Şmecherii de campanie. Uite cum se manipulează rezultatele unui sondaj AUDIO

Şmecherii de campanie. Uite cum se manipulează rezultatele unui sondaj AUDIO
V-aţi întrebat vreodată cum fiecare partid stă bine în propriile sondaje de opinie? Ei bine, iată cum se întâmplă.

Partidul Naţional Liberal, organizaţia judeţeană Cluj, a angajat o companie abia înfiinţată pentru a efectua un sondaj de opinie la Gherla. Iar această companie a încercat, potrivit informaţiilor noastre, să influenţeze respondenţii. S-a folosit metoda CATI (interviu telefonic asistat de calculator). Cei care au spus că ar dori să voteze cu candidatul PSD, Ioan Neselean, au fost luaţi la rost, iar cei care l-au preferat pe reprezentantul PMP, Vlad Bărbos, au fost informaţi că acesta este „traseist". Singura opţiune corectă era actualul primar, liberalul Marius Sabo.

Convorbirea cu o operatoare a fost înregistrată de unul dintre respondeţi. "Bărbos a trecut pe la mai multe partide, PDL, PNL, PMP, urmărind să obţină funcţii politice cu price preţ. Cum apreciaţi atitudinea lui traseistă?", este întrebarea operatoarei.

„Partea în care îl face pe un candidat traseist nu este în regulă. Este clar o încercare de manipulare. Scopul este evident: dorinţa de a obţine avantaje electorale", a afirmat un sociolog consultat de ZIUA de CLUJ.

Iată aici înregistrarea:

Firma care face sondajul se numeşte Red Vision SRL şi este deţinută de Cosmin Florin Mihălţan, care este şi administratorul societăţii, respectiv de Kis Szabolcs. Potrivit Monitorului Oficial, firma s-a înfiinţat în 31 iulie 2015 şi are ca obiect de activitate „acţiuni de studiere a pieţei şi sondare a opiniei publice". Operatoarea a afirmat în discuţie că lucrează pentru „Centrul de analiză Red Corp", iar Mihălţan se prezintă ca general manager Red Corp Research&Communication Services.

„Pot să confirm că Red Vision SRL are contract cu PNL. Obiectul contractului este efectuarea de către prestator în favoarea beneficiarului a următoarelor servicii: un sondaj de opinie în municipiul Gherla pe un eşantion de minim 1000 de respondeţi", au precizat surse liberale.

"Nu mă aşteptam la ceva mai bun de la unii. Există o mare disperare într-o anumită zonă politică, atât la nivel judeţean, cât şi local. Vorbesc despre un partid care o vreme şi-a selectat liderii, apoi au ajuns să pună mâna pe putere infractori şi cărători de genţi. Cei care fac un astfel de sondaj murdar depăşesc orice reguli profesionale, dar şi de bun simţ. Voi face demersuri pentru a afla cu exactitate cine se ocupă de acest sondaj, cine l-a plătit şi cât este de normal să fie puse astfel de întrebări în campania electorală. Mă aştept în continuare şi la alte mizerii din partea unora care vor să ajungă la putere cu orice preţ, prin presiune şi diversiune, intoxicând cu minciuni populaţia Municipiului Gherla", a arătat Vlad Bărbos, de la PMP, într-un comunicat de presă.

„Am auzit şi eu despre sondaj. Eu nu am fost sunat, dar mi-au povestit unii că, după ce operatorul a enumerat proiectele primarului, a spus <deci asta înseamnă că votaţi cu el>. Cineva a declarat că votează cu mine şi operatorul a întrebat <Dar de ce?>. Eu ştiu ce vor cu acest sondaj: să iasă rezultatele cum vor ei. Mă interesează, dar nu e treaba mea", a spus Ioan Neselean, candidatul PSD pentru funcţia de primar.

Red Corp este compania care l-a declarat pe Liviu Alexa principalul contracandidat al lui Emil Boc la Primăria Cluj. În sondajul dat publicităţii de ziardecluj.ro, în 19 aprilie, Emil Boc avea 67.08%, Liviu Alexa - 16,81 %, iar Octavian Buzoianu - 5,43%. „Acel sondaj a ridicat mai multe semne de întrebare şi am fost mai mulţi sociologi care am cerut atunci detalii, dar nu le-am primit", a mai spus sociologul consultat de ZIUA de CLUJ.

 

Comenteaza