Mai prind PNL şi PSD tăiatul porcului împreună?

Mai prind PNL şi PSD tăiatul porcului împreună?
Noile critici aduse public de Crin Antonescu lui Victor Ponta pentru imixtiune în treburile justiţiei par să fi inflamat PSD mai rău ca oricând.

Liderul liberal pare că nu mai conteneşte cu atacurile publice la adresa omologului său din fruntea PSD. Deşi de această dată criticile au fost meritate de premier, care îşi recunoscuse, în prealabil, eroarea, ele au declanşat contra-atacuri din partea social-democraţilor mai numeroase ca oricând.

„Ponta a vorbit în numele procurorului general, ceea ce este inacceptabil. (...) Victor Ponta trebuie să ştie că oricine, nu doar Traian Băsescu, oricine încearcă să intimideze, să influenţeze, sau să controleze, procurori sau instanţe în România, va avea în mine un adversar la fel de hotărât, la fel de determinat, precum l-a avut Traian Băsescu în toţi aceşti ani", a atacat, din nou, Antonescu. Dacă Ponta s-a limitat să spună că vrea „pace şi consens", „generalii" săi au ieşit declanşat artileria. „Am văzut un alt Traian Băsescu, un supra-preşedinte, care a ieşit aşa să dea lecţii tuturor. Ieşirea de astăzi nu avea nicio logică, nicio noimă (...) A putut să creadă cineva tot ce a spus Crin Antonescu? Ăsta a fost cel mai dur atac de până acum", a reacţionat şeful senatorilor PSD, socrul lui Ponta, Ilie Sârbu. „Cineva trebuie să-i spună adevărul şi dumnealui: nu poate să facă opoziţie, de la masa puterii! Domnia sa, cu o mână aruncă cu noroi în PSD şi cu cealaltă cerşeşte voturile partidului condus de domnul Ponta. Cred că onorabil ar fi ca domnul Antonescu să se decidă care este mâna care îl ajută şi care este cea care îl nenoroceşte", a venit rândul consilierului premierului, Radu Popa. „Mi se pare că a intrat aşa, într-o disperare, în căutarea de voturi şi atacă în stânga şi în dreapta", s-a exprimat şi purtătorul de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan. În condiţiile unui veritabil război într-o escaladare continuă devine tot mai improbabil ca sărbătorile de iarnă să-i mai prindă pe liberali şi social-democraţi împreună.

Liderul social-democraţilor clujeni, Remus Lăpuşan, spune că totul depinde, în acest moment, de liberali. „În campania electorală şi nu numai românii au primit din partea noastră nişte promisiuni, pe care cred că trebuie să le respectăm. Dacă colegii noştri de alianţă vor să facem ce le-am promis românilor şi ce e bine pentru România, atunci vom avea USL şi de sărbătorile astea şi de alte sărbători, dacă nu, nu", a afirmat Lăpuşan.

Fostul şef al PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară e însă optimist. „Am convingerea că USL va rezista, pentru că această construcţie nu se bazează pe momente de supărare în care ne criticăm unii pe alţii. Aceasta e o construcţie de viitor, avem un program asumat în faţa electoratului, pe care trebuie să-l ducem la îndeplinire, în plus, aşa cum am stabilit, Victor Ponta e premier, mai trebuie să-l facem pe Crin Antonescu preşedinte. Sigur e firesc să existe poziţii diferite şi bineînţeles că le spunem şi public, pentru că electoratul nostru trebuie să ne cunoască poziţia, aşa cum face şi PSD, să nu ne confunde cu USL", a declarat Nicoară.

Şeful PDL Cluj, Daniel Buda spune că nu-şi doreşte ca USL să se rupă atât de repede. „Personal îmi doresc să-i apuce şi ghioceii împreună, pentru că au de dat socoteală pentru tot ce-au făcut până acum, sau, mai corect spus, ce n-au făcut pentru România. Un lucru e cert: toate aceste certuri dintre PNL şi PSD adâncesc şi mai tare criza economică din România", a comentat Buda.

