Marius Nicoară: "Înainte de a le câştiga votul, trebuie să le recâştigăm încrederea"

Marius Nicoară:
Senatorul PNL candidează pentru încă un mandat în Parlament şi spune că cel mai important este ca românii să îţi recapete încrederea în politicieni.

Reporter: Vă aflaţi la finele celui de-al doilea mandat de senator şi în faţa unui al treilea mandat. Care ar fi principalele realizări, cele pe care le consideraţi motiv de mândrie personală după primii opt ani petrecuţi în Senatul României?

Marius Nicoară: Am încercat prin toate acţiunile mele parlamentare - declaraţii politice, intervenţii in plenul Senatului, interpelări şi întrebări - să atrag atenţia asupra problemelor din judeţul Cluj, iar prin propunerile legislative pe care le-am iniţiat sau am fost co-iniţiator, am încercat să îmbunătăţesc legislaţia în diferite domenii, sănătate, agricultură, economie, educaţie... Unele propuneri au fost aprobate, altele au ajuns doar în dezbatere sau au fost respinse, iar anumite interpelări au dus la rezolvarea ulterioară a diferitor probleme. E greu să spun care sunt cele mai mari realizări pentru că am încercat să duc în Parlament problemele tuturor celor care mi le-au prezentat sau pe care le-am observat de-a lungul anilor. De multe ori, însă, munca mea se opreşte la nivelul unor întrebări adresate către anumite instituţii, lucru care ajută în rezolvarea unor probleme, dar partea asta este prea puţin ştiută. Există o percepţie că parlamentarul, daca nu iniţiază legi, nu îşi face treaba, lucru total greşit. De multe ori, interpelările duc la urgentarea multor proiecte uitate. Dau un exemplu aici: îl avem pe tânărul Simone Tempestini, care a câştigat primul titlu din istoria ţării noastre de Campion Mondial de Raliuri la Juniori. Nici până în acest moment nu a obţinut cetăţenia română, deşi demersurile s-au făcut în luna ianuarie. Aici, intervenţia mea recentă a fost printr-o interpelare către domna ministru Elisabeta Lipă, pentru a vedea care este stadiul acestei proceduri şi urgentarea ei, altfel riscăm să pierdem un campion.

Reporter: Dar cea mai mare nerealizare, cel mai mare regret?

Marius Nicoară: Regretul cel mai mare legat de activitatea parlamentară e că multe proiecte iniţiate nu au ajuns la finalizare din diferite motive sau au fost respinse. Şi aici aş da un exemplu care acum îmi vine în minte. Am venit la un moment dat în faţa colegilor cu un proiect de reducere a orelor de lucru, adică să lucrezi doar 4 zile pe săptămână, de luni până joi, urmând ca week-endul să fie de vineri până duminică. Un proiect îmbrătişat foarte bine de americani şi nu numai, pentru că şi în alte ţări s-a implementat cu succes. Ca să nu se înţeleagă greşit, în timpul săptămânii să se lucreze 10-11 ore, cât e nevoie iar, week-endul să fie prelungit. Nu merge peste tot o astfel de abordare, dar asta decide angajatorul. Care sunt avantajele? Sunt multe, mai ales pentru familiile tinere, care preferă să lucreze mai mult şi să aibă o periodă mai lungă pentru copii, ştiu eu, să meargă în week-end-uri în excursii sau să aibă timp pentru alte activităţi. Sigur, va rămâne programul cu 5 zile - 8 ore şi două zile liber, sâmbăta şi duminica, dar să existe şi această alternativă. Din nefericire, în comisia de muncă s-a dat aviz negativ, probabil că nu s-a înţeles suficient de clar. În mod cert, voi relua această iniţiativă şi, poate cu o dezbatere înainte, se va concretiza în următorul mandat, pentru că poate să aducă multe beneficii.

Reporter: Cum vă doriţi să arate Parlamentul după aceste alegeri? Se tot vorbeşte de schimbare. Cum şi de unde trebuie să vină?

Marius Nicoară: În primul rând, mi-aş dori foarte mult ca, după aceste alegeri, să se formeze un Parlament puternic, care să susţină viitorul Guvern, pentru că doar astfel putem să punem punct situaţiilor de genul: o lege să fie aprobată de Parlament şi mai apoi atacată de Guvern şi trimisă la Curtea Constituţională pentru reexaminare. Fără o colaborare şi susţinere, din păcate, nu se poate schimba nimic. De aceea e esenţial felul în care se vor aşeza lucrurile după aceste alegeri. Mai apoi, cred că ar trebui să lucrăm la transparentizare. Aici e o greşeală a noastră, a clasei politice. Oamenii nu mai au încredere în cei care îi conduc şi va trebui să ne apropiem mai tare de cei care ne trimit în Parlament. Din păcate, s-au făcut multe greşeli, iar acum, înainte de a le câştiga votul, trebuie să le recâştigăm încrederea. Schimbarea... se produce, însă paşii sunt mici şi anevoioşi.

Reporter: Apropo de schimbare... Alina Gorghiu, Dacian Cioloş, Ilie Bolojan sau Gheorghe Falcă? Cine va fi preşedintele PNL după congresul de anul viitor? Care ar fi preferatul dumneavoastră?

Marius Nicoară: Cu toţii sunt oameni valoroşi şi fiecare aduce un plus Partidului Naţional Liberal, iar pe lângă cei enumeraţi de dumneavoastră mai sunt şi alţii. În acest moment, important e să fim cu toţii o echipă, să fim uniţi, să câştigăm încrederea şi voturile cetăţenilor.

