Mai poate continua USL cu pistoalele pe masă?

Mai poate continua USL cu pistoalele pe masă?
Antonescu nu mai vede cale de împăcare cu Ponta, după ce premierul l-a făcut mincinos. USL-iştii clujeni refuză să vadă capătul drumului împreună.

Tensiunile din USL au depăşit cu mult cota de alarmă. Fiecare nou scandal intern îşi arogă calificativul „fără precedent". În aceeaşi situaţie se află şi duel verbal, vecin cu atacul la persoană dintre Crin Antonescu (foto) şi Victor Ponta. De la Cluj, situaţia USL se vede „delicată", dar încă n-au secat rezervele de optimism privind supravieţuirea alianţei de guvernământ.

„Căruţa merge înainte", susţin cei doi lideri locali ai PSD şi PNL. „Cred în continuare că oamenii aşteaptă lucruri bune de la PSD şi de la aliaţii săi, PNL, PC şi UNPR, asta însemnând să transpunem în practică ce am promis în decembrie anul trecut. Comunicarea face totul şi probabil nu s-a comunicat foarte bine la nivelul conducerilor de vârf", a afirmat preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan. Ca lider al grupului PSD din consiliul judeţean, el spune că relaţia cu liberalii funcţionează foarte bine. „La nivelul Consiliului Judeţean avem o relaţie foarte bună tot timpul cu preşedintele Horea Uioreanu şi avem ce arăta clujenilor după un an şi jumătate de mandat. Cum spuneam, comunicarea e totul, iar noi am comunicat întotdeauna când a apărut câte o problemă", a afirmat Lăpuşan.

Aceeaşi părere o are şi şeful PNL Cluj, Horea Uioreanu. „Nu ştiu ce s-a întâmplat la Bucureşti, n-am urmărit pentru că am fost prins cu treburile administraţiei, dar, aici, la Cluj, din punctul meu de vedere, USL funcţionează bine. Mai sunt mici divergenţe, dar avem o echipă bună şi eu insist să ducem la bun sfârşit tot ce ne-am propus, în această echipă", a declarat Uioreanu.

Ceva mai pesimist este preşedintele PSD Cluj-Napoca, singurul clujean din guvern, Mircea Jorj. „E destul de complicată situaţia şi regret că în mod special Crin Antonescu nu e solidar cu activitatea guvernului, nu e consecvent cu parcursul pe care var trebui să-l aibă ca prezidenţiabil şi preşedinte al PNL şi atacă permanent premierul, guvernul şi PSD. PSD e un mecanism destul de mare şi va fi foarte greu de convins şi de mobilizat să-i susţină candidatura la Preşedinţia României. E regretabil că una spune dimineaţa şi după câteva ore nu mai recunoaşte nimic, e o problemă de caracter. USL va mai merge până când Crin Antonescu va lua decizia să se rupă definitiv. Noi nu ne dorim acest lucru, dar, când zilnic îţi vezi liderul atacat, eu zic că e previzibilă o ruptură", a declarat Jorj.

Şi omologul său din fruntea liberalilor din municipiu, Ioan Petran, admite că sunt probleme. „Cred că, până la urmă, proiectul USL pentru România e mai important decât disputele punctuale ale celor doi lideri. Dar e greu de spus ce va fi, pentru că e clar că USL trece printr-un moment greu şi delicat", a spus Petran. Lucrurile par a se vedea ceva mai roz din parlament. „Sigur că USL poate merge mai departe, pentru că, până la urmă, România trebuie guvernată, chiar dacă există asperităţi, abordări diferite, percepţii greşite. Eu sper că USL nu e în pericol pentru că, repet, România trebuie guvernată", a afirmat senatorul PNL Marius Nicoară. Deputatul PSD Cornel Itu a fixat şi termenul până la care USL trebuie să reziste. „Cred că USL este soluţia votată de electorat şi trebuie să continue, indiferent de certurile dintre cei doi lideri până îl vom da jos pe Traian Băsescu şi vom readuce în România normalitatea", a afirmat Itu.

Comenteaza