Maior, despre o lege care să interzică acoperiţii serviciilor în presă: "Pentru apărarea unei ţări e nevoie de orice instrument"

Maior, despre o lege care să interzică acoperiţii serviciilor în presă:
Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a spus că statele trebuie să identifice toate mijloacele adecvate de apărare în faţa unor riscuri privind interferenţele externe de tip propagandă. El a răspuns astfel unei întrebări privind existenţa acoperiţilor în presă.

Luni, la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, Maior a fost întrebat dacă apreciază ca utilă o reglementare prin care să se stabilească în mod expres ca agenţii, angajaţii sau ofiţerii SRI să nu activeze în presă.

"Pe linia importantă a contrainformaţiilor, mai ales când vedeţi asemenea discuţii şi azi, revenind la marile societăţi democratice, pe interferenţe externe, în alegeri, inclusiv prin folosirea mai multor instrumente - şi m-aş referi la elemente de propagandă, măsuri active, în termeni de specialitate, de informaţii - eu consider că statele trebuie să identifice toate mijloacele adecvate de apărare în faţa acestor riscuri", a răspuns Maior.

Chestionat cum ar vota, dacă ar fi parlamentar şi ar trebui să se pronunţe asupra unui proiect de lege care ar interzice ca în presă să existe acoperiţi, Maior a evitat să dea un răspuns tranşant.

"Aş vrea să văd proiectul. Nu pot să spun dacă aş vota <da> sau <nu>. Dar pentru apărarea unei ţări e nevoie de orice instrument care să facă capabilă o apărare eficientă, mai ales că ne vom confrunta tot mai mult cu asemenea mijloace postmoderne, aş spune, de influenţare inclusiv din exterior a evoluţiilor unei societăţi şi vedem aceste dezbateri inclusiv în SUA", a adăugat fostul director.

Întrebat dacă în România au existat sau există jurnalişti suficient de influenţi ca, prin ceea ce au scris sau scriu sau prin emisiunile pe care le-au realizat sau le realizează, ar fi putut sau pot influenţa rezultatul alegerilor, Maior a spus că o competiţie electorală este şi o competiţie de opinii între actori politici, între alţi actori din societate.

"Normal că există diverse capacităţi sau posibilităţi de influenţare a opiniei publice într-un mod legitim. Există şi vedem şi azi tot mai pregnant şi elemente narative induse la nivelul percepţiilor publice în lumina unor interese politice care pot fi induse şi din mass-media, cu interferenţe cu elementul politic. Aceasta este societatea comunicării şi societatea globalizată", a spus Maior.

Întrebat dacă exista astfel de persoane în presa din România care puteau influenţa opinia publică sau rezultatul unui scrutin, Maior a spus: "Vor exista întotdeauna persoane care pot influenţa, induce curente de opinie. E logica unei societăţi deschise".

Chestionat dacă SRI avea astfel de persoane în presa din România, Maior a spus: "SRI nu a interferat nici în acest mod în vreun proces electoral sau vreodată în viaţa publică din România".

Comenteaza