Reporter: De ce îl susţineţi pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de premier?

Marius Nicoară: Pentru că a demonstrat, chiar dacă timpul a fost scurt, că poate aduce schimbarea de care tot vorbim, atât în modul de guvernare, cât şi în cel de a face politică. Nu a căzut în capcana politicianismului, este omul faptelor şi asta se vede şi în platforma „România 100", unde propune lucruri realiste. Cu o echipă puternică, Dacian Cioloş este omul care poate să aşeze lucrurile în România.

Reporter: Programul de guvernare al PNL aduce, pe lângă celelalte proiecte, o promisiune veche - construirea unui Spital Regional de Urgenţă în judeţul Cluj. De ce ar trebui să fie încrezători clujenii că de această dată se va face?

Marius Nicoară: Din păcate, aşa este... S-a promis acest proiect mult aşteptat de noi toţi. Nu cred că mai e cazul să reluam povestea, dar, după cum bine ştiţi, au fost multe probleme, ba de natură juridică, ba de finanţare. Acum, lucrurile stau altfel. Din punctul de vedere al autorităţilor locale, treaba s-a făcut, terenul a fost predat către Ministerul Sănătăţii, toate actele necesare au fost întocmite, banii de finanţare au fost aprobaţi de Uniunea Europeană pentru cele trei spitale regionale şi, din păcate, aici intervine problema, banii sunt veniţi la pachet pentru toate cele trei locaţii - Cluj, Iaşi şi Craiova - şi aici totul va depinde de competenţa Executivului, să creioneze o hartă clară a serviciilor medicale pe toate regiunile. Aici va trebui ca noi, toţi parlamentarii de Cluj, de la toate partidele, să punem umărul la urgentarea procedurilor.

Reporter: Aţi fost şef al judeţului şi ştiţi ce înseamnă să stai cu mâna întinsă la Bucureşti sau să baţi drumul capitalei pentru tot felul de semnături fără care nu-ţi poţi face treaba la tine în judeţ. Mai are vreo şansă regionalizarea sau măcar descentralizarea adevărată în ţara asta? La fel ca şi în cazul autostrăzilor, proiecte frumoase am tot avut şi mai avem, cu punerea în practică e mai greu.

Marius Nicoară: Aşa este, din păcate. Sunt multe proiecte restante, sunt multe promisiuni neonorate, de asta vă spuneam mai devreme că trebuie în primul rând să recâştigăm încrederea românilor, încredere pe care o vom putea obţine doar prin lucruri concrete, adică să trecem la fapte. Ce pot spune e că şi în acest mandat am adresat întrebari şi interpelări, atât pe tema reorganizării administrativ-teritoriale, cât şi pe cea a autostrăzilor, lucruri pe care le-am prezentat în raportul de activitate. Orice altceva aş spune eu acum legat de proiectul regionalizării sau despre alte proiecte aflate pe hârtie nu ar face decât să lungească lista de promisiuni, iar oamenii aşteaptă faptele. Sunt convins că, după data de 11 decembrie, lucrurile pot să se aşeze în România.

Reporter: Ce vă propuneţi pentru noul mandat? De ce ar trebui să vă voteze clujenii din nou?

Marius Nicoară: În primul rând, îmi doresc să duc mai pe departe proiecte pe care le-am început şi nu le-am concretizat, de cele mai multe ori, cum spuneam, pentru că au fost respinse. Unele mari, altele mici, însă la fel de importante. Va dau si aici două exemple. În acest mandat am primit multe sesizări legate de exercitarea unor profesii, de exemplu cea de mediator, unde sunt ambiguităţi, şi am încercat să vin cu o propunere în sprijinul mediatorilor publici. Sau un alt exemplu, o propunere de completare a Legii 95/2006 privind reforma în sănătate, mai exact o continuare a unui demers început de factori de decizie din mediu universitar, care se referă la superficialitatea definirii specializărilor în medicina dentară. Modul de pregătire al absolvenţilor de Medicină Dentară este unul general şi puţini cunosc cu adevărat şi constientizează implicaţiile modificării titlului profesional pe care îl dobândesc tinerii absolvenţi odată cu terminarea studiilor din doctor - medic în specializarea medicină dentară - medic dentist. Din păcate, ambele propuneri au fost blocate la Camera Deputaţilor. Lucruri pe care unii le-ar putea considera amărunte, dar care vizează anumiţi cetăţeni şi problemele lor.
Dar să exemplific şi o lege pe care doresc să o promovez în noul mandat. E vorba de modicarea Legii Educaţiei Fizice şi Sportului, un proiect la care deja am început să lucrez pe două paliere, sportul de performanţă, dar şi sportul ca element al formării şi educării tinerei generaţii. Jocurile de la Rio din acest an au fost doar un semnal, însă e suficient să ne uităm în grădina noastră, la Cluj. Avem o echipă de fotbal în insolvenţă, celalată joacă în divizia a patra şi asta scoate în evidenţă doar o problemă, cea a finanţării, iar fără finanţare şi infrastructura necesară nu putem face performanţă. Am dat doar exemplul din fotbal, dar situaţia este aceeaşi în toate celelate domenii. Concret, voi începe o dezbatere pe această temă şi voi propune un grup de lucru la nivel local, central, astfel încât orice modificare a Legii Sportului să fie coroborată cu necesităţile reale ale cluburilor sportive. În ultimii ani, această lege a suferit modificări nenumărate, fără nicio viziune de ansamblu, iar asta poate s-a văzut mai bine ca niciodată în prestaţia ţării noastre la Jocurile Olimpice.

Comenteaza