Marea bătălie se dă pentru locul 2. Campania electorală, sub lupa analiştilor politici clujeni

Marea bătălie se dă pentru locul 2. Campania electorală, sub lupa analiştilor politici clujeni

Începe numărătoarea inversă pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. Președintele în funcţie Klaus Iohannis conduce detaşat cursa pentru Cotroceni, în timp ce alți doi-trei candidați luptă pentru a intra în al doilea tur.

Miza: locul 2

Ioan Hosu, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Politice şi ale Comunicării din Cluj, consideră că victoria lui Klaus Iohannis este un lucru cert în această campanie electorală, victorie care ar putea destabiliza structurile locale ale PSD până la alegerile de anul viitor, întrucât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene au tendinţa să migreze spre partidul aflat la putere.

"Alegerile şi scorul PSD şi implicit al doamnei Dăncilă la alegeri ne vor arăta dacă partidul mai are resurse şi mobilizare. După alegerile prezidenţiale, unde cu siguranţă Iohannis va fi câştigătorul, este posibil să vedem o demolare a structurilor locale PSD, aceasta urmând să fie a treia victorie a PNL, după reuşita de la alegerile europarlamentare şi după instalarea Guvernului Orban. Primarii şi liderii locali, regionali, care şi-au păstrat întotdeauna libertatea de a migra din stânga în dreapta, de a negocia pentru a avea resurse locale, se vor reorienta", a declarat sociologul.

În ceea ce priveşte rezultatul primului tur al alegerilor, Ioan Hosu afirmă că lupta pentru locul al doilea se duce între candidatul Alianţei USR-PLUS, Dan Barna, şi candidatul PSD, Viorica Dăncilă. Voturile din Diaspora vor un rol important în a decide cine va fi contracandidatul lui Klaus Iohannis în finala prezidențială, mai arată sociologul.

"Pot exista surprize, dar nu la nivel de vârf, nu în ceea ce îl priveşte pe Iohannis. Cifrele pot să arate uşor diferit, dar nu cred că există vreo urmă de îndoială că actualul preşedinte va rămâne în funcţie şi pentru al doilea mandat. Rezistenţa sa împotriva guvernării PSD era menită să îi asigure traseul pentru cel de-al doilea mandat. Rămâne de văzut poziţia a doua şi a treia. Sigur, ele nu schimbă rezultatul final, însă poziţionarea unui partid sau a unui candidat pe poziţiile a doua, a treia sau a patra generează o altă dinamică post-electorală.

Cred că aici disputa se dă între Dan Barna şi Viorica Dăncilă şi partidele care îi susţin, Diaconu nu cred că are şanse să ajungă în turul al doilea, în ciuda sondajelor care au apărut în ultima vreme. Acestea nu arată date despre Diaspora, or ştim deja că Diaspora se duce mai degrabă pe centru-dreapta, sunt şi trei zile de vot, deci este de aşteptat un suport considerabil pentru candidatul Dan Barna", a transmis Ioan Hosu.

Campanie cu efort minimal

Lectorul universitar Radu Albu-Comănescu, de la Facultatea de Studii Europene, este de părere că această campanie a fost una "cu un efort minimal", întrucât susținerea publică se îndreaptă spre președintele în exercițiu, o figură care a reușit "să țină piept, cu reziliență, proiectelor PSD".

"Ultimii doi ani au fost ani de campanie electorală, fapt care se resimțea deja în postura asumată de actorii implicați pe scena politica românească. Marele absent este Liviu Dragnea, “prezidențiabilul” pregătit pentru asaltul final din 2020; dar azi Liviu Dragnea nu mai contează ca figură decât probabil pentru câțiva acoliți din categoria celor care practică “terorismul legislativ” ca formă de guvernare.

Schimbări dramatice nu sunt previzibile, dar nu înseamnă că ele nu vor fi încercate prin scoop-uri mediatice și scandaluri artificiale care să deturneze procente de simpatie. Ca întotdeauna, campaniile electorale de la noi au doza lor de halucinant", a mai spus politologul.

Prestaţie ştearsă a candidaţilor

Sergiu Mişcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din Cluj, descrie campania electorală ca fiind una "ternă și neentuziastă", tipică unui scrutin în care președintele care candidează pentru un nou mandat conduce cursa.

"În ceea ce priveşte prestaţia candidaţilor, aceasta a fost destul de ştearsă. De obicei, în cazul alegerilor în care candidează un preşedinte pentru al doilea mandat şi există prezumţia că acesta va câştiga alegerile, campania este ternă şi neentuziastă. Vedem că atât Dan Barna, cât şi Viorica Dăncilă par să fie candidaţi, nu neapărat de sacrificiu, ci care trebuie să participe la aceste alegeri, în ciuda unui entuziasm foarte redus din partea ambilor. Cea mai mare parte a campaniei a fost ocupată de agonia guvernului Dăncilă şi nu s-a discutat mai nimic despre proiectul de ţară sau viziunea pe termen lung a candidaţilor la preşedinţie.

Surpriza ar putea consta în cine va intra în turul al doilea cu Klaus Iohannis. Lucrurile sunt în continuare deschise între cel puţin doi sau chiar trei candidați: Dan Barna, Viorica Dăncilă şi Mircea Diaconu", a declarat Sergiu Mișcoiu.

Comenteaza