Mai există PNL? Ce-a mai rămas din partidul Brătienilor?

Mai există PNL? Ce-a mai rămas din partidul Brătienilor?
A fost mai întâi alianţa împotriva naturii cu PSD sub umbrela USL, a urmat mezalianţa cu PDL, un partid fără doctrină, pentru ca totul să culmineze halucinant prin curtarea avortonului politic UNPR.

În afara siglei a mai rămas ceva din formaţiunea care, până nu demult, se împăuna cu apelativul „partid istoric"? La această întrebare am provocat să răspundă un vechi liberal şi un analist politic. Fost preşedinte al PNL Cluj, unul dintre refondatorii partidului Brătienilor în 1990 pe malul Someşului, Nicolae Gaicu, spune că nu-şi mai recunoaşte vechiul partid.

„Şi eu am exact aceleaşi întrebări. Nu mai cred nimic din ce spun liderii liberali. Noi nu mai avem PNL la Cluj, toţi vechii liberali au fost marginalizaţi şi mă refer şi la liberalii tineri, până în 40 de ani. Totul s-a mutat la PDL, eu nici n-am trecut pe-acolo niciodată, că, în afară de Marius Nicoară, nu mai cunosc pe nimeni.

Mai sunt câţiva tineri din vechiul PNL care se întreabă «ce facem?». S-a format partidul lui Tăriceanu şi unii, foarte puţini, au mers acolo, iar restul întreabă «ce facem?». Păi n-avem ce face, numai numele a mai rămas din PNL, dar ne reprezintă PDL. Boc e în aceeaşi poziţie, iar Nicoară s-a retras încet, încet, nici nu ştiu dacă mai candidează la Senat, nu cred", a comentat, profund dezamăgit, Gaicu.

Nici analistul politic George Jiglău nu crede că a mai rămas mare lucru din vechiul PNL şi apreciază că o eventuală corcire cu UNPR ar îngropa definitiv speranţele celor care încă mai cred că liberalii ar mai putea reveni vreodată la valorile care i-au consacrat.

„În fond ce înseamnă «PNL istoric»? Şi când era PNL-ul Brătienilor tot cam aşa era politica românească, existau două partide care se ciondăneau permanent, liberalii şi conservatorii. Sigur, din punct de vedere doctrinar, PNL se distanţează tot mai mult de doctrina liberală. Până la Crin Antonescu liberalii se simţeau confortabil cu 15-20%, cu un electorat elitist, oameni de afaceri, intelectuali.

De la USL încoace PNL a devenit partid catch all, adică încearcă să-i prindă pe toţi, indiferent de segmentul de populaţie căruia îi aparţin. Nu mai e un partid al elitelor, nu mai recrutează specialişti, sunt interesaţi exclusiv de atragerea de voturi, de asta au făcut şi fuziunea cu PDL.

Oricum, am mai spus-o, discuţia cu stânga-dreapta e relativă. PNL ia măsuri populiste cum a fost creşterea salariilor profesorilor pe vremea lui Tăriceanu, în vreme ce PSD ia măsuri de dreapta, vezi codul fiscal. Dacă liberalii se vor uni cu UNPR, pentru cei care mai speră ca PNL să mai reprezinte ceva din punct de vedere doctrinar, se risipeşte orice aşteptare.

Ştim cu toţii cum a apărut UNPR, care, în acest moment, nici electorat nu mai are, deci nici măcar din punct de vedere electoral UNPR nu mai înseamnă mare lucru. De ce o fac, totuşi, liberalii, nu ştiu, e treaba lor", a comentat Jiglău.

Comenteaza