Conducătorul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente este convins că ciolanul îi va ţine împreună. „Sunt ferm convins că vor rezista până la Crăciun şi chiar mai mult de atât. Întotdeauna vor exista tensiuni şi divergenţe, dar vor găsi soluţii să guverneze. Eu sper că vor guverna mai bine", a spus Mate.

În schimb, sociologul Ioan Hossu nu crede că PSD şi PNL vor mai apuca să taie procul împreună. „Cred că nu, pentru că lucrurile sunt destul de grave. ,Acum două săptămâni Crin Antonescu avea un discurs total opus premierului pe tema Roşia Montană. Cei doi şi partidele lor par să nu mai aibă teme comune şi fac declaraţii la 180 de grade. Există patru, cinci teme care îi separă, iar una dintre ele este candidatura la prezidenţiale. Victor Ponta tot urcă în sondaje, iar asta nu-i convine lui Antonescu şi îl face să atace în permanenţă preocupat de siguranţa poziţiei sale în USL. Funcţia de preşedinte al Senatului e una de plan secund faţă de poziţia de premier a lui Ponta. Dar şi Ponta se va eroda ca premier. E subiectul Roşia Montană, urmează în noiembrie protestele anunţate ale studenţilor, vor veni gazele de şist. Acum se ceartă pe procurori, unde, într-adevăr, Ponta a reacţionat ciudat, încălcând principiul lui Montesquieu al separaţiei puterilor în stat. În cele două partide par să existe agende separate. În acest moment se fac calcule doar de evitare a unei crize majore, pentru că la ruperea USL toţi ar avea de pierdut. Oricum se va întâmpla, se caută doar momentul prielnic, europarlamentarele nu-i vor mai prinde împreună. Ne întrebăm doar până când vor mai zâmbi împreună pentru fotografi? Asistăm la o luptă mai dură în interiorul puterii decât între putere şi opoziţie", a comentat Hossu.

Nici sociologul Vasile Dâncu nu e foarte optimist privind viitorul alianţei. „Sigur, toate aparenţele arată că iarna nu va mai prinde PSD şi PNL împreună. Dar experienţa m-a învăţat că în politică nu-i bine să te grăbeşti cu previziunile. Înţelegându-se foarte bine între ei, Victor Ponta şi Crin Antonescu au pornit un proiect important, care a dat rezultate, dar apoi conglomeratele foarte mari din spatele lor, care s-au amestecat, vicepreşedinţi, lideri din administraţia locală, şefi de deconcentrate au început o presiune de jos în sus foarte puternică. Liberalii au obţinut din paertea PSD un cec în alb, au primit foarte multe posturi raportat la ponderea lor reală. Dar cea mai proastă soluţie este continuarea ciorovăielii publice, pentru că vor pierde ambele partide. Oamenii nu mai vor scandal, vor soluţii, mai ales că vine iarna, care la noi e grea întotdeauna. Cel mai bine ar fi să se adune şi să ia o decizie, fie continuă împreună, fie se despart. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, indiferent de soluţie. După ultimele schimburi de replici, în PSD e tot mai mare frustrarea. Când e atacat liderul partidului, în teritoriu apare o rezonanţă negativă, mai ales când atacurile vin de la un om pe care îl credeai din aceeaşi echipă, iar social-democraţii au acceptat şefi din PNL. Sunt convins că şi în PNL există frustrări, dar nu poţi fi, în acelaşi timp, şi la putere şi lider al opoziţiei, cum spunea Crin Antonescu. Miniştrii liberali au început să vină cu propriile proiecte de legi, or nici un guvern nu poate funcţiona cu două viteze. Până la urmă şi Victor Ponta, care, până acum, a fost extrem de răbdător, arătându-se preocupăat de problemele administrative, nu va mai neglija această problemă, care e de natură politică", a apreciat Dâncu.

 

Comenteaza