificarea codului penal: ce folos vom avea dacă, potrivit legii ne putem exprima în limba maternă în fața instanțelor de judecată, dar în același timp nu vom avea legi și pedepse care să-i țină pe infractori departe de noi? Rugăm o atitudine responsabilă față de modificarea codului penal! Mai multă transparență și argumentare a proiectelor pe care le susțineți în Parlamentul României!”, se precizează în petiţie.

Petiţia a strâns aproape cinci sute de semnături, urmând ca acestea să fie depuse la sediul UDMR din Cluj.

Susţinerea legilor anti-justiţie, picătura care a umplut paharul în UDMR

După ce a fost membru UDMR timp de 28 de ani, Peter Eckstein Kovacs a demisionat din partid din cauza apropierii de PSD și a votului pentru legile anti-Justiție. Anunţul a fost făcut sâmbătă, în faţa celor care protestatau în Piaţa Uniiri din Cluj.

”În ultimii ani n-am avut situația de a fi mai activ, dar eu zic că am făcut ceea ce am putut pentru drepturile omului în general și ale minorităților. N-am avut din ce să demisionez decât din calitatea de membru UDMR pe care am avut-o o bună bucată de vreme. În fața cârdășiei cu PSD și cu legile anti-justiție și anti-democrație nu poți închide ochii”, a declarat Peter Eckstein Kovacs.

Politicianul s-a arătat convins că sunt și alți membri UDMR care-i împărtășesc opiniile. 

”Ungurii sunt ca românii. Nu le plac hoția și hoții. Nu pot să fie de partea hoților. Asta este, cred eu, părerea generală în comunitatea maghiară. Nu sunt un om care se ascunde după degete - e bine să fii în relații bune cu Puterea, fie ea din Ungaria sau din România. Dar contează până la ce limită te duci”, a mai afirmat Kovacs.

"Horătârea demisiei din UDMR am luat-o pentru că nu pot să fiu de accord cu multe lucruri, dar ceea ce a umplut paharul este poziţia UDMR raportat la legile justiţiei. A trecut modificarea Codului de procedură penală cu voturile UDMR, ca să spun un singur lucru. Şi cârdăşia cu PSD iarăşi e un lucru inacceptabil pentru mine", a mai afirmat Eckstein Kovacs Peter.

Kelemen regretă demisia lui Eckstein

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că fostul senator Eckstein Kovacs Peter, care a anunţat că demisionează din partid, nu a avut în ultimii ani o contribuţie activă la apărarea drepturilor comunităţii maghiare.

”Regretăm orice plecare din organizaţie, îi dorim succes în continuare. Principiile sau dezideratele noastre nu s-au schimbat şi nu se vor schimba nici după această plecare. Domnul Eckstein Kovács Peter, în ultimii ani, nu a avut o contribuţie activă la apărarea drepturilor comunităţii maghiare”, a subliniat Kelemen.

Comenteaza